Μετά το «θα», ζούμε με το «μη»...

Απόψεις
Μετά το «θα», ζούμε με το «μη»...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

...ενώ το «ΝΑ» δεν υπάρχει καν στο μέλλον μας

Όλοι μας θυμόμαστε τις παλιές προεκλογικές περιόδους με τις μεγάλες φανφάρες, τις άπειρες υποσχέσεις και τα ατελείωτα «ΘΑ».

*Γράφει η Ειρήνη Ζαχαριαδάκη.

Ο ομιλών απευθυνόταν στον λαό, έμοιαζε με τον Παντοδύναμο, που όλα μπορούσε να τα πραγματοποιήσει, ενώ ο πολίτης θα πλούτιζε και θα ζούσαμε όλοι μας στη... γη της επαγγελίας.

Προφανώς και δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε μέχρι σήμερα. Οι υποσχέσεις θα συνεχίσουν να δίνονται, οι προεκλογικές ομιλίες τόσο στις βουλευτικές εκλογές όσο και εκείνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι γεμάτες υποσχέσεις, αγάπη και στοργή και με πολλά «θα γίνουν» και «θα πραγματοποιηθούν». Ξαφνικά θα εμπλουτιστεί η λίστα με επιπλέον επιδόματα, κουπόνια και όλων των ειδών pass. Άμεσα θα δοθούν αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς και θα προκύψουν και άλλα τέτοια δωράκια, δωροδοκίες λέω εγώ, όσο περισσότερο πλησιάζουμε στις εκλογές.

Σε τοπικό επίπεδο θα ξεκινήσουν οι τσιμεντοστρώσεις πολλών αγροτικών δρόμων σε ολόκληρη την Κρήτη, και όχι μόνο, και οι αιτήσεις των πολιτών που παρέμειναν αναπάντητες στο αρχείο του εκάστοτε Δήμου θα ξεκινήσουν να ικανοποιούνται η μία μετά την άλλη με την ταχύτητα του φωτός.

Τα ρουσφέτια έχουν ήδη ξεκινήσει να καταγράφονται στα τεφτέρια των πολιτικών και των δημάρχων της χώρας μας και οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν “αρπάξει φωτιά” από τη συχνή χρήση, την ένταση και το πάθος σε καθημερινή φάση.

Οι πάσης φύσεως πολιτικοί και δημοτικοί συνδυασμοί προσπαθούν να ολοκληρωθούν, απαρτιζόμενοι από πολλά υποσχόμενους υποψηφίους, οι οποίοι απογειώνονται στην αρχή από ενθουσιασμό, μη ξέροντας ότι θα προσγειωθούν ανώμαλα μετά τις εκλογές, επειδή θα τους έχει και αυτούς απορροφήσει το σύστημα και θα τους έχει τοποθετήσει όχι απλά σε θέσεις, αλλά σε καλούπια με συγκεκριμένες οδηγίες χρήσεις.

Και ερχόμαστε στο τώρα, ξέροντας ήδη το μετά. Είναι γνωστό, επειδή η επανάληψη είναι η μήτηρ πάσης μαθήσεως. Τόσες φορές έχουν επαναληφθεί οι ίδιες ιστορίες και άλλες τόσες έχει παιχτεί το μέλλον μας σε πολλές ταινίες, με διαφορετικούς σκηνοθέτες, αλλά ακριβώς με το ίδιο σενάριο.

Δε δικαιολογούμαστε να μην έχουμε πάρει το μάθημά μας. Να μην μπορούμε να ξεχωρίσουμε το πριν και το μετά τις εκλογές και να μη γνωρίζουμε τι ακριβώς γίνεται ή τι δε γίνεται στις δύο αυτές περιόδους. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία αν ψηφίσουμε λάθος και αυτή τη φορά.

Τώρα ζούμε με ένα «Μη» και ένα «Δεν»...

- Μην τρως πολύ για να κάνεις οικονομία.

- Μη χρησιμοποιείς το αυτοκίνητό σου συχνά και βρες εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.

- Μην κάνεις ντους ή μπάνιο τόσο συχνά, ούτως ώστε να μειωθούν οι φορές που θα χρησιμοποιηθεί ο θερμοσίφωνας.

- Μην αρρωστήσεις επειδή δεν υπάρχουν φάρμακα στην αγορά και αν χρειαστείς αντιβίωση δε σε σώζει τίποτα.

- Δεν είναι απαραίτητο να μιλάς και να έχεις άποψη, απλά έλα στην κάλπη και κάνε το χρέος σου.

Δυστυχώς δεν προβλέπεται να εξαλείφεται η ενεργειακή κρίση μέσα στα επόμενα χρόνια και κατά συνέπεια οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων όσο και αν μειωθούν δε θα είναι ποτέ ξανά ίδιες με εκείνες που ξέραμε πριν την κρίση. Τα επιδόματα και όλα τα κουπόνια τύπου pass είναι απολύτως βέβαιο ότι θα εξαφανιστούν από τις ζωές μας μετά τον Απρίλιο του 2023, επειδή θα έχουν κλείσει οι κάλπες, θα έχει οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα και οι εκλεγμένοι θα έχουν βιδωθεί στις καρέκλες τους για τα επόμενα 4 χρόνια.

Ας σκεφτούμε λογικά και ας σκεφτούμε όλοι τι θέλουμε για το δικό μας καλό...

Προφανώς δε θέλουμε να συνεχίσουμε ζούμε με «Μη» και «Δεν», επειδή έτσι έχουμε ζωή “ΜΗΔΕΝ”.

Δε θέλουμε, όμως, ούτε και άλλα «ΘΑ». Απαιτούμε ΝΑ γίνουν όλα, ΝΑ ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι δυσκολίες και ΝΑ ζήσουμε επιτέλους τη ζωή που μας αξίζει, σε εμάς και τα παιδιά μας.

Το «ΝΑ» είναι καλύτερο. Δε συμφωνείτε;

* Η Ειρήνη Ζαχαριαδάκη είναι αρχιτέκτονας μηχανικός, MSc, ΜΒΑ, προϊσταμένη Τμήματος Κτηριακών Έργων Δήμου Μαλεβιζίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News