Καιρός να εστιάσουμε στην ουσία...

Απόψεις
Καιρός να εστιάσουμε στην ουσία...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

...και όχι στην επικοινωνία

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα μάς υπενθυμίζουν με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι είναι καιρός να εστιάσουμε και να επενδύσουμε στην ουσία και όχι στην επικοινωνία. Η τραγωδία των Τεμπών είναι η ισχυρή υπενθύμιση για όσα οφείλουμε να πράξουμε απέναντι στα κρίσιμα θέματα για την πατρίδα μας. Το ελάχιστο που οφείλουμε να χαράξουμε είναι ένας οδικός χάρτης που να αφορά τη δημόσια ασφάλεια, την προστασία της ζωής και των πολύτιμων δημόσιων αγαθών, όπως η υγεία και το νερό, αλλά και της ίδιας της αξιοπρέπειας της χώρας μας.

  1. Ασφάλεια στις μεταφορές και στα δημόσια έργα: Με την υπάρχουσα τεχνογνωσία σήμερα μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα Εθνικό Ψηφιακό Μητρώο υποδομών, στο οποίο θα πρέπει να καταγράφονται όλες οι ενέργειες συντήρησης και οι πιστοποιήσεις ασφάλειας. Η πρόταση για ένα ψηφιακό κεντρικό σύστημα αδειοδοτήσεων και παρακολούθησης τεχνικών έργων, όπως και της συντήρησης των δημόσιων και ιδιωτικών έργων, είναι απολύτως επιτακτική. Σε όλες τις δημόσιες υποδομές μεταφοράς, το κράτος οφείλει να διασφαλίζει το τεχνικό και επιστημονικό μόνιμο προσωπικό που θα εγγυάται σε όλες τις διαδικασίες την ασφάλεια των μεταφορών, που αποτελεί υπόθεση του κράτους και όχι των ιδιωτών.
  2. Προστασία και κατοχύρωση κοινωνικού κράτους-δημόσιων αγαθών:

Α) Κατοχύρωση του νερού ως δημόσιου αγαθού. Είναι αδιανόητο πώς σε μια τέτοια συγκυρία η κυβέρνηση Μητσοτάκη τόλμησε και ψήφισε μια αμφιλεγόμενη διάταξη που προωθεί την ιδιωτικοποίηση των υδάτων. Ο σχεδιασμός και η εποπτεία της διαχείρισης υδατικών πόρων, αλλά και η εποπτεία των παροχών υπηρεσιών ύδατος (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ, Δήμοι, ΟΕΒ) θα πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας, και όχι μιας ανεξάρτητης Αρχής, η οποία - όπως συνέβη και με την ενέργεια - αδυνατεί στην πράξη να υπερασπιστεί τον πολίτη. Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας για επαναφορά ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο Δημόσιο υπηρετεί την προστασία για απρόσκοπτη πρόσβαση όλων στο πολύτιμο αγαθό του νερού. Η απόρριψη της τροπολογίας από τη Ν.Δ. δείχνει και τις πραγματικές της προθέσεις.

Στις κρίσιμες στιγμές που διανύει η πατρίδα μας οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων απέναντι σε όλα τα παραπάνω που αφορούν το μέλλον της χώρας. Οφείλουμε να αφήσουμε πίσω τα τεχνάσματα περί «ατομικής ευθύνης» και τα φθηνά επικοινωνιακά τρικ του κ. Μητσοτάκη. Χρειάζεται πλέον να περάσουμε στη σφαίρα της ουσίας και όσων έχει ανάγκη η χώρα μας, δηλαδή σε όσα δίνουν νόημα και αξία στη ζωή μας

Β) Προστασία της δημόσιας υγείας: Η πολιτική τοποθέτηση και νομοθέτηση της Ν.Δ. εμπορευματοποιεί τις υπηρεσίες Υγείας, με κορύφωση την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους εργαζόμενους του ΕΣΥ. Η στρατηγική της Ν.Δ. συμπληρώνεται από τη νομοθέτηση για “ιδιωτικά” απογευματινά χειρουργεία, απαξιώντας τους γιατρούς και τον δημόσιο χαρακτήρα των νοσοκομείων, με τον πολίτη να βάζει το χέρι στη τσέπη. Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για το μάθημα της πανδημίας. Στον αντίποδα, απαιτούνται θεσμικές αλλαγές για ένα νέο ΕΣΥ μέσα από τον επιστημονικό Χάρτη Υγείας, με ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, ενίσχυση του ΕΚΑΒ και θωράκιση του ΕΣΥ με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό.

Γ) Ενίσχυση της δωρεάν και δημόσιας παιδείας: Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι τα δημόσια πανεπιστήμια ενισχύθηκαν επί ημερών αυτής της κυβέρνησης με ειδικούς φρουρούς και όχι με δημόσιους πόρους για την έρευνα; Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένα μέτωπο απέναντι στη νεοφιλελεύθερη επίθεση, που δέχεται σήμερα το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο. Μεταξύ άλλων είναι ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα παρεμβάσεις, όπως να καλυφθούν τα κενά, η μόνιμη πρόσληψη του ειδικού βοηθητικού προσωπικού, να διασφαλιστεί η μισθολογική αποκατάσταση όλων των λειτουργών του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και να προχωρήσει και η επίλυση ζητημάτων, όπως της σχολικής και φοιτητικής στέγης.

  1. Υπεράσπιση του πολιτισμού και των ανθρώπων του: H μετατροπή των 5 μεγάλων μουσείων της χώρας - του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου συμπεριλαμβανομένου - σε ΝΠΔΔ, με αποκοπή από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και με δυσμενείς συνέπειες τόσο για την πολιτιστική κληρονομιά που διαχειρίζονται, όσο και για τους εργαζομένους του, είναι σαφές πως στρέφεται ενάντια στην υπεράσπιση του πολιτισμού της χώρας μας. Την ίδια πολιτική ακολουθεί και η εμμονή της κυβέρνησης για ένα Π.Δ. το οποίο προσβάλλει τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας, όπως και η αδιαφορία για προστασία του κινηματογραφικού χαρακτήρα ιστορικών κινηματογράφων της χώρας. Η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας οφείλει να προστατευτεί και να αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή για μια ουσιαστική αλλαγή σελίδας.
  2. Εμβάθυνση της δημοκρατίας: Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης με τη μετατροπή του Μαξίμου σε “επιτελικό” κέντρο παρακολούθησης, φτάνοντας μέχρι και στην παρακολούθηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, προσβάλλει τη δημοκρατία και θέτει σε διακινδύνευση την ίδια την εθνική μας ασφάλεια. Η προσπάθεια χειραγώγησης του Τύπου με τις περίφημες λίστες Πέτσα, οδηγώντας τη χώρα στην κατρακύλα της 108ης θέσης παγκοσμίως και στην τελευταία θέσης της Ε.Ε. στα θέματα ελευθερίας του Τύπου, όπως και το μπαράζ αστυνομοκρατίας σε όλη τη χώρα, προπηλακίζοντας και όσους διαμαρτύρονταν για την τραγωδία στα Τέμπη, είναι κορύφωση μιας στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης για αντιδημοκρατικές πρακτικές. Όλες οι πληγές της δημοκρατίας θα πρέπει άμεσα να επουλωθούν.
  3. Δικαιοσύνη παντού: Η θέσπιση του ακαταδίωκτου των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα διερευνήσει τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, αποτελεί προσβολή στη μνήμη των θυμάτων. Όπως προσβολή υπήρξε η φράση του πρωθυπουργού πως «όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος» - σε μια προσπάθεια απόσεισης των ευθυνών της ίδιας της κυβέρνησης και απόδοσης στην περίφημη «ατομική ευθύνη», με την οποία πορεύτηκε σε όλη την 4ετία της διακυβέρνησής του ο κ. Μητσοτάκης. Το πάνδημο αίτημα να μπει ένα τέλος στο συνεχές αίσθημα ατιμωρησίας σε υποθέσεις που ταλανίζουν τον δημόσιο βίο, όπως και το αίτημα για ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, θα πρέπει επιτέλους να προχωρήσουν με περισσότερη αποφασιστικότητα.

Στις κρίσιμες στιγμές που διανύει η πατρίδα μας, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων απέναντι σε όλα τα παραπάνω που αφορούν το μέλλον της χώρας. Οφείλουμε να αφήσουμε πίσω τα τεχνάσματα περί «ατομικής ευθύνης» και τα φθηνά επικοινωνιακά τρικ του κ. Μητσοτάκη. Χρειάζεται πλέον να περάσουμε στη σφαίρα της ουσίας και όσων έχει ανάγκη η χώρα μας, δηλαδή σε όσα δίνουν νόημα και αξία στη ζωή μας. Ο προοδευτικός κόσμος της χώρας μας και μπορεί και πρέπει να ορθώσει ένα μέτωπο για την απόκρουση των πιο σκοτεινών και συντηρητικών δυνάμεων, που πηγαίνουν πίσω τη χώρα και αμαυρώνουν τα πανανθρώπινα ιδανικά πάνω στα οποία οφείλουμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο που μας αξίζει.

Για μια Ελλάδα που δε θα μοιάζει σε τίποτε με το χθες!

* Ο Νίκος Ηγουμενίδης είναι βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News