Μια σεμνή επιστήμων

Απόψεις
Μια σεμνή επιστήμων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για την κυρία Ρένα Βλαχάκη-Μαρκάκη, γνωστή συμπολίτισσα και διανοούμενη της πόλης μας, της οποίας οι τίτλοι σπουδών της για πρώτη φορά δίδονται στη δημοσιότητα, καθώς η ίδια υπήρξε πάντοτε σεμνή και δεν προέβαλε ποτέ το έργο της

Του Κωνσταντίνου Μαρκάκη*

Θεώρησε τώρα που βρίσκεται στον επίλογο της ζωής της χρέος της να κάνει γνωστό στους συμπολίτες της τι πέτυχε στον χώρο της Επιστήμης και της Έρευνας:

Αριστούχος απόφοιτος του ισότιμου Λυκείου “Ο Κοραής”.

Υπότροφος και αριστούχος απόφοιτος του πανεπιστημίου.

Υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ερευνήτρια στο Ελληνικό Ινστιτούτο στη Βενετία επί 5 έτη: Τέσσερα ως υπότροφος και ένα με εκπαιδευτική άδεια ως καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο.

Πτυχιούχος της Σχολής Αρχειονομίας-Παλαιογραφίας και Διπλωματικής Βενετίας στην ιταλική γλώσσα.

Καθηγήτρια στο Ισότιμο Λύκειο “Ο Κοραής”.

Διδάκτωρ με θέμα τη Μονή Αγκαράθου.

Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Συγγραφέας πολλών μελετών, όλες με υλικό πρωτότυπο, αντλημένο από τα Δημόσια Αρχεία της Βενετίας, υλικό γραμμένο σε δύο κυρίως γλώσσες: Λατινικά, τα οποία η κ. Ρένα Βλαχάκη-Μαρκάκη γνώριζε άπταιστα, Ιταλικά και ελάχιστα Ελληνικά, μελέτες οι οποίες προήγαγαν τη γνώση στον χώρο της ιστορίας της Βενετοκρατούμενης Κρήτης.

Η Διατριβή της εκπονήθηκε σε συνεργασία με τους πλέον κορυφαίους επιστήμονες της χώρας μας και του εξωτερικού, όπως η ακαδημαϊκός Χρύσα Μαλτέζου, ο αείμνηστος ακαδημαϊκός και διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου στη Βενετία - όπου η κ. Βλαχάκη διέμεινε επί σειρά ετών - Μανούσος Μανούσακας, ο κορυφαίος συμπολίτης μας Νίκος Παναγιωτάκης, η διαπρεπής βυζαντινολόγος με καριέρα στο Παρίσι Καίτη Ασδραχά, η οποία ως ειδικός και στην ιστορική Γεωγραφία επιμελήθηκε τον χάρτη της Διατριβής της και, τέλος, ο πρώτος ιστορικός της Ελλάδας, ο μόνος που εξασφάλισε την αποδοχή και τον σεβασμό όλης της Ευρώπης, ο αείμνηστος Σπύρος Ασδραχάς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Η έρευνα για τη συγκέντρωση του υλικού για την ιστορία της Μονής Αγκαράθου έγινε στα Δημόσια Αρχεία της Βενετίας, στα Αρχεία των Κυθήρων με συνοδό την ακαδημαϊκό Χρύσα Μαλτέζου, η οποία είχε ταξινομήσει τα Αρχεία.

Για την περίοδο της Τουρκοκρατίας απευθύνθηκε στον αείμνηστο Νίκο Σταυρινίδη, ο οποίος τη βοήθησε ουσιαστικά.

Επίσης, έγινε επιτόπια έρευνα στον περίχωρο της Μονής Αγκαράθου, όπου ταυτοποιήθηκαν πολλά τοπωνύμια με αυτά των εγγράφων στα οποία η Μονή είχε περιουσιακά στοιχεία.

Τα δεδομένα της Διατριβής διέλυσαν πολλούς μύθους και έφεραν στο φως εντελώς καινούργιες γνώσεις.

Τελευταίο σύγγραμμα της κ. Ρένας Βλαχάκη-Μαρκάκη είναι η μελέτη για τα οικονομικά των μοναστηριών της Ανατολικής Κρήτης κατά τον 17ο αιώνα με βάση το κατάστιχο που ανίχνευσε η ερευνήτρια στη Βενετία.

Το σύγγραμμα εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον διεθνούς κύρους επιστήμονα και πιστό φίλο της ερευνήτριας από το 1979 Alfred Vincent.

Η έρευνα ήταν επίπονη, οι δύο ερευνητές όργωσαν όλη την Ανατολική Κρήτη για να εντοπίσουν ποια από τα μοναστήρια που αναφέρονται στο κατάστιχο της Βενετίας επιζούν ως ενεργά ακόμη ή ως ερείπια και εντοπίστηκαν αρκετά.

Η εργασία για να συγγραφεί το έργο αυτό υπερέβη τη 10ετία.

Την έκδοσή της χρηματοδότησε το υπουργείο Παιδείας και την επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε η ΕΚΙΜ, με την ακάματη φροντίδα του Αλέξη Καλοκαιρινού.

Η μελέτη έχει τελειώσει και σύντομα θα δει το φως της δημοσιότητας. Το έργο αυτό θα αποτελέσει την πυξίδα για τους ερευνητές της περιόδου της Βενετοκρατίας και για τους ξεναγούς.

Η κ. Ρένα Βλαχάκη-Μαρκάκη δηλώνει ότι, παρά τα συνεχή χτυπήματα της μοίρας σε όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής της καριέρας, αντιστάθηκε με σθένος και αξιοπρέπεια και δε σταμάτησε ούτε λεπτό να αγωνίζεται και να δημιουργεί.

Ο χαρακτηρισμός που της έδωσε η ακαδημαϊκός Χρύσα Μαλτέζου «ηρωίδα Αρχαίας Τραγωδίας» της ταιριάζει απόλυτα.

Όμως, η κ. Ρένα είναι ευχαριστημένη για ό,τι πέτυχε κάτω από τις συνθήκες που το πέτυχε.

* Ο κ. Κωνσταντίνος Μαρκάκης είναι ο σύζυγος της κ. Ρένας Βλαχάκη-Μαρκάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News