Η φτωχοποίηση του λαού συνεχίζεται

Απόψεις
Η φτωχοποίηση του λαού συνεχίζεται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι εργαζόμενοι, κατά συνέπεια, καταδικάζονται στα όρια της φτώχιας, με μισθούς καθηλωμένους, τους χαμηλότερους στην Ε.Ε., μετά τη Βουλγαρία»

Η τετράχρονη σχεδόν θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνδέεται με τη δεύτερη βίαιη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, από την κυβέρνηση της Ν.Δ., κατά την τελευταία δωδεκαετία.

*Της Χρυσάνθης Καμπουράκη 

Πιο συγκεκριμένα, το 2021 και το 2022 οι σαρωτικές ανατιμήσεις αγγίζουν το 70% στο ρεύμα, στα βασικά είδη διατροφής και κατανάλωσης. Στο 2023 κάνουν ποδαρικό νέες, μεγάλες αυξήσεις έως 35%, μειώνοντας ακόμα περισσότερο το εισόδημα των νοικοκυριών και απειλώντας περαιτέρω την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η δε χονδρεμπορική τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η υψηλότερη τιμή ρεύματος στην Ευρώπη, 18 φορές ακριβότερη απ’ ό,τι στη Γερμανία.

Οι εργαζόμενοι, κατά συνέπεια, καταδικάζονται στα όρια της φτώχιας, με μισθούς καθηλωμένους, τους χαμηλότερους στην Ε.Ε., μετά τη Βουλγαρία. Οι αυξήσεις- “ψίχουλα” αποτελούν εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση, αφού με τον ανοδικό πληθωρισμό, τις “παγωμένες” τριετίες, τις μη συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωής εξανεμίζεται το μικρό εισόδημά τους, μεγαλώνοντας το αδιέξοδο της επιβίωσης ή της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Οι συνταξιούχοι, από τη μεριά τους, στερούνται από τα βασικά είδη, καθώς μειώθηκε η αγοραστική δύναμη της σύνταξής τους σε μεγάλο βαθμό, λόγω των αλματωδών αυξήσεων στο ρεύμα και στα προϊόντα διατροφής. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., μην ξεχνάμε, τους έκοψε το 2019, για δεύτερη φορά, τη 13η σύνταξη, δεν τους αποδίδει τα αναδρομικά που δικαιούνται, απέδωσε μόνο λίγα κουτσουρεμένα σε λίγους. Τους λεηλατεί το εισόδημα, τους έχει ξεγελάσει, δύο φορές, με ανεπαρκές, εφάπαξ χαρτζιλίκι, και τους το παίρνει αμέσως πίσω με τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις και το αυξημένο κόστος περίθαλψής τους.

Αποτυχημένες, εξάλλου, θεωρούνται και οι πολυδιαφημισμένες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης εξαπάτησης της κοινωνίας, με το “καλάθι του νοικοκυριού”, το προεκλογικό market pass από τον Φεβρουάριο, με 0,70 λεπτά την ημέρα, και τα προεκλογικά, ασήμαντα χαρτζιλίκια, ενώ υποβάλλει σε αφαίμαξη και εκμετάλλευση τον λαό, καταληστεύοντας το εισόδημά του, για να ενισχύσει τα αφορολόγητα υπερκέρδη και την αισχροκέρδεια των ολιγαρχών του πλούτου.

Εδώ και μήνες, επιπρόσθετα, οι πολίτες βιώνουν ένα άλλο “Γολγοθά” στον τομέα της Υγείας, μετά από αυτόν της υποστελέχωσης, της αποδυνάμωσης των νοσοκομείων και της ψήφισης του αντικοινωνικού ν/σ εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Έρχονται αντιμέτωποι με τις πρωτοφανείς ελλείψεις φαρμάκων πρώτης ανάγκης, τα άδεια ράφια των φαρμακείων και τη συνεχιζόμενη αισχροκέρδεια σε βάρος των ασθενών, μια δραματική εικόνα, που θυμίζει εμπόλεμη κατάσταση.

Χωρίς ελέγχους, με αθρόες εξαγωγές κερδοσκοπίας, χωρίς διασφάλιση των αναγκαίων εθνικών αποθεμάτων, θησαυρίζουν και πάλι οι λίγοι. Οι ελλείψεις φαρμάκων, και τεχνητές, με την ανοχή της κυβέρνησης, φέρνουν αύξηση των τιμών τους, ενισχύοντας τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών, των φαρμακοαποθηκών και των εταιρειών φαρμάκου. Μετατρέπει η κυβέρνηση Μητσοτάκη σταδιακά το αναγκαίο, δημόσιο κοινωνικό αγαθό, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σε προνόμιο για λίγους.

Απροστάτευτοι επομένως παραμένουν οι πολίτες από τη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα και την ανυπαρξία πολιτικής βούλησης των κυβερνώντων να δώσουν λύσεις, καθώς η φτωχοποίηση των πολλών αποτελεί στρατηγική επιλογή τους. Δεδομένη είναι, ωστόσο, η τακτική τους μπροστά σε όλες τις κρίσεις: Δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, τις μετακυλίουν στους πολίτες και στην αξιωματική αντιπολίτευση, με ψεύδη, συκοφαντίες, ωραιοποίηση, παραποίηση ή αποσιώπηση των πραγματικών δεδομένων.

Το, δε, επιτελικό κράτος Μητσοτάκη, αντί για “αριστεία”, έχει να παρουσιάσει κάθε μέρα και ένα σκάνδαλο, διαπλοκής, διαφθοράς, διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, πέρα από το “γαλάζιο πάρτι” των απευθείας αναθέσεων, των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συνένοχος ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλύπτει το πλιάτσικο, τις παρανομίες και τις συνταγματικές εκτροπές.

Αποτελεί, ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός τον ιθύνοντα νου του τεράστιου σκανδάλου των υποκλοπών, που διασύρει διεθνώς τη χώρα μας. Με τις καθεστωτικές, ωστόσο, πρακτικές του προσπάθησε να επιβάλλει την πλήρη συσκότιση στη δυσώδη υπόθεση. Τον ίδιο σκοπό, άλλωστε, εξυπηρετεί και το αντισυνταγματικό μπλόκο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ντογιάκου, εμποδίζοντας την έρευνα της ανεξάρτητης Αρχής, της ΑΔΑΕ, για τις υποκλοπές της ΕΥΠ, φιμώνοντας την αλήθεια και τη Δημοκρατία.

Σε λίγους μήνες, όμως, ο ελληνικός λαός, κατά το κρίσιμο διακύβευμα των εθνικών εκλογών, με την ψήφο του έχει την ευκαιρία να λυτρωθεί από τον εφιάλτη των δεινών, που συσσωρεύει η κυβέρνηση της πιο σκληρής και ακραίας Δεξιάς, κατά τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Του παρέχεται η δυνατότητα να αλλάξει τις συνθήκες ζωής του και να δώσει τα ηνία της διακυβέρνησης της Ελλάδας στον Αλέξη Τσίπρα και στην προοδευτική κυβέρνησή του.

Μέσα από το ηθικό πλεονέκτημα της δημοκρατικής κυβέρνησης, τα “καθαρά” χέρια, την εφαρμογή του προοδευτικού, φιλολαϊκού, δίκαιου, αναπτυξιακού προγράμματος της νέας διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, θα ενισχυθεί το εισόδημα των πολιτών, το κοινωνικό κράτος, το κράτος Δικαίου, η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, εξασφαλίζοντας καλύτερους όρους ζωής για την κοινωνική πλειοψηφία, εδραιώνοντας παράλληλα την εθνική ευυποληψία.

* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη μέλος της Ν. Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και πρώην υποψήφια βουλευτής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News