Δύσκολο να διακρίνεις το τέλος

Απόψεις
Δύσκολο να διακρίνεις το τέλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθε τέλος έχει την ταλαιπωρία του. Δεν είναι εύκολο, ούτε και ομαλό. Έτσι και η τεχνολογία, που έδινε κατ’ εξακολούθηση για μία ολόκληρη δεκαετία ώθηση στη Wall Street, “φρέναρε” απότομα.

Κάθε τέλος έχει την ταλαιπωρία του. Δεν είναι εύκολο, ούτε και ομαλό. Έτσι και η τεχνολογία, που έδινε κατ’ εξακολούθηση για μία ολόκληρη δεκαετία ώθηση στη Wall Street, “φρέναρε” απότομα.

*Της Έφης Τριήρη 

Από τις αρχές του έτους βρίσκεται σε μία “θύελλα” ρευστοποιήσεων που δε λέει να σταματήσει, φέρνοντας στην επιφάνεια μνήμες από την έκρηξη της “φούσκας” του dotcom του 2000. Ο κλάδος τεχνολογίας πληροφορικής του S&P 500 βούλιαξε φέτος 19%, στη χειρότερη έναρξη έτους από το 2002, με τις επενδυτικές εκροές να φτάνουν το ρεκόρ των 7,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη Morningstar.  

Εικόνα πολύ διαφορετική από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ και τη φρενίτιδα που διακατείχε τα πάντα μέχρι πρότινος, από το cloud computing έως το λογισμικό και τα social media, κάτι που έφτασε στο κρεσέντο του με τις άνευ προηγουμένου υποστηρικτικές πολιτικές της Fed για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα ωραία, όμως, κάποτε τελειώνουν και αρχίζουν νέοι κύκλοι, μεταπηδώντας από την ανάπτυξη στην αξία, σε χρηματιστηριακούς όρους. Το θέμα είναι ότι οι “φούσκες”, ενώ είναι αρκετά εύκολο να οριστούν, είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστούν.

Και οι απόψεις των αναλυτών διίστανται στο τι ακριβώς είναι οι “φούσκες”, πώς δημιουργούνται και στο τι συμβαίνει όταν εκρήγνυνται. Στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, κάποιες μετοχές τεχνολογίας κατέγραψαν ιστορική πτώση, με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια να εξανεμίζονται σε λίγες μόλις ώρες. Για παράδειγμα, η μετοχή της Snap “βούλιαξε” 43% και έχασε 16 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση σε μία μόνο συνεδρίαση. Από το σφυροκόπημα δε γλίτωσαν ούτε οι FAANG, oι κορυφαίες της τεχνολογίας.  

Παρ’ όλα αυτά, οι αποτιμήσεις τους απέχουν πολύ από τα επίπεδα του Μαρτίου 2000, ενώ οι αμερικανικές ομολογιακές αποδόσεις στη 10ετία είναι κοντά στο 3%, βρίσκονται χαμηλότερα από το 5% εκείνης της εποχής. Η αγορά βρίσκεται στην αρχή ενός κύκλου επιτοκιακών αυξήσεων και πολλά θα εξαρτηθούν από τις επόμενες κινήσεις της Fed. Γι’ αυτό, μπορεί ακόμη να μην έχει έρθει το τέλος. Το μόνο σίγουρο, η μεταβλητότητα που έχει χτυπήσει “κόκκινο”. 

Φωτογραφία αρχείου pixbay.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News