Απόψεις

Γυρίζει την πλάτη του το Νάτο στην Ουκρανία;

Η ανησυχία επιτείνεται και από επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση από το μπλοκάρισμα των εξαγωγών στα ουκρανικά σιτηρά από τη Ρωσί

Του Μιχάλη Ψύλου

Μπορεί οι Έλληνες να μην τρέφουν - στην πλειονότητά τους - και τα καλύτερα αισθήματα για τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, λόγω των φιλο-τουρκικών του θέσεων, αλλά μια πρόσφατη δήλωσή του πέρασε απαρατήρητη σε μεγάλο βαθμό: Ο Στόλτενμπεργκ - στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Φιλανδία - απέρριψε κατηγορηματικά τη στρατιωτική λύση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ο 63χρονος Στόλτενμπεργκ, που αποχωρεί σε λίγους μήνες από τη θέση του, για να αναλάβει την Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας, είπε για πρώτη φορά ότι το Κίεβο θα πρέπει να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη ρωσική κυβέρνηση, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Η ειρήνη είναι δυνατή. Το μόνο ερώτημα είναι: Ποιο είναι το τίμημα που οι Ουκρανοί θα είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για την ειρήνη; Πόση επικράτεια, πόση ανεξαρτησία, πόση κυριαρχία είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν για την ειρήνη;», αναρωτήθηκε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Η ελβετική εφημερίδα “Blick” ερμήνευσε τις δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ ως «επανατοποθέτηση» της Συμμαχίας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Σωστό ή λάθος, το θέμα είναι ότι η δήλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ έρχεται σε μια στιγμή που η συμμαχία της Δύσης με το Κίεβο δε φαίνεται να καθορίζεται πλέον άνευ όρων, όπως ήταν στην αρχή του πολέμου. Έμπειροι δυτικοί αναλυτές προειδοποιούν με δηλώσεις τους στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να κρατήσει «δέκα χρόνια ή και περισσότερο».

Η προοπτική αυτή φαίνεται πλέον να προβληματίζει πολύ σοβαρά τους ιθύνοντες στην Ευρώπη, αλλά και την Αμερική, καθώς οι ενεργειακές, οικονομικές και εμπορικές επιπτώσεις του πολέμου καθίστανται δυσβάστακτες για την παγκόσμια οικονομία και τις “τσέπες” νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η ανησυχία επιτείνεται και από επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση από το μπλοκάρισμα των εξαγωγών στα ουκρανικά σιτηρά από τη Ρωσία.

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές της “Ναυτεμπορικής”, στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής ευρωπαϊκής πρότασης για την ειρήνευση στην Ουκρανία. Η πρόταση αυτή αναμένεται να έχει διαμορφωθεί ως τη Σύνοδο Κορυφής στις 23-24 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, και να τεθεί για συζήτηση στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στα τέλη του μήνα.

Η βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Open Democracy εκτιμά ότι η Δύση είναι «κουρασμένη με την Ουκρανία», με άλλα λόγια: κουρασμένη από τον πόλεμο. «Μετά από περισσότερους από τρεις μήνες συνεχών ειδήσεων για κατεστραμμένες ουκρανικές πόλεις, βασανισμένους αμάχους και σφοδρές συγκρούσεις με κάθε είδους μη πυρηνικά όπλα, η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει μια “κούραση λόγω Ουκρανίας”.

Οι εκκλήσεις για την εξεύρεση κάποιας συμβιβαστικής λύσης στον πόλεμο γίνονται όλο και πιο δυνατές. Αναμφίβολα, αυτό δε σημαίνει άφεση αμαρτιών για τη ρωσική εισβολή. Αν υπάρχει η βούληση όμως, μπορεί να βρεθεί λύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Που να ικανοποιεί - εν μέρει - όλες τις πλευρές».

Φωτογραφία: Associated press

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια