«Για αυτά πολεμήσαμε»

Απόψεις
«Για αυτά πολεμήσαμε»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση αυτή ακόμα μια φορά συμπεριφέρεται αυταρχικά στο χώρο του Πολιτισμού και στους ανθρώπους του

Οι πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις για την αλλαγή του τρόπου διοίκησης και λειτουργίας των πέντε σημαντικότερων μουσείων της χώρας, δεν είναι απλές παρεμβάσεις οργανωτικού τύπου.

*Γράφει η Πελαγία Πετράκη.

Σηματοδοτούν την αφετηρία ενός ιδιότυπου πολέμου της Ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού προς τους Αρχαιολόγους και τον Πολιτισμό. Και είναι παράλληλα μια ακόμη ένδειξη της ραγδαίας επιδείνωσης στην πορεία υποβάθμισης του πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας. Συγκεκριμένα:

Με τον πρόσφατο νόμο (5021/23) ψηφίσθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η αποκοπή των πέντε μεγαλύτερων μουσείων της χώρας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και η μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Πρόκειται για τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, για το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης τα οποία πλέον θα λειτουργούν πέραν και εκτός της αρμοδιότητας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Τα μουσεία αυτά στο εξής θα διοικούνται από ένα διορισμένο από την κυβέρνηση Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα έχει την εξουσία να αποφασίζει, μεταξύ άλλων, για τον δανεισμό, την παρακαταθήκη, την ανταλλαγή και την εξαγωγή των αντικειμένων των συλλογών του μουσείου, για το αντίτιμο επίσκεψης στο μουσείο, αλλά και για την ακίνητη περιουσία του μουσείου (απαλλοτριωμένες εκτάσεις, μουσειακά κτήρια κλπ)..

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων μιλά για παραβίαση του Συντάγματος, για την παράδοση των σημαντικότερων συλλογών αρχαιοτήτων σε κυβερνητικά διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια που θα αποφασίζουν για την τύχη τους, ακόμη και για τη μόνιμη εξαγωγή τους στο εξωτερικό, με τη μορφή «παραρτημάτων». Για το διαμελισμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τον κατακερματισμό της ενιαίας προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για την εμπορευματοποίηση των Μουσείων, τη λειτουργία τους ως οιονεί επιχειρήσεων με σκοπό το κέρδος, εις βάρος της ισότιμης πρόσβασης όλων στο δημόσιο αγαθό.

Η κυβέρνηση αυτή ακόμα μια φορά συμπεριφέρεται αυταρχικά στο χώρο του Πολιτισμού και στους ανθρώπους του. Ας θυμηθούμε το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, τον διαγωνισμό «για λίγους και εκλεκτούς» για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, την υποβάθμιση των πτυχίων των δραματικών σχολών, και τώρα την αποκοπή των μουσείων από τους Αρχαιολόγους.

Απέναντι σε αυτή τη στρατηγική, η ανάγκη συλλογικής δράσης, διαλόγου, συγκλίσεων και ενότητας του προοδευτικού χώρου αποκτά προτεραιότητα. Δεν

υπάρχει κανένα περιθώριο αναμονής ή δεύτερης σκέψης. Το μέλλον μας καθορίζεται από την στάση και πράξη μας. Οι επικείμενες εκλογές δίνουν την ευκαιρία να αποτυπώσουμε την ισχυρή αποδοκιμασία μας στις νεοφιλελεύθερες αυτές πολιτικές και να αναδείξουμε την ελπίδα των προοδευτικών δυνάμεων στην κοινωνία και τον πολιτισμό.

*Η Πελαγία Πετράκη είναι Πολιτικός Μηχανικός, πρ. Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Υποψήφια Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News