Η Υγεία θα είναι κεντρική προτεραιότητα της Ν.Δ.

Απόψεις
Η Υγεία θα είναι κεντρική προτεραιότητα της Ν.Δ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με κεντρικό γνώμονα ότι στο επίκεντρο βρίσκεται ο πολίτης, στο μέλλον προωθούμε μια σειρά από παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου (σ.σ. χθες) εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day), η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.

*Γράφει η Γεωργία (Γωγώ) Μηλάκη.

Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία “γέννησης” το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα δημόσιας υγείας.

Το θέμα του φετινού εορτασμού (2023) είναι “75 χρόνια βελτίωσης της δημόσιας υγείας”, καθώς στις 7 Απριλίου (σ.σ. χθες) συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από την ίδρυση του ΠΟΥ.

Στο πέρασμα των χρόνων, ο ΠΟΥ αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις για την επίτευξη της αποστολής του. Οι υγειονομικές ανισότητες απειλούν την πρόοδο που έχει γίνει στην προσπάθεια βελτίωσης των κοινωνικών συνθηκών, ώστε οι άνθρωποι να γεννιούνται, να μεγαλώνουν, να εργάζονται, να ζουν και να γηράσκουν με καλή υγεία. Επίσης, στην καταπολέμηση των αποκλεισμών με βάση το φύλο και την αναπηρία. Ο στόχος της “Υγείας για όλους” παραμένει το ίδιο σημαντικός, 75 χρόνια μετά, καθώς και ένας από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, που θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί μέχρι το 2030.

Η Υγεία θα είναι κεντρική προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας στην επόμενη τετραετία, όπως είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Φέρνοντας στη μνήμη την αρχή του COVID-19 στα τέλη Ιανουαρίου του 2020 και τη ραγδαία εξέλιξη των γεγονότων, που μας έφεραν αντιμέτωπους με μία πρωτοφανή κρίση στη Δημόσια Υγεία, πρέπει να πούμε ότι έγινε μια τεράστια υπέρβαση στα χρόνια της πανδημίας και μάλιστα για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που έβγαινε από μια μεγάλη και παρατεταμένη κρίση υποχρηματοδότησης και το αποτέλεσμα ήταν να τα καταφέρουμε και να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες που προέκυπταν καθημερινά από τη μια έως την άλλη άκρη της Ελλάδας!

Δε θα μπορούσαμε, βέβαια, να τα είχαμε καταφέρει εάν δεν υπήρχε αυτή η υπέρβαση και η αυτοθυσία από τους εργαζόμενους του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Με κεντρικό γνώμονα ότι στο επίκεντρο βρίσκεται ο πολίτης, στο μέλλον ως Νέα Δημοκρατία προωθούμε μια σειρά από παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα. Οι δομές Υγείας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τέτοιο τρόπο που να ικανοποιούν τις ανάγκες του εκάστοτε πολίτη και ασθενούς. Αντιμετωπίζουμε λοιπόν την Υγεία ολιστικά. Οι παρεμβάσεις μας γίνονται σε δύο επίπεδα: την πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Τα δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν είναι προφανώς μόνο υποδομές. Καθοριστικό ρόλο παίζει το προσωπικό που το στελεχώνει. Γι’ αυτόν τον λόγο μόνο έχουμε προκηρύξει χιλιάδες θέσεις προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά του ΕΣΥ με μόνιμες θέσεις, ενώ με τα κίνητρα και την αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων φιλοδοξούμε το ΕΣΥ να γίνει πιο ελκυστικό στους νέους γιατρούς.

Σε όλα αυτά βέβαια προστίθεται και η ψηφιοποίηση του Συστήματος Υγείας. Ο ψηφιακός φάκελος του ασθενούς, η ψηφιακή διασύνδεση των νοσοκομείων και η ψηφιοποίηση των αρχείων περνούν το ΕΣΥ σε μια νέα εποχή, που διευκολύνει τους εργαζόμενους και τους πολίτες. Η τηλεϊατρική και η χρήση των νέων τεχνολογιών ανοίγει τον δρόμο για τη διασφάλιση ποιοτικής παρεχόμενης υπηρεσίας και στο πιο ακριτικό νησί μας. Ήρθε η ώρα των βασικών μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Υγείας. Με ακλόνητη πολιτική βούληση να υπάρξει επιτέλους οργανωμένη πρωτοβάθμια και να ενισχυθεί το ΕΣΥ, αλλά και με το 1,5 δισ. πόρους που διασφάλισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το ΕΣΥ είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις που ήδη ξεκίνησαν.

Ως γιατρός ογκολόγος-παθολόγος, έχοντας υπηρετήσει σε Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ, γνωρίζω τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Υγείας στην Κρήτη. Υπόσχομαι πως με την εκλογή μου θα αγωνιστώ με όλη μου τη δύναμη και το θάρρος, ώστε να βρεθούν λύσεις στα σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν δεκαετίες τώρα ασθενείς και εργαζομένους.

Η Παγκόσμια Υγεία σε αριθμούς

  • Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών Υγείας.
  • 7,2 τρισ. δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίως για την Υγεία.
  • 371 δισ. δολάρια επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή.
  • 97 εκατ. πρόωρους θανάτους θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.
  • Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την Υγεία ανέρχεται στα 1.011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λιγότερο από 366 δολάρια ανά κάτοικο.
  • Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχιας (που ορίζεται ότι ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα), επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
  • Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
  • 5,4 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2017.
  • 1,25 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα.
  • 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη μπορούν να προληφθούν.
  • Το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με το περιβάλλον.
  • 40,5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (το 71% παγκοσμίως).
  • 000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο (ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα).

* Η Γεωργία Μηλάκη είναι υποψήφια βουλευτής Ν.Δ. Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News