Απόψεις

Βουλευτής με ανοιχτές "πόρτες" στους ανθρώπους του Ρεθύμνου, στη νέα γενιά και την πρόοδο

Ο νέος κόσμος που σχηματοποιείται και στον οποίο θα κληθεί να ζήσει η νέα γενιά υπερβαίνει παραδοσιακές θεωρήσεις ενός κατεστημένου πολιτικού συστήματος

Οι εποχές άλλαξαν έντονα, πυκνά και πολυεπίπεδα. Το ίδιο πρέπει να αλλάξει και ο ρόλος του βουλευτή.

*Γράφει ο Θοδωρής Δουλουμπέκης.

Η καθολική πρόσβαση στη γνώση και τον κόσμο, η συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή του πληθυσμού στην παραγωγή πλούτου, οικονομικού και πολιτισμικού, η μείωση των αποστάσεων τόσο σε επίπεδο χώρου όσο και χρόνου χάρη στην αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας, είναι τα νέα μεγάλα δεδομένα που θα πρέπει να καθορίζουν τον τρόπο δράσης ενός βουλευτή. Ο νέος κόσμος που σχηματοποιείται και στον οποίο θα κληθεί να ζήσει η νέα γενιά υπερβαίνει παραδοσιακές θεωρήσεις ενός κατεστημένου πολιτικού συστήματος. Τα μεγάλα δεδομένα και η σχέση τους με τη δημοκρατία, η εξ αποστάσεως απασχόληση και το μείγμα ζωής και εργασίας, η τεχνητή νοημοσύνη και η συνάρτησή της με την ηθική, η σχέση παραγωγής και τεχνολογίας είναι νέες διαδράσεις που υπερβαίνουν το “business as usual” της πολιτικής. Σε όλο αυτό το πλαίσιο, η εικόνα ενός πολιτευτή μονοθεματικού που ως φωστήρας μεταφέρει τις λύσεις των Αθηνών στην επαρχία είναι ένα παρωχημένο μοντέλο αντιπροσώπευσης, ένα σκληρό “κοντράστ”. Οι Ρεθυμνιώτισσες και οι Ρεθυμνιώτες, οι νέες μας και οι νέοι, ξέρουν τις λύσεις βιωματικά αλλά και μέσω της πρόσβασής στους στον κόσμο και θέλουν ένα αντιπροσωπευτικό σύστημα που θα τις εμπλουτίζει και θα τις διεκδικεί, όχι που θα τις επιβάλλει. Ένα κοινοβουλευτικό σύστημα προσβάσιμο στους ανθρώπους κι όχι στα λόμπι, που θα τους ακούει και θα “μεταφράζει” τις ιδέες τους σε νόμους για μια καλύτερη καθημερινότητα και ένα αξιοβίωτο μέλλον.

Ένα κοινοβουλευτικό σύστημα που η δύναμή του θα πηγάζει από τους ανθρώπους και όχι από τα οικονομικά συμφέροντα.

Το νέο αντιπροσωπευτικό σύστημα πρέπει να είναι ανοιχτό και αμφίδρομο. Πρέπει να διεκδικεί τη διαρκή αξιολόγηση και λογοδοσία του, να διατηρεί ανοιχτή ματιά στην παγκόσμια εξέλιξη και να συνεργάζεται. Πιστεύω σε ένα αντιπροσωπευτικό σύστημα με ανοιχτές “πόρτες” στις ιδέες, τις λύσεις, τη φαντασία και την πρόοδο, ένα νέο μοντέλο αντιπροσώπευσης με ανοιχτές “πόρτες” στους καθημερινούς ανθρώπους του Ρεθύμνου και στη νέα γενιά. Αυτό θα διεκδικήσω, αυτό θα υπηρετήσουμε μαζί.

* Ο Θοδωρής Δουλουμπέκης είναι υποψήφιος βουλευτής Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια