16 χρόνια «πάρτι» στο ΧΥΤΑ με τον λογαριασμό στα υποζύγια

Απόψεις
16 χρόνια «πάρτι» στο ΧΥΤΑ με τον λογαριασμό στα υποζύγια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο χρόνια ξετυλίγουμε το κουβάρι. Το υπόμνημα που στείλαμε στους δημοτικούς συμβούλους (δείτε το εδώ https://laikisyspeirosi-reth.blogspot.com/) τάραξε τα νερά. Έκδηλη η ανησυχία των επιτελείων, τα ρήγματα φανερά και αφανή

Δύο χρόνια ξετυλίγουμε το κουβάρι. Το υπόμνημα που στείλαμε στους δημοτικούς συμβούλους (δείτε το εδώ https://laikisyspeirosi-reth.blogspot.com/) τάραξε τα νερά. Έκδηλη η ανησυχία των επιτελείων, τα ρήγματα φανερά και αφανή.

Για μας είναι καθαρό: Η ανταποδοτικότητα ξαναφορτώνει στο λαό κοινωνικές ανάγκες που έχει ήδη πληρώσει. Απελευθερώνει πόρους του κρατικού Π/Υ για να κατευθύνει στα συμφέροντα. Αυτό δεν τους φτάνει. Διαβεβαίωσαν το λαό πως ανταποδοτικά πληρώνει μόνο έξοδα καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Ψέμα κι αυτό. Βαρέλι δίχως πάτο έστησαν.

*Του  Μανούσου Μανουσογιάννη

Από το 2006, που άρχισαν να πηγαίνουν τα ΣΑ στο ΧΥΤΑ Αμαρίου επέβαλαν κόστη υπερδιπλάσια των πραγματικών. Ένα εκατομμύριο και αργότερα 1,2. Για τα σκουπίδια πληρώναμε, Ξενοδοχείο (Πάνακρον) ξεφύτρωνε. Να σερβίρει σαμπάνιες στους μεγαλόσχημους της περιοχής. Μας φόρτωσαν και ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων μέχρι να εγκαταλείψουν. Το ξενοδοχείο όχι την αρπαχτή.

Την ίδια εποχή οι μάνατζερ του συστήματος της αρπαγής (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) διαμόρφωσαν το καθεστώς των ΦΟΔΣΑ (ν 3536/2007), που υπόσχονταν «να τα κόψει αυτά». Στην πραγματικότητα διαμόρφωναν το ομοιογενές πλαίσιο που υπαγόρευαν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα να μπουν στο φαγοπότι με ακόμη πιο ανεξέλεγκτες εργολαβίες, συμβάσεις παραχώρησης κλπ. Από 1/1/2011 το σύστημα των ΦΟΔΣΑ έγινε υποχρεωτικό. Στο Ρέθυμνο 12 χρόνια μετά μένει στα χαρτιά. Για να ακριβολογούμε το παλιό σύστημα λεηλασίας του λαού στο Ρέθυμνο έμεινε άθικτο και προστέθηκε το νέο με έδρα το Κάστρο.

Η Αμάρι ΑΕ ΟΤΑ και οι παράγοντες που την διοικούν αν και ενημερώθηκαν (7882/21-10-2008 έγγραφο του ΥΠΕΣ) αρνούνται να βγάλουν από τις δραστηριότητες της ό,τι είναι άσχετο με τα σκουπίδια και να δεχτούν την συμμετοχή όλων των δήμων του νομού. Να γίνουν ΦΟΔΣΑ δηλαδή. Αυτό προδιαγράφει την αποβολή τους από τον ΧΥΤΑ. Από 1/1/2011 στο Ρέθυμνο ΦΟΔΣΑ γίνεται (με αποφάσεις των ΔΣ, ΦΕΚ κλπ) ο ΕΣΔΑΚ. Αποκλειστικά αρμόδιος για την διαχείριση του ΧΥΤΑ.

Κατά περίεργο τρόπο δεν πατά τα πόδια του. Αφήνει την Αμάρι ΑΕ να λύνει και να δένει. Τα ΣΑ πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ αλλά όταν οι δήμοι πάνε να πληρώσουν, επίτροπος και αποκεντρωμένη δεν μπορούν να εγκρίνουν εντάλματα για την αναρμόδια πλέον Αμάρι. Αντί όμως αυτό το γεγονός να αποτελέσει αφορμή δήμαρχοι, αποκεντρωμένη, Περιφέρεια, να υποχρεώσουν τον ΕΣΔΑΚ να αναλάβει τις κατά νόμο αρμοδιότητές του, επιστρατεύουν το παραθυράκι των δικαστικών διαταγών πληρωμής να συνεχίσουν την λεηλασία του λαού (που συνεχίζει να πληρώνει τα διπλά απ’ ότι οι νόμοι τους ορίζουν) και την κουρελοποίηση του νόμου που οι ίδιοι θέσπισαν και χειροκρότησαν.

Τους δικολαβισμούς εκείνης της περιόδου επανέφερε στο ΔΣ με το γνωστό του στόμφο ο Δήμαρχος. Μίλησε για περιττούς διαγωνισμούς όταν υπάρχει μόνο ένας ΧΥΤΑ, που «απάντησε αμετάκλητα το ελεγκτικό». Μόνο που τις σωστές απαντήσεις δίνουν οι σωστές ερωτήσεις. Και το ερώτημα, μετά το 2006, δεν ήταν ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΧΥΤΑ (πηγαίνουν τα ΣΑ του νομού) αλλά ΠΟΙΟΣ είναι ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΡΜΟΔΙΟΣ διαχειριστής του ΧΥΤΑ. Απορίας άξιο πως κοτζάμ ελεγκτικό δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να αντιληφθεί έναν όχι και τόσο περίτεχνο δικολαβισμό.

Στο σωστό ερώτημα απάντησε αναρμοδίως με λάθος απάντηση η σουπιά Περιφέρεια. Στον Περιφερειακό Σχεδιασμό διαχείρισης των ΣΑ του 2013, μπαίνει η ξεκάρφωτη μεν αλλά πονηρή φράση: «Ο ΧΥΤΑ Αμαρίου φορέας διαχείρισης του οποίου είναι η Αμάρι ΑΕ ΟΤΑ…». Την πρόσεξαν μόνο όσοι ήξεραν. Χωρίς νάχουν αρμοδιότητα έχρηζαν ΦΟΔΣΑ την Αμάρι ΑΕ, κατακρεουργώντας νόμους, ΦΕΚ, αποφάσεις ΔΣ και κυρίως την νοημοσύνη μας.

Ήταν η φράση κλειδί και το «φύλλο συκής» για να αρχίσουν Αποκεντρωμένη και Ελεγκτικό να βλέπουν την Αμάρι ως δήθεν ΦΟΔΣΑ του ΧΥΤΑ, που τάχατες ακόμη δεν έχει προσαρμοστεί. Να στρίβουν 180ο και από εκεί που δεν ενέκριναν ούτε εντάλματα πληρωμής να εγκρίνουν τις αμαρτωλές Προγραμματικές, που διαιωνίζουν τα πάρτι στην τσέπη του λαού.

Το 2014 έρχονται τα δεκάδες εκατομμύρια της δημόσιας χρηματοδότησης (η άλλη τσέπη του λαού) για το νέο κύτταρο και το εργοστάσιο της ΜΕΑ. «Θυμούνται» ξαφνικά πως ο ΕΣΔΑΚ είναι ο ΦΟΔΣΑ στο Ρέθυμνο και τον βγάζουν «από την ναφθαλίνη». Με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση ο ΧΥΤΑ παραχωρείται στον ΕΣΔΑΚ (116/2014 απόφαση του ΔΣ Αμαρίου). Κι όμως η Αμάρι ΑΕ συνεχίζει να «αρμέγει» τα 1,2 εκατ. ευρώ, τις προγραμματικές για τον ΧΥΤΑ που και με τη βούλα διαχειρίζεται ο ΕΣΔΑΚ!!! Όποιος επιχειρήσει να τα θεμελιώσει νομικά όλα αυτά έχει σίγουρο τον ζουρλομανδύα. Απορίας άξιο πως τα καταφέρνει η Αποκεντρωμένη.

Όχι πως ο ΕΣΔΑΚ μένει «άνεργος». Κάθε άλλο. Προχωρά τα έργα υποδομής στο ΧΥΤΑ Αμαρίου. Άσε που ο διαγωνισμός των δεκάδων εκατομμυρίων για το εργοστάσιο της ΜΕΑ Αμαρίου σημαδεύτηκε από μεγάλες φουρτούνες. Στέλεχος διαγωνιζόμενης εταιρείας αποκαλύφτηκε στην επιτροπή σύνταξης των δελτίων του διαγωνισμού!!! Ψιλοπράγματα θα πείτε. Με την Αμάρι ούτε διαγωνισμός γίνεται για να κατσικώνεται στο ΧΥΤΑ. Ο διαγωνισμός δεν ακυρώνεται. Απλά αποσύρεται από την επιτροπή το υπ’ όψιν στέλεχος. Η εταιρεία του κερδίζει τον διαγωνισμό τηρώντας ευλαβικά τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού.

Επιτρέψτε μας να τελειώσουμε αύριο.

*Ο Μαναούσος Μανουσογιάννης είναι Δημοτικός Σύμβουλος με την Λαϊκή Συσμπείρωση 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News