Κρήτη: «Ασημένιο» έλαβε το νησί στους νέους αγρότες

Κρήτη
Κρήτη: «Ασημένιο» έλαβε το νησί στους νέους αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη δεύτερη θέση, με πρώτη την Κεντρική Μακεδονία, βρίσκεται η Κρήτη ως προς την απορροφητικότητα των κονδυλίων του προγράμματος Νέων Αγροτών, βάσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν χθες, στις 7 από τις 13 περιφέρειας της χώρας

Στη δεύτερη θέση, με πρώτη την Κεντρική Μακεδονία, βρίσκεται η Κρήτη ως προς την απορροφητικότητα των κονδυλίων του προγράμματος Νέων Αγροτών, βάσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν χθες, στις 7 από τις 13 περιφέρειας της χώρας.

Πρόκειται, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει προκηρυχθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Ο λόγος για το υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», που χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο σε ό,τι αφορά τον συνολικό του προϋπολογισμό (520 εκατ. ευρώ), όσο και σε ό,τι αφορά το ύψος του ποσού που θα λάβει κάθε δικαιούχος (έως 40.000 ευρώ).

Συγκεκριμένα, στην Κρήτη, από τις 2.599 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, καλύπτονται οι 1.526 αιτήσεις, απορρίπτονται οι 233 και επανεξετάζονται για το υπόλοιπο 10% του προγράμματος οι 840 αιτήσεις.

Η Κρήτη έρχεται στη δεύτερη θέση, με πρώτη την Κεντρική Μακεδονία, η οποία έχει καταθέσει 3.024 αιτήσεις. Καλύπτονται οι 2.124 αιτήσεις, απορρίπτονται οι 253 αιτήσεις, και οι 647 επανεξετάζονται για την κάλυψη του 10%.

Συνολικά, έχουν υποβληθεί από τις 7 περιφέρειες (Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Κρήτης και Ηπείρου) 13.105 αιτήσεις.

Έχουν εγκριθεί 9.336, καλύπτοντας το 90% του προγράμματος των συγκεκριμένων περιφερειών. Θα επανεξεταστούν, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία και με βάση τις ενστάσεις που θα υποβληθούν, 2.414 αιτήσεις, προκειμένου να καλύψουν το υπόλοιπο 10% του προγράμματος. Οριστικά έχουν απορριφθεί 1.355 αιτήσεις, καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, βάσει του προϋπολογισμού του προγράμματος και των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, έχει καλυφθεί το 100% του προγράμματος, πλην εκείνων που δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις.

Σημειώνεται ότι στο παρόν πρόγραμμα υποβλήθηκαν 40% περισσότερες αιτήσεις από το προηγούμενο και οι δικαιούχοι λαμβάνουν έως 40.000 ευρώ, ενώ στο προηγούμενο πρόγραμμα ελάμβαναν έως 17.000 ευρώ.

Για πρώτη φορά οι αιτήσεις συμπληρώθηκαν ψηφιακά.

Γεωργαντάς: Ενθαρρύνουμε τη νέα γενιά αγροτών

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, σε δήλωσή του τονίζει: «Με πράξεις ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε τη νέα γενιά αγροτών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με καθαρά αναπτυξιακή διάσταση και ως στόχο έχει να δώσει κίνητρα σε εκείνους που έχουν επιλέξει να γίνουν επαγγελματίες αγρότες. Με το πρόγραμμα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού και συμβάλλουμε στη δημογραφική ανανέωση του κλάδου, ενώ στηρίζουμε και την ελληνική περιφέρεια. Το πρόγραμμα υπηρετεί πλήρως την ευρωπαϊκή λογική του GreenDeal και της αειφόρου, περιβαλλοντικής, ψηφιακής και κυκλικής ανάπτυξης, αλλά και την αντίληψη της κυβέρνησης για μετάβαση της αγροτικής παραγωγής από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος δήλωσε: «Κάναμε πράξη τον αρχικό μας σχεδιασμό, ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση ενός προγράμματος ύψους 520 εκατ. ευρώ, μέσα σε λιγότερους από έξι μήνες, όταν παλαιότερα αντίστοιχα προγράμματα ολοκληρώνονταν σε περισσότερο από έναν χρόνο. Αξίζει να υπογραμμίσω ότι οι αιτήσεις και η αξιολόγησή τους έγιναν ψηφιακά, καταργώντας τον φυσικό φάκελο. Συνολικά, τα 9 από τα 10 απαιτούμενα έγγραφα συγκεντρώθηκαν ψηφιακά. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα “πιλότο”, που σχεδιάσαμε στο ΥπΑΑΤ, προκειμένου να εξετάσουμε πώς θα εφαρμόσουμε πιο απλές, ψηφιακές και γρήγορες διαδικασίες και στις μελλοντικές προσκλήσεις. Άλλωστε, αποτελεί πολιτική απόφαση η μείωση της γραφειοκρατίας.

Με τέτοια προγράμματα, όπως αυτό των Νέων Γεωργών, δίνουμε μία διέξοδο απασχόλησης στη νέα γενιά της πατρίδας μας. Στηρίζουμε εμπράκτως τον αγροδιατροφικό τομέα, προχωρώντας στην ηλικιακή ανανέωση των απασχολουμένων σε αυτόν. Βοηθούμε έτσι και τις αγροτικές οικογένειες να δώσουν τη σκυτάλη στις νέες γενιές», κατέληξε ο υφυπουργός.

Σατολιάς: Να δώσουν περισσότερα χρήματα στους νέους αγρότες

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) Παύλος Σατολιάς μίλησε θετικά για τα κονδύλια που εγκρίθηκαν προκειμένου να διατεθούν στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, αλλά ξεκαθάρισε πως, με βάση τις ανάγκες της χώρας για την παραγωγή προϊόντων, είναι λίγα και θα πρέπει να αυξηθούν.

«Σε κάποιες περιφέρειες πράγματι η χρηματοδότηση είναι πολύ υψηλή. Αλλά στη Δυτική Ελλάδα, που ξέρω εγώ, 500 αγρότες έχουν μείνει απ’ έξω. Είναι μεγάλος ο αριθμός. Και θα πρέπει να δούμε από την άλλη ότι, μέσα σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον, το αγροτικό εισόδημα μειώνεται αποδεδειγμένα. Πρέπει λοιπόν να είμαστε γενναιόδωροι στην ενίσχυση του αγροτικού τομέα.

Στο μεταξύ, μπορούμε να πούμε ότι οι άμεσες ενισχύσεις δεν πιάνουν τόπο. Έχουμε όμως και δεύτερο πυλώνα: Προγράμματα. Επενδύσεις. Ας δοθούν χρήματα εκεί. Να λειτουργήσει αυτό ως κίνητρο, προκειμένου να στηριχτεί ο κόσμος και να παράγει προϊόντα. Έχω μηνύματα, ότι η παραγωγή του γάλακτος της χώρας φέτος είναι 10% λιγότερη σε σχέση με πέρυσι. Γενικότερα, οι ελλείψεις στην αγορά οδηγούν στην αύξηση των τιμών για τον καταναλωτή. Γιατί ζήτηση υπάρχει. Ο καταναλωτής θέλει να φάει. Αλλά όταν υπάρχει περιορισμένος όγκος προϊόντων, τότε αναπόφευκτα έχουμε αύξηση των τιμών».

Τέλος, ο συνεταιριστής ξεκαθαρίζει ότι «το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών δεν είναι απλό. Εμπεριέχει πολλές εγγυήσεις. Έχει πράγματα που θα “δέσουν” κάποιον που θα ασχοληθεί. Θα παράγει προϊόντα. Παλιότερα είχαμε θέματα με τις προκηρύξεις. Πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη μας, για να διορθώσουμε την πορεία μας. Πλέον όμως υπάρχουν διασφαλίσεις. Και η χώρα έχει ανάγκη από αγροτική οικονομία. Η χώρα μας έχει γερασμένο πληθυσμό. Αν σε κάθε προκήρυξη βάζουμε στην αγροτική οικονομία 10.000 νέους αγρότες, ένα 80 με 90% τουλάχιστον από αυτούς θα μείνει και θα ασχοληθεί».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News