"Προσδεθείτε"…

Απόψεις
"Προσδεθείτε"…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήπως πρέπει να ζητωκραυγάσουμε τώρα;

Επιτέλους επιβραδύνεται ο πληθωρισμός!

*Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος.

Ο γενικός δείκτης στη χώρα μας αποκλιμακώνεται και είναι ο 5ος βραδύτερος στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Μεγάλη επιβράδυνση έχουμε και στο πεδίο των τροφίμων. Η αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα είναι 11,8% και είναι η τρίτη βραδύτερη στην Ευρωζώνη.

Μήπως πρέπει να ζητωκραυγάσουμε τώρα; Στα βιομηχανικά αγαθά, όμως, η αύξηση του πληθωρισμού είναι η δεύτερη ταχύτερη μεταξύ των 20 της Ευρωζώνης! Με απλά λόγια, οι πιέσεις στην αγορά διαχέονται. Η παραγωγή έχει γίνει πιο ακριβή ακόμη και ανεξάρτητα από το κόστος της ενέργειας. Όλοι οι δείκτες υποδηλώνουν ότι οι τιμές δε θα σταματήσουν να αυξάνονται σύντομα. Οι τιμές του Μαρτίου του 2023 συγκρίνονται με αυτές του Μαρτίου του 2022 και αυτές του Φεβρουαρίου του 2023 με αυτές του Φεβρουαρίου του 2022 κ.ο.κ.

Το σημείο εκκίνησης είναι πάντα διαφορετικό. Δεδομένου ότι πέρυσι ο πληθωρισμός αυξήθηκε πολύ, ιδίως από τον Μάρτιο και μετά, λόγω της τεράστιας ανόδου των τιμών της ενέργειας, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σήμερα οι τιμές της ενέργειας έχουν επιστρέψει σε χαμηλότερα επίπεδα. Αλλά, η σύγκριση είναι μόνο στατιστικού χαρακτήρα. Οι καταναλωτές δεν ξεγελιούνται άλλωστε. Οι τιμές ακριβαίνουν στα σούπερ-μάρκετ. «Παλιότερα αλλάζαμε τιμές μία φορά το δίμηνο. Τώρα, μία φορά την εβδομάδα», λέει στη “Ν” ένας διευθυντής σούπερ-μάρκετ.

Η αγορά αναμένει όμως και άνοδο στις τιμές των καυσίμων. Η διεθνής τιμή του brent ανακάμπτει, καθώς μειώνονται οι διεθνείς ανησυχίες στον τραπεζικό τομέα, μετά την κρίση με τη Silicon Valley Bank και την Credit Suisse.

Ήδη η βενζίνη στα πρατήρια κατέγραψε μικρή άνοδο, στο 1,912 ευρώ το λίτρο. Ίσως να “φλερτάρει” και με τα 2 ευρώ στην έξοδο του Πάσχα. Οι τιμές των καυσίμων επηρεάζονται από το γεωπολιτικό και διεθνές οικονομικό σκηνικό. Η αγορά εκτιμά ότι οι τιμές του brent μπορεί ακόμη και να ξεπεράσουν τα 90 δολάρια το 2023.

Δυστυχώς, τα πράγματα θα χειροτερεύουν όσο η ΕΚΤ, “δογματικά”, σφίγγει όλο και περισσότερο τη νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός οφείλεται όμως κυρίως στην έλλειψη προσφοράς σε αντίθεση με τον αμερικανικό πληθωρισμό, ο οποίος οφείλεται στην υπερθέρμανση της ζήτησης.

Οι ειδικοί δε βλέπουν μάλιστα κανέναν λόγο να αλλάξει ριζικά η θέση της ΕΚΤ σχετικά με τη νομισματική της πολιτική. Εκτιμούν ότι το βασικό επιτόκιο στην Ευρωζώνη μπορεί να φτάσει στο 4% τον Σεπτέμβριο και να παραμείνει εκεί για πολλούς μήνες, καθιστώντας και το χρήμα πολύ πιο ακριβό.

“Προσδεθείτε” λοιπόν…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News