Απόψεις

Τεράστια επιτυχία: Ευρω-σφαλιάρα στην Τουρκία για το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου

Ευρω-σφαλιάρα στην Τουρκία για το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου μετά από παρέμβαση Αϊβαλιώτη στην πρόεδρο της Κομισιόν κ. Φον Ντερ Λάϊεν - Για πρώτη φορά τίθενται όροι συνέχισης της κατασκευής τους

Πρόκειται πραγματικά για μια ευρω-σφαλιάρα μεγατόνων στην Τουρκία που αλλάζει τα δεδομένα  της ευρύτερης περιοχής μας.

Μετά από ύπνο ετών όλης της γραφειοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τίθεται για 1η φορά  θέμα συνέχισης της κατασκευής του τουρκικού πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου (!) και όλα αυτά μετά από παρέμβαση του τ. Βουλευτή  Κωστή Αϊβαλιώτη  προς την Πρόεδρο  της Κομισιόν κ. Φον Ντερ Λάϊεν.

Αμέσως μετά την υιοθέτηση του 1ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τον Μάρτιο,  ο Κ. Αϊβαλιώτης είχε απευθυνθεί γραπτώς στην Γερμανίδα Πρόεδρο της Κομισιόν με την ιδιότητά του ως τ. Βουλευτή και στελέχους  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είχε προτείνει το Άμεσο πάγωμα της κατασκευής του τουρκικού πυρηνικού σταθμού  (ο οποίος υλοποιείται με ρωσική τεχνολογία), έχει κόστος 22 δις ευρώ και δημιουργεί εφιαλτικούς κινδύνους για όλη την περιοχή μας αφού κατασκευάζεται σε σεισμογενές έδαφος  και συνιστά  μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας προς μια χώρα επιθετική όπως είναι η Τουρκία.

Η κ. Φον Ντερ Λάϊεν έδωσε εντολή στην αρμόδια υπηρεσία της Κομισιόν (στη Μονάδα  «Πυρηνική ενέργεια, ασφάλεια-ITER D.1») να μελετηθούν όσα ανέφερε ο κ. Αϊβαλιώτης  και να απαντηθούν γραπτώς( και στα Ελληνικά ) και ο επικεφαλής της κ. HANS RHEIN  τού απάντησε  τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Αϊβαλιώτη,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας προς την Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Φον Ντερ Λάιεν σχετικά με την εν εξελίξει κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Ακούγιου στην Τουρκία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας (που καταχωρίσθηκαν με αριθμό αναφοράς Ares (2022)1675385). Η ομάδα της Προέδρου κ. Φον Ντερ Λάιεν μου ζήτησε να σας απαντήσω εξ ονόματός της. Συμμεριζόμαστε την άποψή σας σχετικά με τη σημασία της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που κατασκευάζονται και λειτουργούν τόσο στην ΕΕ όσο και στις γειτονικές μας χώρες».

Πιο κάτω το ανώτατο στέλεχος της ΚΟΜΙΣΙΟΝ  αναφέρει ότι «πολύ πρόσφατα η Επιτροπή επανεξέτασε την πρόοδο όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, την πυρηνική ασφάλεια και την ακτινοπροστασία στην Τουρκία στην έκθεσή της για την Τουρκία το 2021» και προσθέτει ότι «η ΕΕ και η Ομάδα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας (ENSREG) διεξάγουν επί του παρόντος επανεξέταση της πυρηνικής ασφάλειας σε σχέση με το έργο του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Ακούγιου». Ο κ. RHEIN συνεχίζει λέγοντας ότι «τεχνικοί εμπειρογνώμονες από την Τουρκία, την ENSREG και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με διάφορες πτυχές του έργου του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου - λαμβάνοντας επίσης υπόψη τους σεισμικούς κινδύνους - με σκοπό την ολοκλήρωση της επανεξέτασης το 2023».

Ο κ. RHEIN υπογραμμίζει ότι «εάν η ομάδα αξιολόγησης εντοπίσει κινδύνους για την πυρηνική ασφάλεια σε σχέση με τη χρήση ρωσικού εξοπλισμού και τεχνολογίας, αυτό θα συμπεριληφθεί στην έκθεση επανεξέτασης της πυρηνικής ασφάλειας της ENSREG. Είμαστε ενήμεροι για το γεγονός ότι ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής κατασκευάζεται από θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας ατομικής ενέργειας 2 (ROSATOM)».

Ο κ. RHEIN  κλείνει  την επιστολή του προς τον κ. Αϊβαλιώτη με μια σαφή διπλή αιχμή  αναφέροντας ότι αφενός μεν «οι κυρώσεις της ΕΕ δεν εφαρμόζονται επί του παρόντος στον πυρηνικό τομέα» και  αφετέρου ότι αυτές  «δεν εφαρμόζονται σε τρίτες χώρες, εκτός εάν αυτές ευθυγραμμιστούν με τη δέσμη κυρώσεων της ΕΕ».

Άρα και κυρώσεις στη Ρωσία εν σχέσει με τον πυρηνικό τομέα χρειάζονται, αλλά και  ευθυγράμμιση της Τουρκίας με αυτές. Όμως το εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι - για 1η φορά και με μεγάλη καθυστέρηση - η ΚΟΜΙΣΙΟΝ επιτέλους πείθεται να εξετάσει την έντονη  σεισμικότητα  της περιοχής  και παράλληλα  θα επιδιώξει «να εντοπίσει κινδύνους για την πυρηνική ασφάλεια σε σχέση με τη χρήση ρωσικού εξοπλισμού και τεχνολογίας»...

Όλα αυτά γίνονται  υπό το πρίσμα, βεβαίως, του πολέμου στην Ουκρανία και της επιθυμίας πολλών μέσα στην ΕΕ να επιβληθεί ασφυκτικό πλαίσιο στην δραστηριοποίηση της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που εκμεταλλεύτηκε εγκαίρως  ο Κ. Αϊβαλιώτης και «μίλησε» στην Κοινοτική γλώσσα με την Πρόεδρο της ΚΟΜΙΣΙΟΝ κυρία Φον Ντερ Λάϊεν, στοχεύοντας στο να  παγώσει το τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο  και άρα τα σχέδια της Τουρκίας να καταστεί κάτοχος ρωσικής πυρηνικής τεχνολογίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια