Η ιδιωτικοποίηση του νερού

Απόψεις
Η ιδιωτικοποίηση του νερού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση πρώτα χρεοκόπησε τις ΔΕΥΑ με το τεράστιο ενεργειακό κόστος, αρνούμενη να τις στηρίξει οικονομικά, για να προχωρήσει, στη συνέχεια, στο ξεπούλημά τους και στην παραχώρηση των κρατικών υποδομών τους, ως προίκα, στους ιδιώτες επενδυτές  

Η κυβέρνηση της ΝΔ, κατά το τριήμερο πένθος για τη μεγαλύτερη  σιδηροδρομική τραγωδία στη χώρα μας, με 57 νεκρούς, έφερε στη Βουλή, εν κρυπτώ, μέσα από αντικοινοβουλευτικές διαδικασίες, χωρίς διαβούλευση, βεβιασμένα, το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας, που αφορά και στην ιδιωτικοποίηση του νερού, των απορριμμάτων, αφαιρώντας τις αρμοδιότητες και τα έσοδα από τους Δήμους, πλήττοντας και τους εργαζόμενους. Ψήφισε μόνη της, 21/3/2023, το αντικοινωνικό και αντισυνταγματικό αυτό νομοσχέδιο, ολέθριο για τον ελληνικό λαό, ξεγελώντας μέσα από βαρύγδουπες λέξεις και ωραιοποιημένες εκφράσεις.

Της Χρυσάνθης Καμπουράκη*

Επιχειρεί, στη σκιά της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη και ενώ η κοινωνία βρίσκεται ακόμη σε σοκ, να αναθέσει τη διαχείριση, την εποπτεία και τον έλεγχο των υπηρεσιών της ύδρευσης, της αποχέτευσης και της επεξεργασίας αστικών αποβλήτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας- Υδάτων, ως πρόδρομος, το πρώτο βήμα και η βάση της ιδιωτικοποίησης. Προωθεί διαβαθμισμένα και μεθοδευμένα έτσι την απαρχή της εμπορευματοποίησης του νερού, του σπουδαιότερου κοινωνικού αγαθού.

Πρώτα χρεοκόπησε τις ΔΕΥΑ με το τεράστιο ενεργειακό κόστος, αρνούμενη να τις στηρίξει οικονομικά, τις υποστελέχωσε, τις απειλεί με συνενώσεις, τις απαξιώνει, για να προχωρήσει, στη συνέχεια, στο ξεπούλημα τους και στην παραχώρηση των κρατικών υποδομών τους, ως προίκα, στους ιδιώτες επενδυτές.

Αδιαφορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συν τοις άλλοις, για την απόφαση του ΣτΕ,το  Φεβρουάριο του 2022, η οποία κατοχυρώνει το δημόσιο έλεγχο στο νερό για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Απαίτησε το ΣτΕ την επιστροφή των μετοχών από το Υπερταμείο στο Δημόσιο, αλλά η κυβέρνηση δεν το εφάρμοσε.

Δεν υπάρχει, ωστόσο, καμιά ευρωπαϊκή υποχρέωση δημοσιονομική προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2016, ακύρωσε αυτόν τον μνημονιακό όρο. Ξεκάθαρα είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την εισήγαγε από μόνη της το 2021, ως προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των λίγων, σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα πληρώνει πανάκριβο και το νερό, ενώ θα του προσφέρονται υποβαθμισμένες υπηρεσίες.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού αποδοκιμάστηκε, εξάλλου, στην Ευρώπη στον  παγκόσμιο χώρο και υπήρξε επανακρατικοποίηση στις περισσότερες χώρες ή πόλεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επιπρόσθετα, να σημειώσουμε ότι οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απηύθυναν σχετική ερώτηση στην Κομισιόν, για το ξεπούλημα του νερού, καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι στρατηγικές επιλογές, λοιπόν, της κυβέρνησης Μητσοτάκη περιορίζουν την πρόσβαση των πολιτών στα κοινωνικά αγαθά, όπως έκανε και με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθιστώντας απρόσιτο το ρεύμα στα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, όπως έκανε και με την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων, επιδιώκοντας να αποστερεί από το λαό κατακτήσεις δεκαετιών, αφήνοντας μια Ελλάδα φτωχή και αδύναμη.

Αυτό είναι το ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ, καταστροφικό για τους πολλούς, ευνοώντας τα κέρδη της οικονομικής ολιγαρχίας. Μια νέα κυβερνητική θητεία της, επομένως, θα είναι, σύμφωνα με τα έργα και τις ημέρες της, πιο επώδυνη και ολέθρια για το λαό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, από την άλλη πλευρά, στο τιμόνι της Ελλάδας προσεχώς, δεσμεύτηκε στη Βουλή για την κατάργηση των διατάξεων του επίμαχου ν/σ, που αφορούν στην ιδιωτικοποίηση των υδάτων, της αποχέτευσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Θα διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα τους, την εποπτεία και τον έλεγχο τους από την πολιτεία και τους Δήμους. Εγγυάται την πρόσβαση όλων στα αναγκαία αυτά κοικωνικά αγαθά, ακυρώνοντας την μετατροπή τους σε εμπορεύματα.

Μονόδρομος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να βγει πρώτο κόμμα, στις επερχόμενος εκλογές και ο λαός, με το ισχυρό όπλο της ψήφου του, να δείξει την πόρτα της εξόδου στη ΝΔ. Κοινωνική απαίτηση και ανάγκη είναι η συγκρότηση της προοδευτικής κυβέρνησης, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, αφού ο πρωθυπουργός ψηφίζεται από το λαό και δεν είναι διορισμένος. Κοινωνική και εθνική ανάγκη είναι να χτίσουμε ένα κράτος δημοκρατικό, αποτελεσματοκό, σύγχρονο, που προστατεύει τους πολίτες, θα βελτιώσει τη διαβίωση τους, θα τους εξασφαλίζει τα αναφαίρετα και συνταγματικά κατοχυρωμένα κοινωνικά αγαθά, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου και πρώην υποψήφια βουλευτής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News