Απόψεις

Από ποιον περνάει η πολιτική αλλαγή στη χώρα μας;

Η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση έλαβε τις λιγότερες επιδοτήσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές κατά τη διάρκεια των διαδοχικών lockdowns και ο κ. Μητσοτάκης πανηγύριζε για τη σωτηρία της

Η Ν.Δ. συνεχίζει να κυβερνά με “δανεικά”. Τα μέτρα αναγκαστικού περιορισμού της κυκλοφορίας και της οικονομικής ζωής και η παρατεταμένη κόπωση της κοινωνίας επέτρεψαν στο κυβερνών κόμμα εδώ και 3 χρόνια να προάγει ένα ακραίο πρόγραμμα νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων και ταυτόχρονα να προβάλει μια διαστρεβλωμένη εικόνα της οικονομικής και πολιτικής πραγματικότητας.

Η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση έλαβε τις λιγότερες επιδοτήσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές κατά τη διάρκεια των διαδοχικών lockdowns και ο κ. Μητσοτάκης πανηγύριζε για τη σωτηρία της. Οι Έλληνες εργαζόμενοι έτυχαν της πιο ακραίας αντιμετώπισης σε όλη την Ευρώπη, κάνοντας τα μέτρα περιορισμού της οικονομίας αφορμή μαζικής αλλαγής των σχέσεων εργασίας επί τα χείρω χιλιάδων εργαζομένων, ενώ την ίδια στιγμή η Ν.Δ. πανηγύριζε για τη δήθεν προστασία της απασχόλησης. Η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο είχε την υψηλότερη θνησιμότητα από τον κορωνοϊό και στην κυβέρνηση επαίρονταν για τις επιτυχίες της στο μέτωπο της πανδημίας!

Κι ενώ ο πληθωρισμός σήμερα σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι υπουργοί μηρυκάζουν την ιδέα περί εισαγόμενων προβλημάτων στην οικονομία, ως αφορμή για τη συνειδητή τους απροθυμία να κινητοποιηθούν ενάντια σε ολιγοπωλιακά συμφέροντα που κερδοσκοπούν εις βάρος του ελληνικού λαού.

Τα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για την κοινωνία και την οικονομία είναι πολλά! Αυτό που πλέον επείγει είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα απομακρυνθεί και θα αντικατασταθεί από μια προοδευτική συμμαχία ικανή να ακολουθήσει τις απαραίτητες ριζοσπαστικές τομές που η συγκυρία τής κλιματικής αλλαγής, της υγειονομικής κρίσης και της γεωπολιτικής αστάθειας απαιτούν.

Μέχρι σήμερα, τα κόμματα της ελάσσονος προοδευτικής αντιπολίτευσης κρύβονται και προσποιούνται ότι το ερώτημα αυτό δεν τους αφορά, προτάσσοντας επίπλαστα τείχη που, υποτίθεται, καθιστούν κάθε μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να φαντάζει αδύνατη. Αυτή είναι μια στρατηγική κατανοητή από τη σκοπιά του μικροπολιτικού συμφέροντος, αλλά ακατανόητη από τη σκοπιά των αναγκών της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Η οποία σήμερα θέλει απαντήσεις, λόγο και συμμετοχή.

Στα παραπάνω αιτήματα αποσκοπεί το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην κοινωνία, μέσα από το πρόσφατο Συνέδριό του και την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Η εκλογή μεθαύριο Κυριακή 15 Μαΐου είναι μια γιορτή της Δημοκρατίας, μια αφορμή για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να έρθει πιο κοντά με ανθρώπους που είναι ήδη στο πλευρό του κι ένα ερώτημα που απευθύνεται πλέον μετ’ επιτάσεως στους υπόλοιπους προοδευτικούς πολιτικούς φορείς. Στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν, οι πολίτες θα αποτυπώσουν στην κάλπη τους νέους συσχετισμούς στη χώρα και θα δώσουν το περιθώριο στα κόμματα του προοδευτικού πολιτικού φάσματος να συνομιλήσουν και να κατασκευάσουν, αν το επιθυμούν, πεδία συναινέσεων και συγκλίσεων. Άρα, η “μπάλα” βρίσκεται, ήδη, στα “πόδια” τους!

* Ο Χάρης Μαμουλάκης είναι αν. τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., βουλευτής Ηρακλείου - πολιτικός μηχανικός BEng MSc.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια