Απόψεις

Κρίση επιβίωσης

Οι πολλοί θυσιάζονται στον βωμό της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ελεύθερης αγοράς

Γράφει η Χρυσάνθη Καμπουράκη

Η κρίση επιβίωσης απλώνεται ολοένα και περισσότερο στην ελληνική κοινωνία, μια σκληρή πραγματικότητα, με τον χειμώνα που έρχεται να είναι ο πιο δύσκολος της μεταπολιτευτικής περιόδου, όπως ομολογεί η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την προκαλεί, ωστόσο, η εφαρμοζόμενη πολιτική της, αλλά ταυτόχρονα αδιαφορεί αλαζονικά για τα θύματά της και αρκείται στην προπαγάνδα, στην εξαπάτηση και στα παιχνίδια επικοινωνίας.

Οι συσσωρευμένες ανατιμήσεις σε όλα τα πεδία, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι οποίες προστέθηκαν λόγω της κυβερνητικής κακοδιαχείρισης της πανδημίας στην οικονομική εξάντληση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, των ελεύθερων επαγγελματιών και των πολύ μικρών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, συνέβαλαν στη φτωχοποίηση της κοινωνικής πλειοψηφίας, στην κρίση επιβίωσης των περισσοτέρων νοικοκυριών, καθώς και της μικρής-μεσαίας επιχειρηματικότητας.

Οι πολλοί θυσιάζονται στον βωμό της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ελεύθερης αγοράς, της στήριξης των αφορολόγητων υπερκερδών και της ανεξέλεγκτης αισχροκέρδειας των μεγάλων εταιρειών ενέργειας, την οποία και επιδοτεί η κυβέρνηση, με δισεκατομμύρια ευρώ. Εμπαίζει άλλωστε τους πολίτες αφού, αντί τις υποσχόμενες μειώσεις, τα υπερκέρδη των εταιρειών από 40,9% τον περασμένο Αύγουστο έφτασαν τον Σεπτέμβριο στο 90,9% και τον Οκτώβριο στο 166,2%.

Χωρίς μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων, χωρίς μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα (μέτρα που εφάρμοσαν πολλές χώρες της Ε.Ε.), η ακρίβεια Μητσοτάκη έκανε το κόστος ζωής στην Ελλάδα απρόσιτο. Από 0,8% πληθωρισμό, που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2022, η κυβέρνηση τον 15πλασίασε και τον εκτίναξε στο 12%, χωρίς καμιά αύξηση σε μισθούς και συντάξεις, που είναι οι πιο χαμηλές αποδοχές στην Ε.Ε., μετά τη Βουλγαρία.

Με την ευρωπαϊκή επιπλέον πρωτοτυπία που δημιούργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει ενεργοποιήσει, εδώ και 1,5 χρόνο, τη ρήτρα αναπροσαρμογής στην ενέργεια, με αποτέλεσμα να επωμίζονται οι καταναλωτές επώδυνες αυξήσεις στο φυσικό αέριο και το ρεύμα, το πιο ακριβό σε σύγκριση με τις χώρες της Ε.Ε., και έτσι επέρχεται η έκρηξη της ενεργειακής φτώχιας στη χώρα μας. Αυτές, στη συνέχεια, πυροδοτούν δυσβάσταχτες, ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις στα καύσιμα, στα τρόφιμα και στα βασικά είδη κατανάλωσης, με επακόλουθο να κορυφώνεται η κρίση επιβίωσης.

Η λεηλασία της κοινωνίας, η βίαιη επίθεση στο εισόδημα των πολιτών, το τεράστιο κόστος ζωής και η δυσκολία επιβίωσής τους έχουν τη σφραγίδα και την υπογραφή Μητσοτάκη, ο οποίος δεν εφαρμόζει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, γιατί ο κύριος γνώμονάς του είναι να εξυπηρετεί τα πλούτη των ισχυρών εις βάρος του λαού. Πολλαπλασιάζει στην Ελλάδα τις επιπτώσεις των διεθνών κρίσεων, τις οποίες εκμεταλλεύεται για να πλουτίζουν οι λίγοι εκλεκτοί του. Επιτρέπει σκάνδαλα, διευρυμένη διαφθορά και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, ώστε «οι Πάτσηδες και οι μπαταχτζήδες να είναι κανόνας στην κυβέρνηση της Ν.Δ.».

Το ίδιο εξάλλου το κόμμα χρωστάει 392 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα του ελληνικού λαού, ο οποίος υφίσταται την αφαίμαξη και την εκμετάλλευση από τους “γαλάζιους αρίστους”, με την ευλογία της κυβέρνησης. Οι ευάλωτοι, αντί για προστασία, αντιμετωπίζουν τη νομοθετημένη “ληστεία”, αφού χάνουν και το σπίτι τους λόγω των μικροοφειλών τους, σύμφωνα με τον νέο πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Εξαπάτηση και πρόκληση, επιπρόσθετα, αποτελεί το πολυδιαφημισμένο “καλάθι του νοικοκυριού”, το οποίο δεν εξυπηρετεί το αδιέξοδο των καταναλωτών, αλλά τα επικοινωνιακά σόου της κυβέρνησης και του Άδωνι Γεωργιάδη. Δε μειώνονται ουσιαστικά οι τιμές, απλά παρακολουθούνται, ενώ αυξάνονται ιλιγγιωδώς τα προϊόντα εκτός καλαθιού. Παρατηρείται ακόμη συστηματική έλλειψη των προϊόντων “του καλαθιού”, προς απογοήτευση των καταναλωτών. Εκτός τούτων, σπρώχνει τους πολίτες στις πολυεθνικές και στις αλυσίδες, ενώ διαλύει τα μικρά σούπερ-μάρκετ, τα μαγαζιά της γειτονιάς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δε στοχεύει, επομένως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην ανακούφιση των πολιτών από το βραχνά που τους έχει δημιουργήσει. Απεναντίας έχει δώσει έως τώρα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, χρήματα του ελληνικού λαού, με απευθείας αναθέσεις σε “γαλάζιους” φίλους της. Χωρίς στρατηγικό σχέδιο, φόρτωσε επιπλέον στον λαό 14 δισεκατομμύρια ευρώ υπερτιμολογημένους εξοπλισμούς, χωρίς να επιτρέψει να κατασκευάζει τίποτα η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, καθώς ακολουθεί μια αντιαναπτυξιακή πολιτική, χωρίς να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Εν κατακλείδι, ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός της κυβέρνησης της Ν.Δ. και η αποτυχία της διακυβέρνησής της σε όλα τα μέτωπα αποδυνάμωσαν την οικονομία, την κοινωνία και τις προοπτικές της χώρας μας. Η μόνη διέξοδος παραμένει η πολιτική αλλαγή, η συγκρότηση, με λαϊκή εντολή, της προοδευτικής κυβέρνησης, η οποία, με σύνεση, σχέδιο, πολιτικές ηθικές και δημοκρατικές αρχές, θα εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό φιλολαϊκό και αναπτυξιακό πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανάταξης, ομαλής διαβίωσης και ευημερίας της κοινωνικής πλειοψηφίας.

 

* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου και πρώην υποψήφια βουλευτής.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια