Περί πολιτικής ου λόγος

Απόψεις
Περί πολιτικής ου λόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μας μιλάνε χωρίς να λένε τίποτα παίζοντας με τη νοημοσύνη μας...

Η πολιτική και οι πολιτικοί σε όλες τις μορφές που τους παρέχει το νομοθετικό μας πλαίσιο είναι ένα ανεξερεύνητο και αχανές ζήτημα.

*Γράφει η Ειρήνη Ζαχαριαδάκη.

Δεν μπορεί κανείς να τους αποκωδικοποιήσει για τον απλούστατο λόγο ότι είναι φύσει αδύνατο να καταλάβουμε τις πράξεις και τα λόγια τους, πόσω δε μάλλον να πιστέψουμε στα «θα» τους.

Από τον εκάστοτε δήμαρχο, περιφερειάρχη μέχρι τον πρωθυπουργό η τακτική διακυβέρνησης παραμένει η ίδια, όσα χρόνια και αν περάσουν και όσα πρόσωπα και αν αλλάξουν. Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν έχω να πω κάτι, δεδομένου ότι η εκλογή του δεν κρίνεται από εμάς.

Τα χαρακτηριστικά όλων των αιρετών είναι η «ξύλινη γλώσσα», με κουτάκια και τυποποιημένες φράσεις, που, όπως και να τις συνδέσεις μεταξύ τους, θα αποτελούν μία ορθή συντακτικά και γραμματικά πρόταση, η οποία θα παραμένει ακατανόητη για τον πολίτη, στο πλαίσιο του παιχνιδιού που έχουν εφεύρει όλοι οι πολιτικοί με τίτλο «Παίζοντας με τη νοημοσύνη του πολίτη».

Παρακάτω φαίνεται ο πίνακας με συνδυασμό φράσεων, οι οποίες αποτελούν ένα απλό δείγμα από τις εκατομμύρια άλλες που υπάρχουν. Είναι ένας πάρα πολύ έξυπνος τρόπος να μιλάμε χωρίς να λέμε... τίποτα. Ο συνδυασμός των φράσεων μεταξύ των στηλών είναι πράγματι ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι και ίσως αυτός να είναι ένας από τους λόγους που το χρησιμοποιούν ευρέως οι πολιτικοί. Τίποτα δεν παίρνουν στα σοβαρά, μόνο τα θέματα εκείνα που αφορούν το δικό τους συμφέρον. Όλα γι’ αυτούς είναι παιχνίδι, κι εμείς τα παιχνιδάκια και τα πιόνια τους.

Από την άλλη υπάρχει και το εξής απόφθεγμα που χαρακτηρίζει όλους τους αιρετούς-πολιτικούς. Στην πολιτική λέγονται πράγματα που δε γίνονται και γίνονται πράγματα που δε λέγονται. Νομίζω λοιπόν ότι δε χρειάζεται να γράψω κάτι άλλο για να πείσω και ότι, ανεξαιρέτου χρώματος, κόμματος και μεγέθους θώκου, όλοι οι εκλεγμένοι άρχοντες είναι ίδιοι, μια κοψιά για να το πω πιο απλά.

Παλαιότερα, τότε που είχαμε τη δραχμούλα μας, ίσως να υπήρχαν πολιτικές ιδεολογίες, πιστεύω και θέλω. Μετά όμως από την είσοδο της χώρας μας στην Ε.Ε., όλοι οι πολιτικοί αποφασίζουν πάνω σε προσυμφωνημένα ζητήματα και, δυστυχώς, ο εκάστοτε πρωθυπουργός είναι η μαριονέτα των ισχυρών. Εκείνων δηλαδή που ανήκουν στην κλίκα των πιο ισχυρών ηγετών κρατών της Ε.Ε. και είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής G7. Δηλαδή, είναι οι ηγέτες των πιο «ισχυρών» οικονομικών κρατών (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ). Είναι λοιπόν πασιφανές ότι οι αποφάσεις που παίρνουν και αφορούν όλα τα κράτη βασίζονται στην εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων και της ευρυθμίας πρωτίστως των δικών τους κρατών και μετά όλων των άλλων. Αυτό συνακόλουθα μετατρέπει και εμάς τους πολίτες σε μαριονέτες και άβουλα πλάσματα, αφού «καταπίνουμε» αμάσητο ό,τι μας σερβίρουν, καθήμενοι στη γνωστή και ζεστή θέση μας στον καναπέ.

Πελατειακές σχέσεις παντού και σε όλα. Παράδειγμα η κρίση με το φυσικό αέριο, που πιστέψαμε ότι άγχωσε την κυβέρνηση και γι’ αυτό στάθηκε δίπλα μας, για να μας στηρίξει, όπως έκανε και με το επίδομα βενζίνης. Αυτό ήθελε να πιστέψει η κοινωνία. Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση μάς δίνει επιδόματα που ήδη έχουμε πληρώσει και ό,τι περισσέψει (πάντα περισσεύει) το καταθέτει στα κρατικά ταμεία. Ήτοι τα χρήματα που εισπράττει από τον ΦΠΑ από τους αυξημένους λογαριασμούς του ρεύματος και την αύξηση της τιμής του καυσίμου, αλλά και από τον ειδικό φόρο καυσίμων μάς το επιστρέφει με το μικρότερο δυνατό ποσό.

Ας μη διανύαμε προεκλογική περίοδο για δημοτικές και βουλευτικές εκλογές και θα βλέπαμε πόσα επιδόματα και πόσα βοηθήματα θα είχαμε πάρει. Μέχρι και επίδομα χειμερινού τουρισμού σκέφτονται να μας χορηγήσουν και σίγουρα και κάτι άλλο θα σκεφτούν όσο πλησιάζουμε στην κάλπη.

Μετά τις εκλογές όλα αυτά θα αρχίσουν σταδιακά να εξανεμίζονται, μέχρι να εξαφανιστούν, παρόλο που η ενεργειακή κρίση που αναμένεται τον προσεχή χειμώνα θα είναι πολύ βαριά και θα παρασύρει, επίσης, στα τάρταρα και την οικονομία της χώρας μας. Δυστυχώς, τον χειμώνα προβλέπεται να κρυώσουμε και να πεινάσουμε.

Προς αποφυγή και άλλων λαθών να σκεφτούμε διπλά και τριπλά πού θα αφιερώσουμε την ψήφο μας. Μη μας ξεγελούν τα πρόσκαιρα δωράκια που λαμβάνουμε τώρα. Είναι αμελητέα και απειροελάχιστα σε σχέση με αυτά που έπρεπε να λάβουμε. Περισσότερο δωροδοκία μού θυμίζουν όλα αυτά τα επιδόματα.

Προσοχή λοιπόν. Ας μην παρασυρθούμε από τις «σειρήνες» των επιδομάτων και από τους μάγους με τα δώρα, έστω αυτή τη φορά. Ας προστατέψουμε τις τσέπες μας, την περιουσία μας και το μέλλον των παιδιών μας. Έστω για πρώτη φορά ας εκλέξουμε κάποιον που όχι μόνο φαίνεται, αλλά και είναι ηγέτης.

ΠΩΣ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΙΠΟΤΑ

Κυρίες και Κύριοι

Η πραγμάτωση των στόχων που έχουμε θέσει

Μας επιβάλλει να αναλύσουμε πολύ προσεκτικά και μεθοδικά

Τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες και τα θεσμικά πλαίσια

Από την άλλη πλευρά

Η έκταση και το μέγεθος διαμόρφωσης των στελεχών

Παίζουν σημαντικό ρόλο για να καθορίσουμε

Τους άξονες μιας μελλοντικής πορείας

Και ταυτόχρονα

Η σταθερή άνοδος στην ποιότητα και στην ποσότητα των προσπαθειών μας

Μας υποχρεώνει να ορίσουμε και να καθορίσουμε

Ένα γενικότερο σύστημα πλατιάς συμμετοχής

Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει ότι

Η παρούσα δομή του συστήματος αυτού

Μας βοηθάει να προετοιμάσουμε και να αφομοιώσουμε

Τις νέες τάσεις και κατευθύνσεις απέναντι στην νέα πρόκληση των καιρών

Κατά τον τρόπο αυτό

Ένα νέο μοντέλο πολύπλευρης δράσης

Εγγυάται την ευρύτερη δυνατή απήχηση ώστε να ανταποκριθούμε

Τις νέες συνιστώσες και συντεταγμένες

Η καθημερινή πρακτική έχει αποδείξει ότι

Η ανάπτυξη της ποικιλόμορφης δραστηριότητας μας

Συμβάλλει με τρόπο αποφασιστικό ώστε να σηματοδοτήσει

Τις βάσεις μιας προοπτικής μετεξέλιξης

Περιττεύει να υπογραμμίσω τη σημασία αυτών των στοιχείων διότι

Η αδιάκοπη προσήλωση μας στην πρακτική της τεκμηρίωσης και της ενημέρωσης

Βοηθάει αποφασιστικά στην προσπάθεια να στερεώσουμε

Ένα δυναμικό σύστημα αντιμετώπισης των νέων μεγάλων απαιτήσεων του καιρού μας.

Η πολύμορφη και πλούσια εμπειρία αλλά και

Το δυνάμωμα και η επέκταση των δομών

Μας δίνουν σε μεγάλο βαθμό την ευχέρεια να εκτιμήσουμε

Τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την επιτάχυνση του έργου μας.

Η επιμέλεια της οργάνωσης και προπάντων

Η πλατιά συμμετοχή των λαϊκών μαζών στις σχετικές επεξεργασίες

Αποτελούν μια πολύ σημαντική βάση για

Ένα καινούριο μοντέλο ανάπτυξης

Τα ιδεολογικά κριτήρια όταν συνδυαστούν και

Με το ξεκίνημα μιας αποφασιστικής καμπάνιας

Εγκαινιάζει μια διεργασία που συμβάλλει στο να τελειοποιήσουμε

Τις διαφορές μορφές ενίσχυσης της επιρροής μας

* Η Ειρήνη Ζαχαριαδάκη είναι αρχιτέκτονας μηχανικός, MSc, MBA, προϊσταμένη Τμήματος Κτηριακών Έργων/Συντήρησης Σχολικών Κτηρίων Δήμου Μαλεβιζίου.

(φωτογραφία αρχείου Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News