Ανεξέλεγκτα υπερκέρδη

Απόψεις
Ανεξέλεγκτα υπερκέρδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκτίμησης των υπερκερδών της ΔΕΗ και των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας

Το τμήμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον τομεάρχη Σωκράτη Φάμελλο, έδωσε στη δημοσιότητα το πολύμηνο πόνημα ορθού και δίκαιου υπολογισμού των υπερκερδών των ισχυρών.

*Γράφει η Χρυσάνθη Καμπουράκη.

Είναι η «Έκθεση εκτίμησης των υπερκερδών της ΔΕΗ και των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας» το τελευταίο 12μηνο, Ιούνιος 2021-Ιούλιος 2022, από τη στρεβλή, ανεξέλεγκτη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στην τιμή της οποίας η χώρα μας κατέκτησε τη θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά.

Η «Έκθεση» βασίζεται στον υπολογισμό της διαφοράς κόστους παραγωγής και εσόδων, θεωρώντας ένα εύλογο συνολικό περιθώριο κέρδους 5%.

Από 5/8/2021 η ΔΕΗ, με την ανοχή της κυβέρνησης, η οποία εν μέσω ενεργειακής κρίσης ξεπούλησε και ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ, επέβαλε τη ληστρική, παράνομη και καταχρηστική ρήτρα αναπροσαρμογής. Μεταφέρει έτσι άδικα το σύνολο της αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος στους καταναλωτές, τροποποιώντας αυθαίρετα τα σταθερά τιμολόγια σε κυμαινόμενα, εκτοξεύοντας στα ύψη τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Η Ελλάδα έγινε ιδιαίτερα ευάλωτη στην ενεργειακή κρίση, γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχασε τον δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ και τη δυνατότητα κοινωφελούς πολιτικής που παρείχε, επέβαλε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση της χώρας μας και την άμεση εξάρτηση από το ακριβό ρωσικό κυρίως φυσικό αέριο, εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα και συνάμα τα αλόγιστα συμφέροντα των ολίγων παιχτών στο καρτέλ ενέργειας. Η δε εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, απλά, επιδείνωσε την κρίση.

Τα ανεξέλεγκτα υπερκέρδη υπολογίζονται συνολικά στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αφορολόγητα, προϊόν αισχροκέρδειας των παραγωγών και παρόχων ρεύματος, με τις πλάτες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ευνοώντας την ακραία κρίση ακρίβειας, που πλήττει τους καταναλωτές, τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθιστώντας δύσκολη την επιβίωση σε ένα μεγάλο ποσοστό. Αυτό το ποσό οφείλει η κυβέρνηση να φορολογήσει κατά 90% και να επιστρέψει άμεσα το ποσό στους καταναλωτές.

Δεν έχει, ωστόσο, προχωρήσει η έκθετη κυβέρνηση Μητσοτάκη σε καμιά τέτοια ενέργεια, μετά την αναγκαστική παραδοχή της ύπαρξης υπερκερδών. Τα μειώνει εντέχνως στα 591 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία θέλει να αφαιρέσει και τις εμπορικές εκπτώσεις των εταιρειών, προς όφελος των κερδοσκόπων, τα συμφέροντα των οποίων στηρίζει, υποβάλλοντας σε αφαίμαξη τον λαό, ευνοώντας την ενεργειακή φτώχια και τις κοινωνικές ανισότητες. Αγνοεί εξάλλου ότι η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό και οφείλει να εξασφαλίσει την πρόσβαση όλων, χωρίς αποκλεισμούς.

Η παρούσα «Έκθεση» βασίζεται, λοιπόν, στα αντικειμενικά και επίσημα στοιχεία του πορίσματος, 21/6/2022, της ΡΑΕ, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που ακολουθεί τη μεθοδολογία σύγκρισης διαφορετικών περιόδων και αποδίδει όμως μειωμένα τα υπερκέρδη, εκτιμώντας τα στα 920 εκατομμύρια ευρώ.

Η ΔΕΠΑ, με τη σειρά της (Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου), να επισημάνουμε ότι δεκαπλασίασε τα κέρδη της, τον τελευταίο χρόνο, σε βάρος όλων των καταναλωτών της χώρας μας.

Οι δε ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) εξασφάλισαν παράλληλα ουρανοκατέβατα, απροσδόκητα κέρδη, τα οποία η «Έκθεση» εκτίμησε στα 800 εκατομμύρια ευρώ, για το διάστημα Ιούλιο 2021-Μάρτιο 2022, και ετήσια στα 1,2 δισ. ευρώ. Δεν τα καρπώνονται βέβαια τα κέρδη αυτά οι παραγωγοί των ΑΠΕ, επειδή αμείβονται με εγγυημένες τιμές.

Σωρεύονται σε ειδικό λογαριασμό, ο οποίος το 2013-2014 είχε έλλειμμα 800 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017-2018 έγινε ξανά πλεονασματικός με 121 εκατ. ευρώ, αλλά το 2020 έγινε εκ νέου ελλειμματικός κατά 263 εκατ. ευρώ. Το 2021 αυξήθηκαν τα έργα ΑΠΕ, που είχαν ενταχθεί με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016-2018, με υλοποίηση 2020-2022 και αυξήθηκαν έτσι οι έκτακτες εισφορές. Η κυβέρνηση αξιοποιεί τον ειδικό λογαριασμό για την επιδοματική πολιτική, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Επιπρόσθετα, από 1η Αυγούστου 2022, με τη νέα ρύθμιση και τον νέο μηχανισμό, τη μεγάλη απάτη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι τρομακτικές οι νέες αυξήσεις - κατά 15% η κιλοβατώρα και οκταπλασιασμός του παγίου. Τα νέα υπερκέρδη των ιδιωτών φτάνουν το 1,136 δισ. ευρώ, νέα αισχροκέρδεια μόνο για τον μήνα Αύγουστο, που οδηγεί τη χώρα μας σε αχαρτογράφητα νερά, αφήνοντας απροστάτευτους τους καταναλωτές, ενισχύοντας τα αδιέξοδα της κοινωνίας και της οικονομίας.

Η κυβέρνηση είναι φανερό ότι, μέσα από τη στρατηγική επιλογή και πολιτική της, επιδοτεί την αισχροκέρδεια, τη συνεχή κερδοφορία των παρόχων, κλέβοντας τους καταναλωτές, τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυξάνοντας τα χρέη και τα αδιέξοδα επιβίωσής τους. Η ενίσχυση, ωστόσο, των δικαιούχων αφορά στο ευτελές ποσό, μεσοσταθμικά, των 17 ευρώ περίπου τον μήνα, ενώ πληρώνουν υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος. Τους εμπαίζει, τους εξαπατά, αφού η ρήτρα Μητσοτάκη τώρα παραμένει αφανής και δη αυξημένη.

Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ το ρεύμα, αντίθετα πέτυχε εκπτώσεις συνέπειας 15% και 12%. Τον Μάιο του 2019 ψήφισε τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από 13% στο 6%, μείωση που εξαέρωσε τον Σεπτέμβριο του 2019 η αύξηση του ρεύματος κατά 20% από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

«Με ευθύνη λοιπόν του Κυριάκου Μητσοτάκη χάθηκαν συνολικά 4,6 δισεκατομμύρια από τις τσέπες των καταναλωτών και βρέθηκαν στις τσέπες των παραγωγών και του κράτους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από την αρχή της ενεργειακής κρίσης έχει καταθέσει δημόσια ένα σύνολο προτάσεων, τις οποίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη απορρίπτει εμμονικά.

Είναι όμως αδήριτη κοινωνική και οικονομική ανάγκη να αλλάξει η ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που θα αποτελέσει τον κορμό της συμμαχικής προοδευτικής κυβέρνησης, η οποία θα προκύψει από την ερχόμενη κάλπη. Μια πολιτική, που θα διασφαλίσει το κοινωνικό αγαθό της ενέργειας σε όλους τους πολίτες και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα μας, με κριτήριο το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον.

* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Ν. Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου και πρώην υποψήφια βουλευτής.

(φωτογραφία αρχείου pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News