Απόψεις

Οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής

Η WWF Hellas κρούει τον “κώδωνα” του κινδύνου που απειλεί τον πλανήτη Γη

Η WWF Ελλάς, η Διεθνής αυτή υπερδραστήρια περιβαλλοντική Οργάνωση, μας καλεί μία φορά τον χρόνο σε συμβολικές πράξεις εξοικονόμησης ενέργειας, με στόχο την ευαισθητοποίηση μας και τον προβληματισμό μας για το μέλλον του πλανήτη μας, από τη με ραγδαίο ρυθμό επερχόμενη κλιματική αλλαγή, καλώντας μας να μετατρέψουμε τον συμβολισμό σε πράξη...

*Γράφει ο Δημήτρης Κων. Σαρρής.

Το φάσμα της κλιματικής αλλαγής, που απειλεί τον κόσμο ολόκληρο, άρα και τη Μεσόγειο, την Ελλάδα και την Κρήτη, αποτελεί τη δυσάρεστη συνέπεια της αύξησης των ατμοσφαιρικών ρύπων εξαιτίας αλόγιστων ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως η κατασπατάληση των διαθέσιμων στη φύση υγρών και στερεών καυσίμων, με αποτέλεσμα τη διόγκωση του φαινομένου του θερμοκηπίου, γι’ αυτό και η Οργάνωση μάς απευθύνει έκκληση για μαζική δράση, με στόχο την ουσιαστική εξοικονόμηση ενέργειας, άρα τη μακροπρόθεσμη σωτηρία του πλανήτη μας...

Πολλά γεγονότα καταδεικνύουν αφενός ότι ο κίνδυνος από τα πάσης φύσεως αυτά φαινόμενα κάθε άλλο παρά θεωρητικός και μακρινός είναι, άρα απαιτείται επαγρύπνηση και αφετέρου ότι η κοινή γνώμη ευαισθητοποιείται και αντιδρά φοβικά και συντηρητικοποιείται...

Οι καταστροφικές πυρκαγιές κάθε χρόνο, που κατακαίουν χιλιάδες στρέμματα δάσους, αποτελούν την επιβεβαίωση των μεγάλων κινδύνων που ελλοχεύουν.

Είναι ένα ηχηρό μήνυμα, επίσης, προς τα παραδοσιακά κόμματα, να αναπροσανατολίσουν τα προγράμματά τους προς μια κοινωνία με περισσότερη δημοκρατία, με κοινωνική αλληλεγγύη και καταπολέμηση της ακραίας λιτότητας, αν επιθυμούν να έχουν ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι στο εγγύς μέλλον...

Τα συχνά πλημμυρικά φαινόμενα, οι σεισμοί, οι πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές καταδεικνύουν την επιπρόσθετη ανάγκη για στροφή προς την οικολογία.

Η Κρήτη μας, ευλογημένος τόπος από τους θεούς, με το θαυμάσιο εύκρατο και υγιεινό κλίμα και την ανεκτίμητη χλωρίδα και πανίδα, με βάση έρευνες που έχουν διενεργηθεί απειλείται, δυστυχώς, από την κλιματική αλλαγή στους τομείς της θερμοκρασίας (αύξηση) και των βροχοπτώσεων (μείωση).

Συγκεκριμένα, για το έτος 2030 προβλέπεται αύξηση της θερμοκρασίας έως και 1,44 βαθμούς Κελσίου και άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 18 εκατοστά. Για δε το έτος 2100 προβλέπεται ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα φτάσει τους 2,4 βαθμούς Κελσίου, η δε άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα φτάσει τα 50 εκατοστά.

Οι χειμώνες, λένε οι ειδικοί, προβλέπεται να έχουν μείωση των βροχοπτώσεων, ενώ θα αυξηθούν οι φθινοπωρινές βροχοπτώσεις μας, με κίνδυνο για πλημμυρικά επεισόδια. Οι επιπτώσεις στους τομείς της οικονομίας, τη γεωργία και τον τουρισμό, προβλέπονται άκρως ανησυχητικές.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους δύο βασικούς πυλώνες της Κρήτης των περιόδων ξηρασίας θα οδηγήσει σε μείωση της αγροτικής παραγωγής, με κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη εγκατάλειψη των καλλιεργειών.

Η αύξηση, δε, των ημερών του καύσωνα, το καλοκαίρι, θα πλήξει τον τουρισμό την περίοδο της αιχμής του, και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μεταβάλλει το τοπίο των παράκτιων περιοχών, λόγω της διάβρωσης των ακτών.

Είναι αυτονόητο ότι θα επηρεαστεί η βιωσιμότητα της Κρήτης από οικιστική, περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση.

Απαιτείται η Πολιτεία να εντείνει τις προσπάθειές της, να απαντήσει στην επερχόμενη καταστροφική κλιματική αλλαγή με το να αναγάγει την Κρήτη σε νέο πιλοτικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, εγκαταλείποντας το χρεωκοπημένο παλαιό μοντέλο που μας οδήγησε σε οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση...

Το νέο αυτό μοντέλο πρέπει να συνεκτιμά, εκτός από το θεμιτό κέρδος, και τους παράγοντες της προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνικής προστασίας...

Ένας τέτοιος προγραμματισμός, που προσβλέπει στη βιώσιμη ανάπτυξη, πρέπει να θέτει προτεραιότητες:

  1. Την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη σταδιακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο, με παράλληλη αναδιοργάνωση εκ βάθρων του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με ενίσχυση του απαραίτητου εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και αξιοποίηση στο έπακρον του προγράμματος “Rescue” της Ε.Ε., που αφορά στην κοινοτική αλληλεγγύη και συνεργασία για τέτοιες έκρυθμες καταστάσεις κινδύνου (η πρώτη μάλιστα εφαρμογή της έγινε με την πολυεθνική δύναμη που έφτασε στην Ελλάδα και αγωνίζεται με αυταπάρνηση, δίπλα-δίπλα με τους πυροσβέστες μας, για την κατάσβεση την πύρινης λαίλαπας).
  2. Την ολοκλήρωση των αναγκαίων υποδομών με περιβαλλοντική ευαισθησία.
  3. Τη μετάβαση στη βιολογική γεωργία, με έμφαση στην ποιότητα.
  4. Την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και των περιοχών υψίστου φυσικού κάλλους.
  5. Την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων ως δημόσιο αγαθό. αλλά την κατάλληλη προστασία από τις αναμενόμενες πλημμύρες λόγω της κατάκαυσης των δασών μας.
  6. Τη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων. με σεβασμό στο περιβάλλον.

Η επιτυχία ενός τέτοιου μοντέλου προϋποθέτει αφενός τη θεσμική κατοχύρωση από πλευράς της Πολιτείας και της περιφερειακής Αρχής, με παράλληλη καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, και αφετέρου κοινωνική ευθύνη.

Το θεσμικό πλαίσιο είναι σχετικά ευνοϊκό. Αυτό που απομένει, λοιπόν, είναι η ενεργοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών για την απόκτηση απ’ όλους της απαραίτητης περιβαλλοντικής συνείδησης, που αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την εκούσια ανάληψη της κοινωνικής ευθύνης, που αναλογεί στον καθένα από εμάς.

Ας εμπνευστούμε από τα παρακάτω λόγια του μεγάλου νεκρού του Προμαχώνα Μαρτινέγκο: «Αν δε σωθεί ο κόσμος, θα φταίω μόνο εγώ».

* O Δημήτρης Κων. Σαρρής είναι π. υφυπουργός-νομάρχης Ηρακλείου.

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια