Επιτέλους τέλος

Απόψεις
Επιτέλους τέλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πολιτική αλλαγή έρχεται - Έχει ήδη ξεκινήσει και δεν σταματιέται με κανένα επικοινωνιακό τρικ

Του Δημήτρη Κλαράκη*

Σε λίγες μέρες κλείνουν τρία χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. Αν οι ψηφοφόροι του Ιουλίου του 2019 μπορούσαν να ξέρουν τότε σε τι κατάσταση θα είναι η χώρα σήμερα, είναι απόλυτα βέβαιο ότι ουδέποτε θα κέρδιζε τις εκλογές η σημερινή κυβέρνηση. Δημόσιο χρέος εκτός ελέγχου, τα επιτόκια δανεισμού της χώρας σε επίπεδα μνημονιακών περιόδων, ακρίβεια, πληθωρισμός, ανεργία, μετέωρα επικίνδυνα βήματα στην εξωτερική πολιτική, διασπάθιση δημοσίου χρήματος, καταστολή, πελατειακό κράτος, ξεπούλημα δημόσιων υποδομών κοκ.

Παντού κυριαρχεί μια γενικευμένη αίσθηση φόβου για το αύριο, απογοήτευσης και ανασφάλειας. Το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε απλά παλαιοκομματικός μηχανισμός ημετέρων, “θηλιά” για το μέλλον του τόπου, που όσο περνά ο καιρός τόσο και πιο πολύ σφίγγει γύρω απ’ τον λαιμό των ανθρώπων και πνίγει κάθε όνειρο και ελπίδα.

Το κράτος παρουσιάζεται διαλυμένο και ανίκανο να διαχειριστεί οτιδήποτε, από ένα χιονιά στο κέντρο της Αθήνας μέχρι μια καλοκαιρινή νεροποντή. Φυσικά η απαξίωση και αποδόμηση των δημοσίων δομών, υπηρεσιών, της υγείας, της παιδείας, ήταν στόχευση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης και δεν έγινε τυχαία, από απλή ανικανότητα. Να εκχωρηθούν κρίσιμοι τομείς σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, απλά για να αποκομίσουν κέρδος. Με αυτό το σκεπτικό κινούνται οι εγκέφαλοι του Μαξίμου. Στην Ελλάδα που οραματίζονται, θα έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες στην υγεία, στην παιδεία, στην ενέργεια, στα δημόσια αγαθά μόνο όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώνει αδρά. Το όραμά τους είναι εφιάλτης για τους πολλούς, μη προνομιούχους, που καθημερινά αγωνίζονται για να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια μέσα από τη δουλειά τους και τον κόπο τους.

Η κοινωνία βράζει και η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη με γοργά βήματα. Όλοι έχουν αντιληφθεί πλέον στην τσέπη τους, στην καθημερινότητά τους, τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα, όσο κι αν θέλουν να μας πείσουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ότι οι Έλληνες τρέχαμε ανέμελοι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στα νησιά για να ξεσκάσουμε.

Με τη βενζίνη να “φλερτάρει” με τα 3,00 ευρώ το λίτρο, το ρεύμα να έχει χτυπήσει σαν κεραυνός κάθε σπίτι και επιχείρηση, τα βασικά είδη στα ράφια του σούπερ-μάρκετ να έχουν ανατιμηθεί, όταν ακόμα και το προσιτό κάποτε σουβλάκι τείνει να γίνει είδος πολυτελείας, είναι προφανές ότι τίποτα δεν πάει καλά στη χώρα για τους πολίτες.

Θυμάμαι το βαρέλι το πετρέλαιο να φτάνει ακόμα και να ξεπερνά τα 150 δολάρια, αλλά η βενζίνη δεν ήταν 2,5 ευρώ, ούτε καν 2 ευρώ. Τώρα με 120 δολάρια το βαρέλι, η βενζίνη είναι στα 2,5 ευρώ και οδεύει στα 3,00 ευρώ. Άρα κάτι συμβαίνει στην Ελλάδα. Η Γερμανία ήδη έκανε μειώσεις των φόρων στα καύσιμα. Στο επιτελικό καθεστώς, αντίθετα, συνεχίζει η αισχροκέρδεια, η κερδοσκοπία, η νοθεία και οι επιτελείς αρνούνται κάθε τέτοια συζήτηση, έστω και προσωρινής μείωσης των φόρων.

Παράλληλα, με μια εξωτερική πολιτική υιοθέτησης του δόγματος του ’50, του “yes man”, η χώρα δε διασφαλίζει τα εθνικά της συμφέροντα, αλλά δείχνει να κάνει διαρκώς βήματα στο κενό. Υποτίθεται στείλαμε στην Ουκρανία παλιά, μη επιχειρησιακά όπλα απ’ το στοκ. Τι θέμα εθνικής ασφαλείας συντρέχει να μας ενημερώσουν τι ακριβώς απέστειλαν; Θα μαθαίνουμε από το εξωτερικό τι συμβαίνει στο εσωτερικό; Αποστρατικοποιούν μερικώς τα νησιά; Σε κάθε περίπτωση, γιατί ψεύδονται από την κυβέρνηση και δεν έκλεισαν τις κάμερες, όπως ζήτησε ο Γιώργος Τσίπρας, για να γίνει μυστικά η ενημέρωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής; Κρίσιμα ερωτήματα, που απαιτούν απαντήσεις από την κυβέρνηση.

Ενδεικτικό δε του ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου αποτελεί η περίπτωση της ΛΑΡΚΟ. Σκάνδαλο μεγαλύτερο και απ’ το ξεπούλημα της ΔΕΗ. «Το νικέλιο είναι ο νέος χρυσός», έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk. Η κυβέρνηση βγάζει “στο σφυρί” τη ΛΑΡΚΟ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη βαριά βιομηχανική μονάδα της χώρας. Τη μοναδική στην Ε.Ε. βαριά βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου και μία από τις 5 μεγαλύτερες παγκοσμίως. Χαρίζει το “νέο χρυσό” στη διαπλοκή και πετά στον δρόμο τους εργαζομένους.

Απ’ την άλλη, η Δεξιά δεν ξεχνά ποτέ τους παλιούς, καλούς φίλους και τους αξιοποιεί. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος του PSI, που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία, ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ του Αντώνη Σαμαρά και εμπνευστής του χαρατσιού στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τοποθετείται στην επιτροπή των σοφών με πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γιατί άραγε χρεωκόπησε η χώρα το 2010; Γιατί γινόταν ένα απερίγραπτο φαγοπότι διασπάθισης δημοσίου χρήματος, “μαύρα” χρήματα που διακινούνταν μεταξύ επιχειρηματιών δημοσιογράφων και πολιτικών, γύρω από προμήθειες, δημόσια έργα, εξοπλισμούς, φάρμακα. Είχε στηθεί ένα πάρτι με μίζες. Τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, που βρέθηκαν στους μακαρίτες Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιώργο Τράγκα, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της διαπλοκής, της διαφθοράς. Πάντως, σίγουρα για τη χρεωκοπία δεν έφταιγαν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό το φαγοπότι κόπηκε το 2015. Γι’ αυτό με μίσος συνασπίστηκαν όλοι για να πέσει ο Αλέξης Τσίπρας και να συνεχιστεί το όργιο με το δημόσιο χρήμα. Και από το ’19, δυστυχώς, συνεχίζεται. Γι’ αυτό πρέπει να φύγουν άμεσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί πιστά τα βήματα του πατέρα του, της περιόδου 1990-93. Δε θ’ αποφύγει ούτε την πολιτική τύχη του όμως. Δε θα εξαντλήσει την τετραετία, αλλά στην τριετία θα πάει αναγκαστικά σε εκλογές, που θα τις χάσει απ’ τον μισητό του αντίπαλο Αλέξη Τσίπρα.

Η πολιτική αλλαγή έρχεται. Έχει ήδη ξεκινήσει και δε σταματιέται με κανένα επικοινωνιακό τρικ. Η Δεξιά, όποτε ζορίζεται, κατασκευάζει πολιτικές διώξεις κατά των αντιπάλων της. Τελευταίο θύμα της γκεμπελικής πρακτικής τους ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, τον οποίο παραπέμπουν στο Ειδικό Δικαστήριο για πλημμέλημα. Το έγκλημα για το οποίο τον διώκει το σύστημα είναι ότι νομοθέτησε πρώτη φορά ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και έβαλε κάποιους να πληρώσουν. Δε θα τα καταφέρουν όση λάσπη κι αν ρίξουν. Δε θ αλλάξει όμως ούτε καν η ατζέντα της σκληρής καθημερινότητας που βιώνουν οι πολίτες. Ο πολιτικός τους χρόνος τελειώνει και το ξέρουν.

Επιτέλους τέλος με το επιτελικό καθεστώς που ρημάζει τη χώρα. Μόνη διέξοδος στα σημερινά αδιέξοδα οι εκλογές και η μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., για να συγκροτηθεί μια προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, που θα φέρει την ελπίδα και το χαμόγελο ξανά στα χείλη των ανθρώπων. Λίγο ακόμα για ν’ ανεβούμε λίγο ψηλότερα.

* Ο Δημήτρης Κλαράκης είναι συντονιστής Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και δικηγόρος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News