Και ξέρει και μπορεί…

Απόψεις
Και ξέρει και μπορεί…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα λάθη που έκανε, ξέρει, γιατί απέκτησε μια σημαντική εμπειρία από τη δύσκολη διακυβέρνηση του 2015-2019»

Οι πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα κρίνουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Με το σύστημα της απλής αναλογικής, υπάρχουν δύο επιλογές ανάλογα ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα:

*Του Γιώργου Βλαστού

  1. Με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, με σταθερότητα και σχηματισμό κυβέρνησης μακράς πνοής χωρίς άλλες εκλογές.
  2. Με πρωτιά της Ν.Δ. θα έχουμε συνέχιση της αντιλαϊκής τετραετίας Μητσοτάκη, με πολιτική αστάθεια και πολλαπλές εκλογές μέχρι την αυτοδυναμία της Ν.Δ., είτε με αποστασίες είτε με συνεργασία της Ν.Δ. με την άκρα Δεξιά.

Οι πολίτες βιώνουν την αποτυχία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη και τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Στο ενεργειακό, με την ιδιωτική ΔΕΗ και τις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, με την Ελλάδα να είναι η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη σε τιμές χονδρικής. Με τις αυξήσεις στα είδη διατροφής και τη βενζίνη, που κατατρώγουν τον μισθό στα μέσα του μήνα. Έχουμε ένα από τους μεγαλύτερους αριθμούς νεκρών από COVID ανά πληθυσμό στην Ευρώπη. Με εντολές παρακολουθήσεων του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, υπουργών, πολιτικού αρχηγού του 3ου κόμματος κ.ά. από το πρωθυπουργικό γραφείο, πράγμα ανήκουστο σε χώρα της Δ. Ευρώπης, σε συνδυασμό με την άσχημη λειτουργία του Τύπου, κατατάσσουν την Ελλάδα στη χαμηλή θέση 107 και υποδεικνύουν μέγα έλλειμμα δημοκρατίας, χαρακτηριστικό αυταρχικών καθεστώτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα λάθη που έκανε, ξέρει, γιατί απέκτησε μια σημαντική εμπειρία από τη δύσκολη διακυβέρνηση του 2015-2019. Η «χειρότερη κυβέρνηση μετά τη Μεταπολίτευση» κατά τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, παρά τους περιορισμούς από το μνημόνιο να ξοδέψει εκεί που θα ήθελε, κατάφερε να μειώσει τις ανισότητες, να δώσει υγειονομική περίθαλψη σε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους πολίτες και να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια με ρυθμισμένο χρέος και γεμάτα ταμεία 37 δισ.

Σε αντίθεση με τη Ν.Δ., που ενώ δεν είχε περιορισμούς στις δαπάνες, κατάφερε να αυξήσει το δημόσιο χρέος, να διαλύσει το ΕΣΥ και να πλουτίσει τους ημέτερους με απευθείας αναθέσεις ύψους 10 δισ. και μοιράζοντας τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης όχι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά σε πολύ λίγες μεγάλες επιχειρήσεις και τη μεσαία τάξη να ζει με επιδόματα.

Απόδειξη της πετυχημένης διαχείρισης και της φροντίδας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την περιφέρεια είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των έργων υποδομών που εκτελούνται σήμερα στον νομό Ρεθύμνου είναι χρηματοδοτήσεις της περιόδου 2015-2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέσω του εμβληματικού Προγράμματος “ΦιλόΔημος” και του ΠΔΕ, που τότε παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες ήταν πολύ πιο αυξημένο σε σχέση με αυτό της περιόδου της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Τώρα, με ωριμότητα και ρεαλισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπορεί να φέρει τη δικαιοσύνη με σταθερότητα στον τόπο. Με το “Συμβόλαιο Αλλαγής” των 11 άρθρων που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας, που είναι ουσιαστικά ο οδικός χάρτης της προοδευτικής κυβέρνησης. Πολλά από αυτά θα γίνουν πράξη τις πρώτες 50 μέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης. Άλλα, όπως οι μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος, θα φέρουν αποτελέσματα σταδιακά σε διάστημα τετραετίας. Πρόκειται για κοστολογημένες προτάσεις 5,5 δισ./έτος και αναφέρω ενδεικτικά μερικές:

- Αύξηση μισθών και εισοδημάτων 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

- Αύξηση μισθών στον δημόσιο τομέα, από 1ης Ιουλίου 2023, κατά 10%.

- Επαναφορά άμεσα της 13η σύνταξης και απόδοσης σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και σε βάθος τετραετίας των αναδρομικών που τους στέρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

- Από τις πρώτες μέρες νομοθέτηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη συγκράτηση και μείωση των τιμών.

- Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%. Για προϊόντα ζωτικής σημασίας (παιδικές τροφές, γάλα, ψωμί), μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ.

- Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτατο συντελεστή που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και κατάργηση της απόδοσης ΕΦΚ για το αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο, για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

- Από τις πρώτες ημέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης θα γίνουν γενναίες παρεμβάσεις για τη ρύθμιση χρεών και την προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης.

- Ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στην ενέργεια και το νερό, που είναι δημόσια αγαθά και δεν μπορούν να είναι εμπορεύσιμα, και συγκροτείται δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα.

- Ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ και ορίζεται Διοίκηση που θα έχει στόχο την προστασία των καταναλωτών και όχι να ηγείται η εταιρεία στο “ράλι” της αισχροκέρδειας.

- Επαναφέρονται οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο Δημόσιο και μειώνεται ο ΦΠΑ στο πόσιμο νερό στο 6%, από 13% που είναι σήμερα, και στην αποχέτευση στο 13%, από 24% που είναι σήμερα.

- Οικοδομείται ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ, για αξιοπρεπή περίθαλψη και φροντίδα υγείας για όλους.

- Αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία στο 7% του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας.

- Αποκαθίσταται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων της Νέας Δημοκρατίας για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του Συστήματος Υγείας.

- Άμεσα γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ.

- Με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών, με νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες-νησιωτικές περιοχές, αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα.

Όπως και πολλά άλλα άμεσα μέτρα για το κράτος, την Παιδεία, τη στέγη, τις ενεργειακές κοινότητες, τα δημόσια έργα, τη γυναίκα, το παιδί, τον πολιτισμό, τους νέους, απαραίτητα για να γίνει η Ελλάδα κανονική χώρα.

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου δεν είναι εκλογές χαλαρής ψήφου. Είναι μια ευκαιρία να πούμε ότι δεν πάει άλλο με την έλλειψη δικαιοσύνης που ζούμε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό μπορεί να αλλάξει με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

* Ο Γιώργος Βλαστός είναι δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ρεθύμνου, μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News