Η «Μαύρη Βίβλος για την πανδημία»

Απόψεις
Η «Μαύρη Βίβλος για την πανδημία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. του τομέα Υγείας συνέταξε τη «Μαύρη Βίβλο για την πανδημία», ειδική έκδοση 66 σελίδων

Της Χρυσάνθη Καμπουράκη*

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. του τομέα Υγείας συνέταξε τη «Μαύρη Βίβλο για την πανδημία», ειδική έκδοση 66 σελίδων, καταθέτοντας τις διαπιστώσεις τους για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση της Ν.Δ., τα λάθη, τις παραλείψεις, τις αστοχίες και τις ολέθριες κυβερνητικές επιλογές. Αυτά τα καταγγέλλουν σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και οι νοσοκομειακοί γιατροί, στην κραυγή αγωνίας των οποίων η κυβέρνηση κωφεύει.

Ασκεί τεκμηριωμένη κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, καταλογίζει ευθύνες στην αντιμετώπιση της πανδημικής τραγωδίας, που στοίχισε, τα τελευταία δύο χρόνια, τη ζωή σε 30.000 συμπολίτες μας, αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στην Ε.Ε. ανά εκατομμύριο πληθυσμό. Ενδεικτικά, τον περασμένο Μάρτιο η θνητότητα στην Ελλάδα ήταν 31%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 5,8%.

Η κυβέρνηση υποτιμούσε τον επιδημιολογικό κίνδυνο, δημιουργούσε ψευδαισθήσεις σύντομης απαλλαγής, ευνοούσε την πρόωρη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και έδινε βαρύτητα στην επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας. Θεώρησε το εμβόλιο πανάκεια, χωρίς λήψη προληπτικών μέτρων, δίχασε την κοινωνία, εργαλειοποίησε την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και επέβαλε ποινές στους ανεμβολίαστους, αντί την επιστημονική ενημέρωση και την πειθώ.

 

Υπήρξε, εκτός τούτων, ελλιπής επιδημιολογική επιτήρηση, αδυναμία στοχευμένης πρόληψης σε εστίες υπερμετάδοσης, όπως στα ΜΜΣ, στα σχολεία και στους μαζικούς χώρους εργασίας. Τα τεστ, στην πλειονότητά τους, δεν ήταν δωρεάν, αντίθετα επέτρεψε η κυβέρνηση την κερδοσκοπία των ιδιωτών εις βάρος του πληθυσμού και την ανακριβή επιδημιολογική εικόνα.

Δεν έφερνε, για 1,5 χρόνο, τα μονοκλωνικά αντισώματα, που θα έσωζαν πολλούς συνανθρώπους μας. Τα δημόσια νοσοκομεία, συν τοις άλλοις, μετατράπηκαν σε νοσοκομεία μιας νόσου, παραμελήθηκαν οι άλλες ασθένειες, καθώς και η πρόληψη, αναβλήθηκε το 85% των χειρουργείων και χάθηκαν πολλές ζωές ανθρώπων, που δεν είχαν χρήματα να νοσηλευθούν σε ιδιωτικές δομές Υγείας.

Κυρίαρχο επιπλέον υπήρξε το κυβερνητικό αφήγημα της ατομικής ευθύνης, με απούσα την κρατική ευθύνη. Ανύπαρκτη ήταν παντελώς η ευθύνη του πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, τον οποίο αποθέωναν αδιαλείπτως τα συστημικά κανάλια. Ο ίδιος, άλλωστε, δεν έπαψε να αυτοθαυμάζεται και να βλέπει επιτυχίες παντού, σε όλα τα « συντρίμμια ».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είδε, από την άλλη πλευρά, την πανδημία ως ευκαιρία για εύκολο πλουτισμό των εταιρειών “ημετέρων” και των συμμαχικών ΜΜΕ, μέσα από την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Οι, δε, απευθείας αναθέσεις έφτασαν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Απέρριψε, άλλωστε, πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για συγκρότηση διακομματικής Επιτροπής στη Βουλή, προκειμένου να ελέγχει προμήθειες, δαπάνες και τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος σε συνθήκες πανδημίας.

Είδε την πανδημία ως ευκαιρία και για την υλοποίηση του σκοτεινού νεοφιλελεύθερου σχεδίου της, εμπορευματοποίησης της Υγείας, ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων, κρίσιμων τμημάτων ή συγχώνευσης άλλων με είσοδο ιδιωτών και εξυπηρέτησης επίσης των συμφερόντων των κλινικαρχών. Καθιέρωσε ιδιωτικά ιατρεία και χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία επί πληρωμή, σύμφωνα με το τριτοκοσμικό μοντέλο για την Υγεία, το οποίο υπηρετεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Όποιος πληρώνει επιβιώνει».

Χωρίς προσλήψεις, επιπρόσθετα, χωρίς νέες ΜΕΘ και χωρίς ενίσχυση του ΕΣΥ, με 4.670 λιγότερους εργαζόμενους, λόγω συνταξιοδότησης, με την απόλυση συμβασιούχων και 10.000 συνολικά σε αναστολή εργασίας, ευνόησε την υποστελέχωση, την εξουθένωση του υγειονομικού προσωπικού και την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων, αυξάνοντας τους πελάτες για τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Να θυμηθούμε ότι από τη ΔΕΘ του 2020 εξήγγειλε 700 προσλήψεις υγειονομικών, οι οποίες δεν έγιναν ακόμη.

Αλλά και η υποχρηματοδότηση αποτελεί σημαντικό στοιχείο της αποδυνάμωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η οποία το 2022 συνεχίζεται συστηματικά, με μείωση των δαπανών για την Υγεία, στον εθνικό προϋπολογισμό, κατά 821 εκατομμύρια ευρώ. Οι δαπάνες και του ΕΟΠΥΥ για τα νοσοκομεία μειώνονται κατά 245 εκατ. ευρώ και ακόμα μειώνεται η δαπάνη για συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς, κατά 16 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το 2021.

Η αποτυχημένη και επικίνδυνη αυτή πολιτική στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας πρέπει να λάβει τέλος, καθώς η Υγεία είναι το πιο σπουδαίο, δημόσιο κοινωνικό αγαθό, για όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με τις ολοκληρωμένες προτάσεις του, συμβάλλει υπεύθυνα στον δημόσιο διάλογο, αναδεικνύει μια εναλλακτική στρατηγική, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, για να σώζονται ανθρώπινες ζωές.

Καταθέτει 10 προτάσεις ανάτασης του ΕΣΥ και κατοχύρωσης της δωρεάν δημόσιας Υγείας. Αφορούν στην αύξηση των δαπανών για υποδομές, αποκέντρωση, προσλήψεις, αύξηση του μισθού των υγειονομικών, ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των δομών ψυχικής υγείας και μείωση των ιδιωτικών δαπανών των πολιτών για την υγεία. Η νέα προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας μας, όπως θα ορίσει η λαϊκή ετυμηγορία στις προσεχείς εκλογές, θα κατοχυρώσει θεσμικά ένα ισχυρό ΕΣΥ στη νέα εποχή, διασώζοντας τη μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση του ελληνικού λαού, την πεμπτουσία των κοινωνικών αγαθών και του κοινωνικού κράτους, που δικαιούνται και αξίζουν οι πολίτες.

* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Ν. Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου και πρώην υποψήφια βουλευτής.

Φωτογραφία αρχείου: In time

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News