Σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ; Νευρικότητα στο Μαξίμου

Απόψεις
Σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ; Νευρικότητα στο Μαξίμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ καταθέσουν από κοινού πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής όπως φημολογείται στα πολιτικά γραφεία, η κυβέρνηση θα έρθει σε δύσκολη θέση»

Η υπόθεση με τις υποκλοπές διαμορφώνει πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας νευρικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως δείχνει η κατηγορία που εκτόξευσε ότι η ηγεσία του «συριζοποιεί το ΚΙΝ.ΑΛ.».

*Του Σπύρου Γκουτζάνη

Είτε έχει ανάμειξη είτε όχι, η κυβέρνηση αντέδρασε και εξακολουθεί να αντιδρά ενοχικά στην υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στην αρχή προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα επιστρατεύοντας τα φιλικά της Μέσα Ενημέρωσης και στη συνέχεια εμφανίζει ως εύλογη μεν, αλλά υπερβολική την αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη, προβάλλοντας πως ούτε ο μόνος είναι, ούτε το θέμα περιορίζεται στην Ελλάδα, αλλά αντίθετα είναι ένας από τους ευρωβουλευτές που κατά καιρούς έχουν προβεί σε παρόμοιες καταγγελίες και το ζήτημα απασχολεί την Ε.Ε. κ.λπ.

Είναι πιθανό ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόβαλε την υπόθεση για να κερδίσει συμπάθεια στην κοινή γνώμη και πολιτικούς πόντους, σε μια συγκυρία που δημοσκοπικά δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί, εξαντλώντας την αρχική δυναμική. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έδειξε αντανακλαστικά, ανέβασε το θέμα, με αποτέλεσμα να επανέλθει στην επικαιρότητα συνδυαστικά η παλαιότερη υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, όπως και η καταγγελία του ΚΚΕ ότι παρακολουθείτο το τηλεφωνικό του κέντρο.

Κάπως έτσι η υπόθεση πήρε ευρύτερες διαστάσεις και στο επίκεντρο των πολιτικών αιτιάσεων βρίσκεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με ανυπόστατες φήμες που εμπλέκουν και τον διευθυντή του γραφείου του. Ο διοικητής της ΕΥΠ παραδέχτηκε ότι γινόταν παρακολούθηση στο τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, κατόπιν αιτήματος ξένων υπηρεσιών. Η παραδοχή ανοίγει νέο κύκλο ερωτημάτων και αιτιάσεων.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να προσπαθεί να «πετάξει την μπάλα» στην εξέδρα, παραπέμποντας άλλοτε στη Δικαιοσύνη, άλλοτε στη Βουλή και άλλοτε, όπως έκανε τη Δευτέρα στο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ε.Ε. Το πολύ απλό, ότι η ΕΥΠ και οι υπηρεσίες της κρατικής ασφάλειας θα ενεργοποιήσουν ανθρώπους και τεχνικές δυνατότητες (κατ’ εντολή του πρωθυπουργού που παρεμβαίνει σε άλλες ήσσονος σημασίας υποθέσεις) για να ερευνήσουν την υπόθεση, δεν έχει ακουστεί καθαρά και απερίφραστα.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ καταθέσουν από κοινού πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής (που θα πάρει τη στήριξη και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης) όπως φημολογείται στα πολιτικά γραφεία, η κυβέρνηση θα έρθει σε δύσκολη θέση. Θα είναι όμως και μια ακόμη κίνηση σύμπλευσης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε και με την άλλη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έλεγχο της διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που επίσης προκάλεσε νευρικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρομοίως νευρικότητα προκάλεσε και η άρνηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για τον διορισμό της Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Γενικότερα το κυβερνητικό επιτελείο διαπιστώνει ότι υπάρχουν απώλειες προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., τις οποίες φυσικά θέλει να περιορίσει, ώστε η όποια ενδυνάμωσή του να προέλθει από επαναπατρισμό ψηφοφόρων και αντίστοιχη υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που η εξίσωση είναι δύσκολη. Το ΠΑΣΟΚ εκ του ρόλου του είναι υποχρεωμένο να ασκεί αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε η σοφτ αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ τού περιορίζει το πεδίο της αντιπαράθεσης με την Κουμουνδούρου για το παρελθόν, στα όσα έγιναν μέχρι το 2015.

Από την άλλη ανέβασμα των τόνων προς την πλευρά του Μαξίμου και η σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν εσωτερικά προβλήματα στα φιλομητσοτακικά στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. και σε τμήμα των αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρων. Παρομοίως, είναι δύσκολη η ισορροπία για την κυβέρνηση, η ενδεχόμενη συνέχιση της επιθετικής ρητορικής (όπως με το περί «συριζοποίησης») η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οριστική ρήξη με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Ο μόνος που στο τρίγωνο αυτό δεν έχει πρόβλημα είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους: Πολιτικός αντίπαλος είναι η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε αυτή τη βάση έχει καλέσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. για σύμπλευση, όχι μόνο στην αντιπολίτευση, αλλά και σε προοδευτική κυβέρνηση.

*Ο Σπύρος Γκουτζάνης είναι δημοσιογράφος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News