Τα «αγκάθια» στον νέο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ

Απόψεις
Τα «αγκάθια» στον νέο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Συναντά πληθώρα αντιδράσεων από τους φοιτητές, ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα και εκφράστηκε ομόφωνη καταδίκη από τις πανελλήνιες Ομοσπονδίες των συλλόγων διδακτικού, ερευνητικού και εργαστηριακού προσωπικού»

Το νέο πολυνομοσχέδιο- «έκτρωμα» του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, 345 άρθρων, κατατέθηκε και βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, 29 Μαΐου-12 Ιουνίου.

*Της Χρυσάνθης Καμπουράκη

Συναντά πληθώρα αντιδράσεων από τους φοιτητές, ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα και εκφράστηκε ομόφωνη καταδίκη από τις πανελλήνιες Ομοσπονδίες των συλλόγων διδακτικού, ερευνητικού και εργαστηριακού προσωπικού.

Μαζικό ήταν το «όχι» στον νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ και στην «Πανεπιστημιακή Αστυνομία», χιλιάδες υπήρξαν οι υπογραφές από την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους φορείς. Μαζικές πορείες έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Αρχικά το νομοσχέδιο Κεραμέως βάζει «μαχαίρι» στις αρμοδιότητες των πρυτάνεων, που θα περιοριστούν σε ακαδημαϊκά θέματα. Επαναφέρει τα Συμβούλια Διοίκησης, τα οποία θα λαμβάνουν καίριες αποφάσεις για την πορεία των ΑΕΙ. Αυτά θα διορίζουν τους πρυτάνεις, οι οποίοι ψηφίζονταν από τους πανεπιστημιακούς-μέλη ΔΕΠ, παλαιότερα και από εκπροσώπους των φοιτητών.

Συνήλθε, δε, σε έκτακτη συνεδρίαση η Σύνοδος των Πρυτάνεων, για να διαμορφώσουν τις θέσεις τους επί του Σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ, τις οποίες, στη συνέχεια, κατέθεσαν σε συνάντησή τους με την υπουργό, κ. Κεραμέως. Καυτό ζήτημα για τις πρυτανικές Αρχές και την πανεπιστημιακή κοινότητα αποτελεί η πρόβλεψη για τα διευθυντικά συμβούλια και τους μάνατζερ, που πλήττουν το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Ουσιαστική, δηλαδή, διοίκηση θα ασκεί ο γραμματέας-μάνατζερ των ΑΕΙ, σαν επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις νεοφιλελεύθερες εμμονές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ν/σ εδραιώνει την κρατική υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, τα υποχρεώνει να εξαρτώνται από ιδιώτες χορηγούς, εμπορευματοποιεί την έρευνα και υποβαθμίζει τα πτυχία. Υπονομεύει τη δωρεάν φοιτητική μέριμνα, ανεβάζοντας το κόστος σπουδών. Καταργεί τα δωρεάν συγγράμματα, καταργεί τη δωρεάν στέγη, θα υποχρεώνει τους φοιτητές να πληρώνουν ενοίκιο στις φοιτητικές εστίες, με ΣΔΙΤ (Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), αντί για δωρεάν νέες φοιτητικές εστίες. Απορρίπτει τα αιτήματα των φοιτητών για αναβάθμιση των υποδομών, για συντήρηση της κεντρικής βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, τα ταβάνια της οποίας στάζουν. Κατά τα άλλα, δήθεν ενδιαφέρεται να φτιάξει κι άλλη βιβλιοθήκη!

Καταργεί επιπλέον τις φοιτητικές παρατάξεις, τα δικαιώματα των φοιτητών στον συνδικαλισμό και υπονομεύει τους φοιτητικούς συλλόγους. Οι εκλογές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο και θα δημιουργούνται συμβούλια φοιτητών σε κάθε πανεπιστήμιο. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ό,τι δεν ελέγχει το καταργεί. Μετά την κατάρρευση της ΔΑΠ, στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές, τη συμφέρει αυτό το σχέδιο, ενταφιασμού των δημοκρατικών κατακτήσεων των φοιτητών.

Εγκαθιδρύουν, από την άλλη πλευρά, Αστυνομία στα διακεκριμένα διεθνώς Πανεπιστήμια της Ελλάδας, τα οποία η αυταρχική κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα συμμαχικά ΜΜΕ προβάλλουν ως «κέντρα ανομίας», δυσφημώντας τα, υπερασπιζόμενοι το επικίνδυνο αφήγημα της αστυνομικής βίας κατά των φοιτητών. Η πρόκληση τεχνητής έντασης, εξάλλου, αποσπά την προσοχή της κοινής γνώμης από τα τρέχοντα αδιέξοδα και μειώνει το πολιτικό κόστος.

Ετοιμάζονται, λοιπόν, το νέο ακαδημαϊκό έτος να εγκαταστήσουν ένοπλους αστυνομικούς, αρχικά στα Πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Σημειώνουμε εδώ ότι τον Ιούλιο του 2019 ο πρώτος νόμος της κυβέρνησης της Ν.Δ. αφορούσε την κατάργηση ξανά του πανεπιστημιακού ασύλου. Σκοτεινό ευθύς εξαρχής το σχέδιό της να φιμώνει και να τρομοκρατεί τους φοιτητές, αφού οι αλήθειες που υπερασπίζονται απειλούν την εξουσία της.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί τον ολισθηρό δρόμο, υπονομεύοντας τη Δημοκρατία, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, προκειμένου να επιβάλει τη συντηρητική, νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Γιούροβα, έθεσε την Ελλάδα σε επιτήρηση για όλα αυτά τα θέματα.

Μετά, δε, τα επεισόδια, την τελευταία άγρια καταστολή των ΜΑΤ κατά των φοιτητών του ΑΠΘ και τον σοβαρό τραυματισμό του φοιτητή, τις μαρτυρίες και το βίντεο-ντοκουμέντο, που έκανε τον γύρο του κόσμου, παρενέβη η Διεθνής Αμνηστία, εγκαλώντας τις ελληνικές Αρχές και υποδεικνύοντάς τους την ανάγκη συμμόρφωσης στους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και στις αρχές του ελληνικού Συντάγματος. Αλλά και η συνέντευξη των φοιτητών μπροστά στα ΜΑΤ, εν καιρώ Δημοκρατίας, θα παραμείνει εμβληματική, ντροπή για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που υποβαθμίζει το κύρος της Ελλάδας διεθνώς, ενώ τα επιχειρήματά της τα αντλεί από τη δεκαετία του 1950 και του 1960.

Είναι θλιβερό, ωστόσο, η κυβέρνηση της Ν.Δ. να απαξιώνει και να αποδυναμώνει το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, τα προβεβλημένα παγκόσμια δημόσια πανεπιστήμιά της, προς όφελος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών συμφερόντων. Η αντεθνική και ανθελληνική αυτή στάση της καθιστά, επομένως, επιτακτική την εθνική και κοινωνική ανάγκη της προοδευτικής πολιτικής αλλαγής, αφού η παραμονή της επιτελικής κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία συνεχίζει να συσσωρεύει τεράστιες ζημιές για τον ελληνικό λαό και τους δημοκρατικούς θεσμούς της πατρίδας μας.

* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Ν. Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου και πρώην υποψήφια βουλευτής.

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News