Σώστε το νερό!

Απόψεις
Σώστε το νερό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το νερό ήταν και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό σε δημόσιο έλεγχο!

Προχθές Δευτέρα 3 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών της Ομάδας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ο.Μ. Μασταμπά-Ατσαλένιου με εργαζόμενους της ΔΕΥΑΗ. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκου Ηγουμενίδη και Χάρη Μαμουλάκη, αλλά και του συντονιστικού της Ο.Μ. Συζητήθηκαν τα σπουδαία θέματα του νερού στις μέρες μας.

Η σχετική τροπολογία, που ψήφισε μονάχη της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή, ανοίγει τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης του νερού, με τη δημιουργία της Ρυθμιστικής Αρχής. Αποτελεί το πρώτο βήμα όσων είχε εξαγγείλει το 2018 ο κ. Μητσοτάκης για στρατηγικό επενδυτή και ρυθμιστική Αρχή που θα ελέγχει την αγορά.

Η ελληνική νομολογία και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ορίζουν ότι το νερό δεν είναι εμπορικό αγαθό, αλλά αποτελεί κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται και να τυγχάνει κατάλληλης μεταχείρισης.

Οι νομολογίες της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2016 και του 2022 προασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο και έκριναν αντισυνταγματική τη μεταβίβαση μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας. Η τιμολογιακή πολιτική, η κοστολόγηση του παρεχόμενου νερού είναι αρμοδιότητα του Δημοσίου, ενώ η ποιότητα του νερού απαιτείται να ελέγχεται για λόγους δημόσιας υγείας.

Η σωστή διαχείριση να γίνεται από φορείς που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον (π.χ. Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης), που θα στηρίζονται από το κράτος και θα ελέγχονται από τις τοπικές κοινωνίες. Δεν υπάρχει σοβαρό επιχείρημα υπέρ της ιδιωτικοποίησης που να αποδεικνύει ότι οι πολίτες θα έχουν καλύτερο και φθηνότερο νερό, αλλά και καλύτερες υπηρεσίες. Άλλωστε, παγκόσμια οι ιδιωτικοποιήσεις του νερού απέτυχαν παταγωδώς και επανέρχεται ο δημόσιος έλεγχος με επαναδημοτικοποιήσεις των εταιρειών ύδρευσης!

Στον Δήμο Ηρακλείου, η ΔΕΥΑΗ αντιμετωπίζει πολλά θέματα. Το 2011 η ΔΕΥΑΗ απασχολούσε διακόσιους είκοσι (220) εργαζόμενους και σήμερα μόλις εκατό! Η υποστελέχωση είναι κρίσιμο θέμα, που απαξιώνει τη ΔΕΥΑΗ και αποτελεί κυβερνητική κακή επιλογή. Το φράγμα Αποσελέμη για το 2023 διαθέτει λιγότερο από το 50% της χωρητικότητάς του σε μια σεζόν που προβλέπονται υψηλές καταναλώσεις. Το ενεργειακό κόστος από 300.000 ευρώ μηνιαίως έχει εκτιναχτεί σήμερα στο 1.100.000 τον μήνα! Τα κόστη αυτά υπερχρεώνουν και απαξιώνουν τη ΔΕΥΑΗ, που ακόμη κουβαλά σαν προπατορική αμαρτία τα χρέη από την κατασκευή των βασικών έργων υποδομής με δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, τις δεκαετίες του 1980, 1990. Ενώ έχουν γίνει και συνεχίζεται να γίνονται έργα, τα χρέη, η υποστελέχωση και το νέο θεσμικό πλαίσιο απαξιώνουν ακόμη περισσότερο τις ΔΕΥΑ και τις κάνουν ευάλωτες στα σχέδια της κυβέρνησης.

Στην Κρήτη, αλλά και ειδικότερα στο Ηράκλειο, όπου το νερό ήταν πρόβλημα από την εποχή της ίδρυσής του, ανέκαθεν συζητούνται τα θέματα της ενιαίας διαχείρισης του νερού, οι διαδικασίες βιώσιμης αξιοποίησης των υδατικών πόρων, των νερών του Αλμυρού, της αφαλάτωσης, της καλύτερης αξιοποίησης των υπόγειων νερών εντός τειχών του Ηρακλείου, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως στου Κορώνη Μαγαρά κ.λπ. Για την περιοχή Κορώνη Μαγαρά, η ομάδα μας έχει προτείνει την αναπαλαίωση και συντήρηση του Κουμπέ, με την κατασκευή δημοτικού πάρκου με κύριο στοιχείο το νερό.

Υπάρχουν θέματα για το ποιος θα υλοποιήσει αυτά τα έργα και ποιος θα είναι ο ρόλος των Δήμων, της Περιφέρειας Κρήτης ή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε να αποφασίζουν οι ρυθμιστικές Αρχές χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το κράτος! Δεν είναι δυνατόν το νερό να θεωρείται “αγοραίο” προϊόν! Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων, που σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δεν ολοκληρώθηκε από τη σημερινή της Νέας Δημοκρατίας. Ούτε γνωρίζουμε ποιο μοντέλο προτείνεται σήμερα.

Τα υπόγεια νερά του νομού Ηρακλείου, με τις ιδιαιτερότητες που έχουν, απαιτούν σχεδιασμό και προγράμματα. Τα θέματα που αφορούν τον διαχωρισμό του πόσιμου νερού, της άρδευσης και άλλων χρήσεων είναι υψίστης σημασίας και απαιτούν οράματα και οικολογικές συνειδήσεις.

Το θέμα της ενιαίας διαχείρισης του νερού στην Κρήτη από ένα φορέα σε επίπεδο Περιφέρειας ή ευρύτερων περιοχών αποτελεί τεράστιο θέμα. Γενικά οι πολιτικές νερού που πρέπει να αποκτήσει η χώρα, σύμφωνα με τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες και συνθήκες, αποκτούν ευρύτατη ζωτική σημασία. Αποτελούν θέματα πολιτικής βούλησης!

Η συμπαράσταση στο Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΗ είναι σπουδαία και δεδομένη και η κοινή στάση ενάντια στην απαξίωση των ΔΕΥΑ θα είναι δυναμική. Αυτό, άλλωστε, έδειξαν και οι πρωτοβουλίες της Θεσσαλονίκης πριν λίγες μέρες με τη μαζική συμμετοχή των νέων και όλης της κοινωνίας.

Το νερό δεν μπαίνει σε ανταγωνιστικές διαδικασίες μιας ασύδοτης αγοράς! Το νερό δε θα γίνει εμπόρευμα, δεν ιδιωτικοποιείται και δεν αποτελεί προϊόν! Τα δημόσια αγαθά είναι πάνω από τα κέρδη τους, γι’ αυτό υπερασπιζόμαστε το νερό.

ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ!

* Κείμενο της Ομάδας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ο.Μ. Μασταμπά-Ατσαλένιου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News