Προτεραιότητα μου η στέγαση του ΕΕΕΕΚ και του ΕΝΕΕΓΥΛ στο χώρο του ΚΕΓΕ Ρεθύμνου

Απόψεις
Προτεραιότητα μου η στέγαση του ΕΕΕΕΚ και του ΕΝΕΕΓΥΛ στο χώρο του ΚΕΓΕ Ρεθύμνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΕΝΕΕΓΥΛ ιδρύθηκε το 2016 και στεγάστηκε προσωρινά σε ακατάλληλο χώρο στο Γεράνι, απ’ όπου πρόσφατα μεταστεγάστηκε σε νοικιασμένο, ακατάλληλο και ανεπαρκή χώρο στο Ατσιπόπουλο

Το ζήτημα της στέγασης του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Κ.) και του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Ρεθύμνου (ΕΝΕΕΓΥΛ) δεν είναι κάτι άγνωστο για την πόλη μας.

Γαβριήλ Τσουντάνης*

Όπως θα γνωρίζετε, το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ρεθύμνου είναι μια δημόσια σχολική μονάδα Ειδικής Αγωγής στο Ρέθυμνο που έχει διανύσει μια πορεία πολλών ετών (2002 ως σήμερα) και έχει υποστηρίξει σθεναρά εκατοντάδες μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές ανάγκες του Νομού Ρεθύμνου. Από την αρχή στεγάζεται σε χώρο που είναι δανεισμένος από το ομοειδές σχολείο Ειδικής Αγωγής της Α/θμιας Εκπαίδευσης (Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου)

Το ΕΝΕΕΓΥΛ ιδρύθηκε το 2016 και στεγάστηκε προσωρινά σε ακατάλληλο χώρο στο Γεράνι, απ’ όπου πρόσφατα μεταστεγάστηκε σε νοικιασμένο, ακατάλληλο και ανεπαρκή χώρο στο Ατσιπόπουλο.

Και οι δύο αυτές σχολικές δομές, έχουν στεγάσει τον κοπιώδη αγώνα πολλών οικογενειών που είχαν όνειρα και προσδοκίες για το μέλλον των παιδιών τους, όσο εκείνα βάδιζαν προς την ενήλικη ζωή και έχουν στο ιστορικό του πολλούς απόφοιτους που εκπαιδεύτηκαν ικανοποιητικά, παρά τις όποιες δυσκολίες, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτονόμηση και στην προεπαγγελματική τους κατάρτιση και δραστηριοποίηση.

Δυστυχώς όμως, οι ανεπάρκειες που αντιμετωπίζουν τόσα χρόνια, έχουν ως αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται κατά πολύ το έργο τους. Τα θέματα που έχουν προκύψει, αφορούν κυρίως στην έλλειψη χώρων, με τους μαθητές να στοιβάζονται σε αίθουσες κλουβιά, χωρισμένες με γυψοσανίδες, μη έχοντας τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται όπως αρμόζει σε σχολεία αυτού του τύπου, στους ελλιπείς χώρους υγιεινής, στους ελάχιστους κοινόχρηστους χώρους, στην έλλειψη χώρων γενικών χρήσεων, γυμναστηρίου, εργαστηρίων κλπ.

Μετά από μεγάλο αγώνα, του Σωματείου ΑμεΑ ν. Ρεθύμνης, του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων του 1ου Ειδικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου Ρεθύμνης, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και της ΕΛΜΕ Ρεθύμνης, το 2019, παραχωρήθηκε δωρεάν τμήμα του Κέντρου (πρώην ΚΕΓΕ) του Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» Ρεθύμνου, προκειμένου να στεγάσει τις προαναφερόμενες δομές. Με απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, συνολικά παραχωρήθηκε έκταση σχεδόν 10 χιλιάδων τ.µ. μαζί µε τα υφιστάµενα κτίσµατα, µε σκοπό τη λειτουργία ΕΝΕΕΓΥΛ και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.

Στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 2021 κατατέθηκε από τον δήμο Ρεθύμνης στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο φάκελος με τις μελέτες, προϋπολογισμού 9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το κτιριολογικό πρόγραμμα είχε εγκριθεί από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας τον Ιούνιο του 2021.

Τον Ιανουάριο του 2023, σε δηλώσεις του από το Ρέθυμνο, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι τα θέματα που σχετίζονται με τα ειδικά σχολεία της χώρας είναι στην καρδιά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, διαβεβαιώνοντας ότι είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η επίλυση των ζητημάτων που έχουν προκύψει.

Μάλιστα, προμήνυσε θετικά αποτελέσματα λίαν συντόμως, αναφορικά με τη μεταστέγαση των Ε.Ε.Ε.Κ. και ΕΝΕΕΓΥΛ στο πρώην κτίριο του ΚΕΓΕ.

Μέχρι σήμερα ωστόσο, αναμένεται ακόμη η έγγραφη δέσμευση του κ. Πέτσα, του περί χρονοδιαγράμματος στη χρηματοδότηση ανακατασκευής του ΚΕΓΕ, ώστε να φιλοξενήσει τα σχολεία Ειδικής Αγωγής.

Γνωρίζοντας εκ των έσω, ότι οι γονείς παιδιών με αναπηρία δεν έχουμε κανένα άλλο συμπαραστάτη και κίνητρο, εκτός από τις ίδιες τις ανάγκες των παιδιών μας, τα οποία δικαιούνται ποιοτική εκπαίδευση, κατάρτιση, αλλά και τη δυνατότητα συνύπαρξης και συμπόρευσης στην κοινωνία μας, δεσμεύομαι ότι θα είναι στις άμεσες προτεραιότητές μου η διεκπεραίωση οποιασδήποτε καθυστέρησης σε αυτό το, ζωτικής σημασίας, έργο.

Υποψήφιος Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Ρέθυμνο

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News