Η έκκληση του Αντώνη Μανιτάκη

Απόψεις
Η έκκληση του Αντώνη Μανιτάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μου πείτε, οι απόψεις για το Σύνταγμα είναι λογικό να έχουν πολιτικό και ευρύτερα ιδεολογικό προσανατολισμό. Έως ένα βαθμό όμως...

Στο ζήτημα της γνωμοδότησης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για θέματα που άπτονται του απορρήτου των επικοινωνιών, για μια ακόμη φορά οι συνταγματολόγοι στην πλειονότητά τους δεν έδωσαν την εντύπωση ότι διαχωρίζουν την ερμηνεία του Συντάγματος από την πολιτική.

*Γράφει ο Μιχαήλ Πασχάλης.

Θα μου πείτε, οι απόψεις για το Σύνταγμα είναι λογικό να έχουν πολιτικό και ευρύτερα ιδεολογικό προσανατολισμό. Έως ένα βαθμό όμως... Διότι δεν είναι θεμιτό οι διαφωνούντες να ξεπερνούν κάποια όρια και να προχωρούν σε ανοικτή σύγκρουση με την ανώτατη εισαγγελική Αρχή, όπως συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση, χωρίς να υπολογίζουν το θεσμικό διακύβευμα.

Εν προκειμένω όφειλαν να λάβουν επιπλέον υπόψη τους την προσωπικότητα, το έργο και την υπηρεσιακή διαδρομή του συγκεκριμένου εισαγγελικού λειτουργού: Ο Ισίδωρος Ντογιάκος έχει γράψει ιστορία στην ελληνική Δικαιοσύνη με τις δύσκολες και ευαίσθητες υποθέσεις που χειρίστηκε, με το σθένος του και με το δημοκρατικό του φρόνημα. Πώς είναι δυνατό να ξεχνούν κάποιοι ότι με δικό του, στέρεα θεμελιωμένο, πόρισμα παραπέμφθηκε σε δίκη η Χρυσή Αυγή ή τις διώξεις που υπέστη ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών; Τίποτα από τα παραπάνω δε στάθηκε ικανό να ανακόψει ή έστω να μετριάσει την αντίδραση των συνταγματολόγων. Το ακριβώς αντίθετο.

Αντί δηλαδή να περιοριστούν σε ατομικές τοποθετήσεις, αποφάσισαν να στοιχιστούν κάτω από ένα κοινό κείμενο και να εξαπολύσουν συνδυασμένη επίθεση κατά του κ. Ντογιάκου. Γιατί άραγε; Έδωσαν την εντύπωση ότι συνασπίστηκαν διότι η γνωμοδότηση του εν λόγω ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Ευτυχώς, όμως, υπήρξε η νηφάλια παρέμβαση του Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος επέλεξε να εστιάσει την τοποθέτησή του στον ολέθριο χαρακτήρα αυτής της δημόσιας σύγκρουσης, στις περαιτέρω διαστάσεις που μπορεί να λάβει και στις ενδεχόμενες σοβαρές επιπτώσεις της. Μεταξύ των άλλων, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να μετριάσει τον τόνο της αντίδρασής του, η οξύτητα του οποίου ήταν τέτοια που με ξένισε και με τρόμαξε. Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα από το άρθρο του Αντώνη Μανιτάκη στην εφημερίδα “Καθημερινή” (12/1/2023), με την ελπίδα ότι μπορεί να το λάβουν υπόψη τους οι ανησυχούντες συνταγματολόγοι και όσοι άλλοι αποφασίσουν να εμπλακούν σε αυτή την καθόλου νηφάλια δημόσια αντιπαράθεση:

«Επειδή συμβαίνει να γνωρίζω προσωπικά, να εκτιμώ αφάνταστα την προσωπικότητα και να σέβομαι την ακεραιότητα, την αμεροληψία και ευθυκρισία του Χρήστου Ράμμου, τολμώ να πιστεύω και να ελπίζω ότι δε θα συμβάλει και αυτός, τουλάχιστον με το ύφος του, στην περαιτέρω όξυνση και διαιώνιση της τραγικής θεσμικής αυτής αντιπαράθεσης. Θα δείξει με τον λόγο του τη διαφορά».

* Ο Μιχαήλ Πασχάλης είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News