Κυβέρνησή μας, πόσα vouchers και pass ξοδεύεις για να μη βλέπουμε τις ανομίες σου;

Απόψεις
Κυβέρνησή μας, πόσα vouchers και pass ξοδεύεις για να μη βλέπουμε τις ανομίες σου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Του Νίκου Μεντζίνη

«Θεέ μου, πόσο μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε...»

Οδυσσέας Ελύτης από τη “Μαρία Νεφέλη”

Power Pass Ι και ΙΙ, Fuel Pass Ι και ΙΙ, Samos Pass, Evia Pass, food pass, “καλάθια νοικοκυριού”, πλατφόρμες και vouchers. Για επιμόρφωση, για βενζίνη, για θέρμανση, για ταξίδια, διά κάθε νόσον και πρόβλημα. Και μετά από κάθε εξαγγελία ακολουθεί η σχεδόν προπαγανδιστική πλύση εγκεφάλου από τα κεντρικά ΜΜΕ. Και να ζωντανές συνδέσεις, και να κατά τύχη επισκέψεις υπουργών και παρατρεχάμενων σε super markets, βενζινάδικα κ.λπ., μέχρις ότου κάποια αυθόρμητη λαϊκή ρήση τα κάνει όλα... “καπαμά”.

Γιατί πλέον και ο πιο καλόπιστος πολίτης τούτης της χώρας έχει συνειδητοποιήσει ότι πίσω από κάθε πλατφόρμα και πολυδιαφημιζόμενο μέτρο υποτιθέμενης πρόνοιας κρύβεται ένα καλοσχεδιασμένο σχέδιο εξαπάτησης και συσκότισης. Η αρχή συνήθως γίνεται με μια συνέντευξη του αρμόδιου υπουργού σε φιλικό Μέσο (λες και υπάρχει εχθρικό τέτοιο, ας είναι). Τα νούμερα που εκστομίζονται είναι τεράστια για τούτη την εποχή της ανέχειας: χιλιάδες ευρώ για τον καθένα μας. Στη συνέχεια ακολουθεί ένα κύμα διαφήμισης, προώθησης τούτης της δράσης. Ακόμα πιστεύουμε πως όλοι μας θα ωφεληθούμε. Σιγά-σιγά ξεκινούν οι εξαιρέσεις, οι αποκλεισμοί, οι καθυστερήσεις. Μετά από μήνες διαπιστώνεται ότι τα ποσά είναι μηδαμινά και αφορούν μόνο ελάχιστους. Τότε ξεκινά η παράσταση για μια νέα πλατφόρμα στήριξης. Και πάλι από την αρχή. Δεν ορρωδούν σε τίποτα.

Στόχος να πετάξουν στάχτη στα μάτια των στρωμάτων του λαού μας που πράγματι υποφέρουν και ζουν στα όρια της φτώχιας (το 71% των εργαζομένων, σύμφωνα με ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής λόγω ακρίβειας). Ήλπιζε κι εσύ και πού ξέρεις, όλο και κάποιο επιδοματάκι, κάποιο voucher θα σε συμπεριλάβει.

Σε τούτη την επισιτιστική, ενεργειακή κρίση υπάρχει λύση; Υπάρχουν άλλα ευρωπαϊκά παραδείγματα αντιμετώπισής της; Φυσικά και υπάρχουν:

  • Έλεγχοι από επιτροπή ανταγωνισμού.
  • Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και η επαναφορά της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης για τον περιορισμό του μεταφορικού κόστους.
  • Πλαφόν στις τιμές ενέργειας.
  • Έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.
  • Αύξηση του βασικού μισθού που να καλύπτει τις απώλειες και τον πληθωρισμό. Θα τονώσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας, τονώνοντας έτσι συνολικότερα την εγχώρια οικονομία.

Φυσικά τα παραπάνω μέτρα έχουν πολιτικό πρόσημο. Χρειάζεται να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Και τούτη η κυβέρνηση το έχει διακηρύξει, το έχει εφαρμόσει ποικιλοτρόπως. Είναι με το μέρος των εχόντων, των μεγάλων επιχειρήσεων, των ιδιωτών που δεν επενδύουν αλλά σιτίζονται από το κράτος, με τις απευθείας αναθέσεις, με τα επιδοτούμενα μεγάλα έργα, με τις φοροαπαλλαγές. Η πολιτική της είναι ξεκάθαρη κι αν υπάρξει σημάδι αντίδρασης χρησιμοποιεί και παρακρατικά τεχνάσματα και big brothers, που παρακολουθούν κάθε επαφή και συνομιλία.

Κι εμείς, όλοι οι πολίτες που δεν ανήκουμε στη μικρή κάστα των ωφελημένων, των “φίλων”; Που αγωνιούμε για τη δυσβάστακτη καθημερινότητα, για το ενοίκιο και τη θέρμανση; Οι καιροί ου μενετοί. Ο δρόμος της καταδίκης και της απαλλαγής από τούτες τις πολιτικές, της ανατροπής των ηθικών και φυσικών αυτουργών δεκάδων σκανδάλων που αποσταθεροποιούν ακόμα και το ίδιο μας το δημοκρατικό πολίτευμα, είναι μπροστά μας. Ας τον βαδίσουμε όλοι μαζί, με ενότητα όλων των δυνάμεων που πράγματι ανησυχούν για την πορεία του τόπου, μα και οραματίζονται μίαν άλλη κοινωνία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News