Το ηθικό και δημοκρατικό έλλειμμα της κυβέρνησης

Απόψεις
Το ηθικό και δημοκρατικό έλλειμμα της κυβέρνησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το σκάνδαλο κάνει τον γύρο του κόσμου, έχει προκαλέσει “σεισμό” στο πολιτικό σύστημα και στην κυβέρνηση, και έχει ονοματεπώνυμο, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη»

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναξιόπιστη, με τεράστια φθορά, υπεύθυνη και υπόλογη για το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο, προσπαθεί να γαντζωθεί στην εξουσία με ψέματα και άθλια προπαγάνδα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ηθικής σήψης και συρρίκνωσης της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών, διασύροντας τη χώρα μας πανευρωπαϊκά και διεθνώς.

*Της Χρυσάνθης Καμπουράκη

«Κακοποιεί το κράτος Δικαίου και προσβάλλει βάναυσα τη Δημοκρατία» το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών από το λογισμικό Predator και των παράνομων παρακολουθήσεων δημοσιογράφων, του Θανάση Κουκάκη και του Σταύρου Μαλιχούδη, πολιτικών και συγκεκριμένα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και χιλιάδων προσώπων, με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια, εντολές που υπέγραφε, χωρίς στοιχεία, η επόπτης εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου.

Το σκάνδαλο κάνει τον γύρο του κόσμου, έχει προκαλέσει “σεισμό” στο πολιτικό σύστημα και στην κυβέρνηση, και έχει ονοματεπώνυμο, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Τον Αύγουστο του 2019, έθεσε την ανεξάρτητη Αρχή, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, υπό την ευθύνη του πρωθυπουργικού Γραφείου, υπό τον άμεσο έλεγχό του, «μετατρέποντας την ΕΥΠ σε ΚΥΠ», από εθνική δηλαδή σε κυβερνητική, μια αντιδημοκρατική και καθεστωτική πρακτική.

Οι παραιτήσεις των ανθρώπων του, που ήταν “το χέρι και το αφτί του”, “ο πυρήνας του καθεστώτος Μητσοτάκη”, αποκαλύπτουν την κυβερνητική ενοχή, την έκνομη παρακρατική δραστηριότητα, την αποδόμηση και την επικινδυνότητα του επιτελικού κράτους του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο εντολέας του παραιτηθέντος, του γενικού γραμματέα του Γραφείου του Πρωθυπουργού, του ανιψιού του, γιου της αδελφής του, Γρηγόρη Δημητριάδη, και του καρατομηθέντος, του εκλεκτού του, Παναγιώτη Κοντολέoντος, χωρίς πτυχίο, ακατάλληλου, σύμφωνα με τον νόμο, για την κρίσιμη θέση του διοικητή της ΕΥΠ.

Του έδωσε, ωστόσο, ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες, τη δυνατότητα να τοποθετεί “συνδέσμους”, μυστικούς πυρήνες στις δημόσιες υπηρεσίες, όπου επιθυμούσε, καθεστωτική πράξη που παραπέμπει σε νοσηρές εποχές του παρελθόντος. Υπήρξαν επιπλέον διαρροές στοιχείων και απορρήτων εγγράφων, εκτός ΕΥΠ, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας.

Από την άλλη πλευρά, το μεγάλο, παγκόσμιο φαρμακευτικό σκάνδαλο της Novartis συνέβαλε στον ηθικό ξεπεσμό και τη δημοκρατική κατρακύλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Κόστισε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, το στήριξε όμως με μεθοδεύσεις, αθέμιτα μέσα, το βάφτισε σκευωρία, έκανε διώξεις δημοσιογράφων, πολιτικών, μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, μέχρι που το εισαγγελικό βούλευμα κατέρριψε αυτό το κυβερνητικό αφήγημα.

Η αντιλαϊκή και αντικοινωνική, άλλωστε, πολιτική της αυξάνει το ηθικό και δημοκρατικό έλλειμμά της, καθώς φτωχοποίησε βίαια τον ελληνικό λαό, μέσα από ένα ανεξέλεγκτο και συνεχές κύμα αυξήσεων στο ρεύμα, στα καύσιμα και στα βασικά είδη διατροφής, κατακτώντας θλιβερές πανευρωπαϊκές πρωτιές. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταληστεύει το εισόδημα των πολιτών, επιτρέπει την απεριόριστη κερδοσκοπία σε βάρος τους, τους εμπαίζει με επιδόματα ανύπαρκτα ή “ψίχουλα”, διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, τσακίζει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τον πρωτογενή τομέα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη μεσαία τάξη, και λεηλατεί την κοινωνία.

Αποδυναμώνει, παράλληλα, βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας, υποβάλλει σε καθεστωτικό έλεγχο την ενημέρωση, χειραγωγεί τη Δικαιοσύνη, εισπράττοντας την καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διεθνείς Οργανισμούς. Αποφυλακίζει βιαστές και δολοφόνους, πλήττει το κοινό αίσθημα δικαίου, παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και την ισονομία. Αυτά κατήγγειλαν και οι έφηβοι βουλευτές, στους οποίους έκλεισε τα μικρόφωνα ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Τασούλας, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες τους για «λογοκρισία και έλλειψη Δημοκρατίας».

Συκοφαντεί, συν τοις άλλοις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πολιτικούς αντιπάλους, διχάζει, στήνει παγίδες, επικοινωνιακά παιχνίδια, κατασκευάζει πλαστογραφημένα έγγραφα, δημιουργεί ενόχους, επινοεί αδιανόητες αθλιότητες, για να αποσείσει ευθύνες, να καλύψει την ανεπάρκεια, τις αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές στρατηγικές επιλογές της.

Αντιδημοκρατικό, επιπρόσθετα, χαρακτηρίζεται και το σχέδιο διαχείρισης των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στρέφοντάς τους αδιαφανώς στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, παραμελώντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το κοινωνικό κράτος. Απέρριψε η κυβέρνηση, μετά από ενάμιση χρόνο, την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., για σύσταση διακομματικής επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου της διαχείρισης των πόρων αυτών, που ανέρχονται στα 72 δισ. ευρώ, μαζί με τα 40 δισ. του νέου ΕΣΠΑ και αφορούν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας την επόμενη δεκαετία. Δυστυχώς, όμως, έχει απορροφήσει μέχρι τώρα μόνο το 1% των πόρων και οι λιμνάζοντες ανεκμετάλλευτοι πόροι ανέρχονται στα 6,315 δισ. ευρώ.

Καταστρατηγεί, ταυτόχρονα, τους νόμους, το Σύνταγμα, αρνείται τον έλεγχο, τη λογοδοσία, παρέχει ασυλία στους εκτελεστές των σχεδίων της, όπως στους τραπεζίτες, στα διοικητικά στελέχη της ΔΕΗ και της ΛΑΡΚΟ, με νομικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες αντεργατικές, αντικοινωνικές και αντιαναπτυξιακές.

Η Ελλάδα και η εξουσία, εν κατακλείδι, δεν είναι τσιφλίκι και λάφυρο της Ν.Δ., να την υποβαθμίζει και να τη γυρνά πολλές δεκαετίες πίσω. Αποτελεί επιτακτική κοινωνική και εθνική ανάγκη να φύγει από τα ηνία της χώρας και να δώσει τη θέση της στην προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που θα παλέψει, με όραμα, σχέδιο και υψηλό ηθικό ανάστημα για την ανάταξη της κοινωνίας και της οικονομίας, για την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας, με προσήλωση στα συμφέροντα του λαού και στην αλήθεια.

* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Ν. Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου και πρώην υποψήφια βουλευτής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News