Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ο ορισμός της διαπλοκής, της διαφθοράς, της αδιαφάνειας

Απόψεις
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ο ορισμός της διαπλοκής, της διαφθοράς, της αδιαφάνειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρεισήμισι χρόνια υπονόμευσης των θεσμών και της δημοκρατίας της χώρας, κατάσταση που έχει κλονίσει ριζικά την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα

Τρεισήμισι χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τρεισήμισι χρόνια διαδοχικών σκανδάλων, με πολιτικές προεκτάσεις, σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

*Γράφει ο Σωκράτης Βαρδάκης.

Τρεισήμισι χρόνια υπονόμευσης των θεσμών και της δημοκρατίας της χώρας, κατάσταση που έχει κλονίσει ριζικά την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα.

Πρωταγωνιστές στο θέατρο του παραλόγου, κυβερνητικοί βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., με τον πρωθυπουργό της χώρας, όπως πάντα, στον ρόλο του ανήξερου. Δε γνώριζε, δεν άκουσε...

Πρώτα φορά αρχηγός κράτους δηλώνει τόσο μεγάλη άγνοια για τα σκάνδαλα που διαδραματίζονται το ένα μετά το άλλο. Άγνοια για απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων σε “γαλάζια” παιδιά, άγνοια για τις παράνομες παρακολουθήσεις, άγνοια για βουλευτές της παράταξής του, που πλουτίζουν εις βάρος της κοινωνίας. Μιας πολύπαθης κοινωνίας που αδυνατεί όχι μόνο να αντεπεξέλθει σε υποχρεώσεις, αλλά πλέον κυριολεκτικά να βιοποριστεί.

Επικίνδυνα πισωγυρίσματα και διεφθαρμένες παλαιοκομματικές πρακτικές του παρελθόντος, διαπλοκή και αδιαφάνεια, συνώνυμα της νεοφιλελεύθερης δεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Ανοδική πορεία του πληθωρισμού, ασύλληπτη ακρίβεια, ανεξέλεγκτες διαστάσεις της ενεργειακής κρίσης, με τους μεν εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, να έχουν οδηγηθεί σε τεράστια αδιέξοδα, τους δε φίλους του πρωθυπουργού να πλουτίζουν από τα δημόσια ταμεία.

Σε υπόθεση πλουτισμού από “κόκκινα” δάνεια αλλά και σε υποθέσεις απευθείας αναθέσεων κοντά στο 1 εκατ. ευρώ, που φέρεται να είχε εισπράξει μέσω των ΕΛ.ΤΑ. για νομικές συμβουλές, εμπλέκεται ο κ. Πάτσης.

Σε σκάνδαλο απευθείας αναθέσεων εμπλέκεται και ο κ. Χειμάρας, που φέρεται να έλαβε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από Δήμους, Δημοτικές Επιχειρήσεις και φορείς Δημοσίου.

Στο “βάζο με το μέλι” βούτηξε το χέρι φυσικά και ο κ. Μαραβέγιας, κερδίζοντας χιλιάδες ευρώ μέσα από τη σύναψη συμβάσεων μεταξύ της εταιρείας του με το Δημόσιο. Μην ξεχνάμε ότι υπό έλεγχο τελούν και οι υποθέσεις της κ. Σπυράκη και του κ. Αβραμόπουλου.

Τελευταία εξέλιξη, οι κύριοι Κουτούπης και Ροδάκος, οι οποίοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν σε λιγότερο από 40 μήνες, μέσω διαφόρων εταιρειών συμφερόντων τους, σχεδόν 420 συμβάσεις αξίας 5,5 εκατ. ευρώ περίπου από το Δημόσιο, μέσα από εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις και διαγωνιστικές διαδικασίες.

Τι και αν στον αντίποδα τα νοικοκυριά φτωχοποιούνται. Η Ν.Δ. επέλεγε, επιλέγει και θα επιλέγει πάντα τον πλουτισμό των λίγων και αρίστων, έναντι του συνόλου, τη βίαιη αναδιανομή πλούτου προς τα πάνω, χωρίς ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης, θα προτιμά κάθε φορά όλα στο σκοτάδι και όχι στο φως. Λοιδορούσε και θα λοιδορεί πάντα οτιδήποτε δημόσιο, επιλέγοντας ωστόσο να απομυζά τον δημόσιο πλούτο, τον κόπο των φορολογουμένων για να θρέφει και να αναπαράγει τον εαυτό της και τους ημετέρους.

Οι μάσκες όμως έπεσαν. Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και η δήθεν άγνοια του πρωθυπουργού της χώρας και των κυβερνητικών στελεχών δεν είναι παρά κακόγουστες παραστάσεις, καθόλου ικανές πλέον για να καλύψουν τη διαφθορά της κυβέρνησης.

Το πλιάτσικο χωρίς προηγούμενο που έχουν εξαπολύσει πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Είτε πρόκειται για αδυναμία, είτε για ανικανότητα, είτε για συνειδητή άρνηση, η Ν.Δ. δεν είναι πλέον σε θέση να προσφέρει την παραμικρή προστασία.

Όσο πιο σύντομα αποχωρήσουν ο κ. Μητσοτάκης και οι αυλικοί του, τόσο πιο σύντομα θα ανασάνει η χώρα. Γιατί είναι τοξικοί για τη δημοκρατία, για την κοινωνία, επικίνδυνοι για τη χώρα. Μια τετραετία ήταν αρκετή για να καταρρεύσει η οικονομία και η κοινωνία να απαξιωθεί πλήρως, όπως και το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Αλήθεια, στα πόσα σκάνδαλα θα παραιτηθούν απαλλάσσοντας την κοινωνία από την καταστροφική διακυβέρνησή τους;

* Ο Σωκράτης Βαρδάκης είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News