Η νεολαία και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα

Απόψεις
Η νεολαία και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σε γεγονότα-σταθμούς αυτής της εικοσαετούς πορείας, από τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου και αργότερα του Π. Φύσσα, μέχρι και το πρόσφατο πολύνεκρο συμβάν στα Τέμπη!»

Τα τελευταία 20 χρόνια, η νέα γενιά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα: Στις επετειακές κινητοποιήσεις, όπως οι εκδηλώσεις απόδοσης τιμής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του ’73! Στους αγώνες για δημόσια παιδεία και υγεία! Σε γεγονότα-σταθμούς αυτής της εικοσαετούς πορείας, από τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου και αργότερα του Π. Φύσσα, μέχρι και το πρόσφατο πολύνεκρο συμβάν στα Τέμπη!

*Του Νίκου Ηγουμενίδη

Όσα ζούμε είναι σταγόνα ή, έστω, σταγόνες που “ξεχειλίζουν το ποτήρι” ή είναι στοιχεία από το κίνημα που θα ανοίξει τον δρόμο για τη νέα Ελλάδα; Βρισκόμαστε μπροστά σε μεμονωμένες οργισμένες αντιδράσεις, σε εκρήξεις τυφλής, αδιέξοδης, εύκολα αφομοιώσιμης από το σύστημα βίας, ή ψηλαφούμε το κίνημα της νέας εποχής; Πώς οφείλει να σταθεί η Αριστερά στους αγώνες που αναπτύσσονται σήμερα; Με ποιο τρόπο θα εκπληρώσουμε το ιστορικό χρέος που έχουμε να μην απογοητεύσουμε τις νέες γενιές που μπαίνουν μπροστά στον αγώνα;

Πριν απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά, είναι χρήσιμο να σταθούμε σε ορισμένα στοιχεία - πρόκειται για στοιχεία του 2021 - που φωτίζουν τη θέση της νεολαίας στην ελληνική κοινωνία σήμερα:

  1. Οι νέοι 15-29 χρονών είναι το 15,1% του πληθυσμού (20ή θέση στους “27” της Ε.Ε.).
  2. Το 95,7% των μαθητών γυμνασίου στην Ελλάδα μαθαίνουν τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες (4η καλύτερη θέση στους “27” της Ε.Ε. - ευρωπαϊκός μέσος όρος 59,2%). Το ποσοστό όσων εγκατέλειψαν πρόωρα την εκπαίδευση (σχολική ή επαγγελματική) ανήλθε σε 3,2% (3η καλύτερη θέση στην Ε.Ε. - ευρωπαϊκός μέσος όρος 9,7%). Το ποσοστό όσων έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο στην Ελλάδα στις ηλικίες 30-34 ανήλθε σε 44,3% (15η θέση στην Ε.Ε. των “27” - ευρωπαϊκός μέσος όρος 41,6%). Ακόμα υψηλότερο το σχετικό ποσοστό μεταξύ των γυναικών της ίδιας ηλικίας (48,6%).
  3. Το ποσοστό των νέων 15-29 ετών στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχιας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι 35,4% (2η χειρότερη θέση στην Ε.Ε. των “27” - ευρωπαϊκός μέσος όρος 25,3%).
  4. Η μέση ηλικία αποχώρησης από τη γονική εστία είναι τα 30,7 έτη (24η θέση/υψηλότερη ηλικία στους “27” της Ε.Ε. - ευρωπαϊκός μέσος όρος τα 26,5 χρόνια).
  5. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων. Η ανεργία στις ηλικίες 15-29 ετών στη χώρα μας ανήλθε σε 28,4%, φέρνοντας την Ελλάδα στην 1η θέση στην Ε.Ε. των “27” (ευρωπαϊκός μέσος όρος 13,0%).

Όπως φαίνεται, αναφερόμαστε στην πιο μορφωμένη γενιά στην Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και ταυτόχρονα στην πρώτη γενιά από το 1940 που ζει χειρότερα απ’ ό,τι ζούσαν οι πατεράδες της. Η σημερινή πραγματικότητα της νεολαίας στη χώρα μας εξηγεί τη ριζοσπαστική τοποθέτηση και την αγωνιστική στάση της. Επιβεβαιώνεται ότι η νεολαία στην Ελλάδα σήμερα βγαίνει περισσότερο “λαβωμένη” από την περιδίνηση της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, δυσανάλογα, η νέα γενιά παραμένει στις παρυφές της προσοχής του “παραδοσιακού” κινήματος. Συζητάμε, καλώς, για ανθρώπους που έχασαν έναν ή περισσότερους μισθούς, μία ή περισσότερες συντάξεις. Ελάχιστα συζητάμε, κακώς, για τους ανθρώπους - τα παιδιά μας - που ουσιαστικά έχουν χάσει τη ζωή τους! Που δε βλέπουν προοπτική, ούτε έχουν διέξοδο για να ζήσουν και να κάνουν πράξη τα όνειρά τους στην πατρίδα.

«Στεκόμουν πάνω σ’ ένα λόφο κι είδα το Παλιό να πλησιάζει, μα ερχόταν σαν Νέο»... Αυτός ο στίχος του Μπ. Μπρεχτ, από το ποίημα “Η παρέλαση του παλιού καινούργιου”, δίνει το στίγμα τού σήμερα. Η Αριστερά, χωρίς να εγκαταλείψει τις παρακαταθήκες του παρελθόντος, θα πρέπει να αναζητήσει το καινούργιο στους νέους που τα τελευταία χρόνια τους είπαν «τεμπέληδες», «αγράμματους», «αδαείς», «χωρίς σεβασμό». Γιατί αυτοί οι νέοι που «είναι με τα δάχτυλα μονίμως στην οθόνη του κινητού», που προσπάθησαν να τους φοβίσουν, να τους ελέγξουν, που τους ώθησαν να ξενιτευτούν, που τους πλήγωσαν και που τους είπαν «αλήτες», αυτοί διασώζουν χρόνια πίσω την τιμή και την υπόληψή μας, καθώς τα τελευταία 20 χρόνια καθημερινά παραδίδουν μαθήματα συλλογικότητας, αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης.

Δε ζούμε τυφλές εκρήξεις οργής και βίας όπως θέλουν να παρουσιάζουν τα συστημικά μέσα της πληρωμένης προπαγάνδας. Ένα πλατύ μέτωπο των μαχόμενων δυνάμεων της κοινωνίας, με εμπροσθοφυλακή τα νιάτα της χώρας μας, ανοίγει και δείχνει τον δρόμο για τη νέα Ελλάδα.

Βιώνουμε τη διαμόρφωση του κινήματος της νέας εποχής! Με οδηγό την ελληνική νεολαία, ζούμε το κίνημα του μέλλοντός μας! Οφείλουμε να το αγκαλιάσουμε, να το στηρίξουμε, να διδαχτούμε από αυτό.

Σε αυτήν την προσπάθεια ξεχωριστός πρέπει να είναι ο ρόλος των πνευματικών ανθρώπων, που οφείλουν να σταθούν αρωγοί στον αγώνα των νέων, συνδιαμορφώνοντας τους προβληματισμούς τους και προβάλλοντας με τα δικά τους εργαλεία τις δράσεις που σήμερα αναπτύσσονται.

Η νεολαία και οι αγώνες της σήμερα δείχνουν τον δρόμο και για το πολιτικό μέλλον της πατρίδας. Μέσα από μια τέτοια διαδρομή θα επιβιώσουν και θα βρουν την έκφρασή τους στο αύριο οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις. Σε αυτήν την πορεία, θα διαμορφώσουμε και την Αριστερά του μέλλοντός μας!

Έχουμε ιστορικό χρέος να μην απογοητεύσουμε τα νιάτα της πατρίδας μας. Αν αφήσουμε τη νεολαία ΣΗΜΕΡΑ να περιμένει, σε λίγο καιρό δε θα αγωνίζεται, ούτε θα μας περιμένει κανείς. Σήμερα, τώρα, ήρθε η ώρα!

«Ας αφήσουμε το μέλλον να αποφασίσει!».

* Ο Νίκος Ηγουμενίδης είναι βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News