ΑΝΗΦΟΡάΣ: Ο Σωκράτης και η Προσωκρατική σκέψη στον «Τόπο του Βοσκού»

Απόψεις
ΑΝΗΦΟΡάΣ: Ο Σωκράτης και η Προσωκρατική σκέψη στον «Τόπο του Βοσκού»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Ήρκος και Στάντης Αποστολίδης σε μια υπέροχη φιλοσοφική συζήτηση στα Ανώγεια

Σε μία μυσταγωγική βραδιά, χθες Παρασκευή 29 Ιουλίου, στον Τόπο του Βοσκού στα Ανώγεια, οι αδελφοί Ήρκος και Στάντης Αποστολίδης, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του ΑΝΗΦΟΡά, πραγματοποίησαν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία με τίτλο « Η εκρηκτική σύγκρουση της Σκέψης των Σοφιστών με τον Σωκράτη».

Η συζήτηση είχε χαρακτήρα «φιλοσοφικής σύγκρουσης», με τους παρευρισκόμενους να έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια  ζωηρή «λογομαχία» ανάμεσα στους δύο συνομιλητές.

Οι Ήρκος και Στάντης, συνεχίζοντας την σπουδαία πορεία του εμβληματικού πατέρα τους Ρένου στην διανόηση, αποτελούν δύο περιπτώσεις φιλολόγων με βαθειά γνώση της αρχαιοελληνικής γραμματείας και πλούσια ευρυμάθεια. Παρά την κοινή Πλατωνική τους καταβολή, καθώς και οι δύο έχουν μελετήσει ενδελεχώς το έργο του μεγάλου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, στο ξεδίπλωμα του χρόνου, βρέθηκαν να εκπροσωπούν δύο αντίθετες φιλοσοφικές κοσμοθεωρίες, γεγονός το οποίο αποτέλεσε το έκτακτο εκείνο εφαλτήριο για την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε.

Οι θέσεις του Σωκράτη για την Ηθική, την Πολιτεία και την προσωπική στάση μέσα στην κοινωνία από την μια, οι επαναστατικοί στοχασμοί του Πρωταγόρα και του Γοργία από την άλλη, πάντα υπό την εποπτεία του «φαντάσματος της Ευρωπαϊκής φιλοσοφίας» Φρειδερίκου Νίτσε, έφεραν στους πρόποδες του Ψηλορείτη για άλλη μια φορά την ελεύθερη σκέψη, τον λόγο και τον αντίλογο, σε μια εποχή μουδιασμένη ακόμη από την πανδημία και τις πολεμικές ιαχές.

Η αξία των ορισμών, η έννοια του κράτους και η φύση της γνώσης, ήταν μερικά μόνο από τα ζητήματα τα οποία απασχόλησαν τους συμμετέχοντες, με τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις του κοινού, να δίνουν στην βραδιά τα χαρακτηριστικά μιας γενικευμένης συζήτησης.

Την εκδήλωση έντυσαν με τις μουσικές τους ο λαοφιλής Ανωγειανός καλλιτέχνης, Γιάγκος Χαιρέτης και ο Ελβετικής καταγωγής, Μαθιός Σκλαβεράκης.

Η επόμενη εκδήλωση στον Τόπο του Βοσκού θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 3 Αυγούστου με τον εκδότη, συγγραφέα, μεταφραστή και ποιητή Κώστα Δεσποινιάδη να τοποθετείται αναφορικά με το έργο του «Φραντς Κάφκα. Ο ανατόμος της εξουσίας».

(φωτογραφίες: Τζούλια Νταγιαντά)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News