Τι μας κάνει ευτυχισμένους;

Απόψεις
Τι μας κάνει ευτυχισμένους;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τι μας κάνει ευτυχισμένους - ένα δώρο γενεθλίων ή ένα καινούργιο ρούχο;»

Στα επόμενα λεπτά θα μάθεις:

- Ποιο είναι το μυστικό της ευτυχίας.

*Της Ελένης Κυριακάκη

Τι μας κάνει ευτυχισμένους - ένα δώρο γενεθλίων ή ένα καινούργιο ρούχο; Τα περισσότερα που πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητα για την ευτυχία μας είναι λανθασμένα. Και οι περισσότερες λανθασμένες αντιλήψεις είναι βασισμένες στα “πρέπει” που μαθαίνουμε και ακούμε κάθε μέρα. Για την κοινωνία και την οικογένειά μας ευτυχία είναι να βγάζεις πολλά χρήματα, να έχεις ένα μεγάλο σπίτι, να έχεις δύναμη και εξουσία. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι ορισμοί της ευτυχίας δεν μπορούν, αλλά ούτε θα σου προσφέρουν ικανοποίηση, νόημα, πληρότητα και την εσωτερική γαλήνη που αναζητάς. Γιατί τα μυστικά της ευτυχίας είναι πιο απλά από όσο φαντάζεσαι.

Μια λογική υπόθεση είναι ότι, εφόσον τα υλικά κτήματα διαρκούν περισσότερο, η αγορά πραγμάτων είναι πιο σοφή από το να ξοδεύει κανείς χρήματα σε εμπειρίες, όπως μια εκδρομή ή μια συναυλία. Ωστόσο, έρευνες μεταξύ ευτυχίας και χρημάτων δείχνουν το αντίθετο. Όπως αναφέρει ο δρ. Thomas Gilovich, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης, «ένας από τους εχθρούς της ευτυχίας είναι αυτό που ονομάζουμε προσαρμογή». Σε μια μελέτη ζητήθηκε από τους ανθρώπους να κατατάξουν την ευτυχία τους, αφού έκαναν σημαντικές υλικές και βιωματικές αγορές. Αρχικά, η ευτυχία και στα δύο είδη αγορών κατατάχθηκε εξίσου. Σταδιακά όμως η ικανοποίηση των ανθρώπων με τα αντικείμενα που είχαν αγοράσει άρχισε να παρακμάζει, ενώ η εκτίμησή τους για τις εμπειρίες στις οποίες είχαν ξοδέψει χρήματα εντατικοποιήθηκε.

Φαίνεται παράλογο ότι μακροπρόθεσμα ένα αντικείμενο που παραμένει στην κατοχή σου δε θα μπορούσε να σε κάνει τόσο χαρούμενο όσο μια ξεχωριστή εμπειρία. Ωστόσο, το γεγονός ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο θα το έχεις για πάντα είναι η αιτία της τελικής απογοήτευσης. Όσο κανείς γίνεται ολοένα και πιο προσαρμοσμένος σε κάτι, τόσο χάνεται η αξία του στο παρασκήνιο. Αντίθετα, οι εμπειρίες, εφόσον είναι σημαντικές, γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας. Ακόμη και εμπειρίες που ήταν αγχωτικές και επίπονες αργότερα μπορεί να θεωρηθούν ως οικοδόμηση του χαρακτήρα μας.

Ένας άλλος λόγος που αντλούμε περισσότερη ευτυχία από τις εμπειρίες μας είναι ότι τις μοιραζόμαστε με άλλους με ουσιαστικό τρόπο. Είναι πιο πιθανό να δημιουργήσετε μια μακροχρόνια φιλία με κάποιον που πήγατε μαζί για πεζοπορία, παρά με κάποιον που έχετε ίδιο smartphone. Επιπλέον, οι άνθρωποι σπάνια κάνουν αρνητικές συγκρίσεις μεταξύ των εμπειριών τους, ενώ με τα υλικά αγαθά το κάνουν συνεχώς, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί σε φθόνο.

Ξεκινώντας κανείς από την παραδοχή πως η ευτυχία βρίσκεται στις καθημερινές μας εμπειρίες, αποδέχεται πως η αναζήτησή της είναι μέρος της ίδιας μας της ζωής και μια εξερεύνηση που δεν εγκαταλείπουμε ποτέ. Στις προσωπικές μας επιλογές, τον πυρήνα μας, εκεί που τα συναισθήματα είναι ξεκάθαρα και απαλλαγμένα από “πρέπει”, εκεί βρίσκεται και το μυστικό της αίσθησης αυτής που λέμε ευτυχία.

* Η Ελένη Κυριακάκη είναι υποψήφια διδάκτωρ Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού και πολιτικός επιστήμονας.

Φωτογραφία αρχείου Pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News