Πληρώνουμε τη φασολάδα στην τιμή του μπον φιλέ

Απόψεις
Πληρώνουμε τη φασολάδα στην τιμή του μπον φιλέ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, τόσο θα μειώνονται οι αυξήσεις- “φωτιά” και τόσο θα πυκνώνει η βοήθεια από την κυβέρνηση προς τους πολίτες. Εδώ ταιριάζει η λαϊκή ρήση: “Να μη σε ’ξερα θάλασσα, να μπω να κολυμπήσω”»

Με τις υγείες μας... Βρήκαν πάλι τον τρόπο να μας ξεγελάσουν και να βάλουν το χέρι τους βαθιά στην τσέπη μας, πιο βαθιά από άλλες φορές, με αποτέλεσμα να βιώνουμε συνθήκες οικονομικής κρίσεως στις οικογένειές μας.

*Της Ειρήνης Ζαχαριαδάκη

Για όσους δεν κατάλαβαν, αναφέρομαι στις απερίγραπτα υψηλές τιμές των καυσίμων και κυρίως στην περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής που εφαρμόζουν όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος με τις ευλογίες της εκάστοτε κυβέρνησης.

Φυσικά δε φταίει σε τίποτα η κυβέρνηση. Ο Πούτιν φταίει που κήρυξε τον πόλεμο και έκλεισε αιφνίδια τις κάνουλες του φυσικού αερίου και η καημένη η Δύση έμεινε χωρίς φυσικό αέριο, μόνη και έρημη σαν καλαμιά στον κάμπο. Για τα καύσιμα επίσης δε φταίει η κυβέρνηση, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, επειδή φταίει το βαρέλι πετρελαίου το οποίο κατρακυλά προς τα πάνω, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, υπερβαίνοντας όλους τους νόμους της Φυσικής.

Θα πρέπει να ντρέπονται, λέω εγώ, αναλαμβάνοντας την όποια ευθύνη φέρουν τα λεγόμενα μου, εν προκειμένω τα γραφόμενά μου. Βρήκαν εξιλαστήριο θύμα και του φόρτωσαν όλες τις ευθύνες που υπάρχουν, προκειμένου οι ίδιοι να συνεχίζουν να παραμένουν αθώες περιστερές, και το χειρότερο να προσπαθούν να μας πείσουν ότι η αφαίμαξη των εισοδημάτων μας είναι άδικη και πάντα - ως κυβέρνηση - θα μας στηρίζουν. Δε μας είπαν όμως πόσα χρήματα κερδίζουν από την αύξηση των τιμών των καυσίμων και από τη ρήτρα αναπροσαρμογής και πόσα χρήματα συρρέουν στα κρατικά ταμεία σε καθημερινή βάση.

Τώρα το πώς μας στηρίζουν είναι “άλλου παπά ευαγγέλιο”. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να αναλύουμε τις στηρίξεις-κοροϊδίες που μας προσφέρουν.

Η χώρα μας βρίσκεται στην 4η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη μεγαλύτερη αξία του λίτρου της βενζίνης. Αυτό συμβαίνει μάλλον επειδή είμαστε οι πλέον υψηλόμισθοι σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, έχουμε καλύτερο επίπεδο ζωής και είμαστε και τα καλύτερα κορόιδα που αποδέχονται και καταπίνουν ό,τι σερβίρεται αμάσητο.

Το επίδομα βενζίνης, το οποίο χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια, κυμαίνεται από 45 έως 50 ευρώ. Οι λάτρεις των smart συσκευών παίρνουν επιπλέον bonus 5 ευρώ λόγω άριστης χρήσης των νέων τεχνολογιών. Τα παραπάνω ποσά είναι από μόνα τους ένα παυσίπονο στον “πονοκέφαλο” που μας προκαλεί η μετακίνησή μας μέσω του Ι.Χ. μας. Μας το χορηγούν για τρίμηνη χρήση, δηλαδή ουσιαστικά μας δίνουν μόνο ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο. Προφανώς μας κοροϊδεύουν. Είναι παραπάνω από προφανές ότι τρεις μήνες καθημερινής χρήσης του Ι.Χ. δεν καλύπτονται με το πενιχρό ποσό που κάνουν πως μας δίνουν.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής με τη σειρά της μας ταλαιπωρεί και μας προβληματίζει ιδιαιτέρως. Ένας από τους τύπους υπολογισμού της είναι: Υ=α*x+β. Μία απλή μαθηματική συνάρτηση είναι. Εύκολα υπολογίζεται αν γνωρίζουμε τις μεταβλητές.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτές δεν τις γνωρίζουν ούτε αυτοί που επινόησαν τον τύπο της συνάρτησης και, επειδή καθημερινά μεταβάλλονται, δεν υπάρχει στην ουσία σωστός υπολογισμός της ρήτρας.

Εν κατακλείδι, το θέμα μας δεν είναι ο σωστός υπολογισμός της ρήτρας ή η αύξηση των τιμών της βενζίνης. Το πρόβλημά μας θα πρέπει να είναι ότι για ακόμα μία φορά εξαπατηθήκαμε με τον χείριστο τρόπο από την ίδια την κυβέρνηση που διατυμπανίζει ότι στέκεται δίπλα μας και μας στηρίζει. Δε μας στηρίζει, απλά μας παρηγορεί δίνοντάς μας ψίχουλα σε σχέση με τα ποσά που καλούμαστε να πληρώνουμε κάθε μήνα για το ρεύμα μας και τις μετακινήσεις μας.

Πού είναι η στήριξη σε εκείνα τα νοικοκυριά που έπειτα από απανωτές ρυθμίσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ τους κόψανε το ρεύμα;

Αναμένουμε να δούμε τις μελλοντικές τους στηρίξεις στις επόμενες αυξήσεις, επειδή αυτό το φαινόμενο θα παρατηρείται τουλάχιστον για ένα εξάμηνο ακόμα. Οι ελπίδες μου στηρίζονται στην πρώτη συλλογική αγωγή που κατατέθηκε από το ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας και την Ένωση Καταναλωτών Νομού Αιτωλοακαρνανίας και στις εκλογές που έρχονται με βήμα ταχύ και θα γίνουν εντός του 2023.

Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, τόσο θα μειώνονται οι αυξήσεις- “φωτιά” και τόσο θα πυκνώνει η βοήθεια από την κυβέρνηση προς τους πολίτες. Εδώ ταιριάζει η λαϊκή ρήση: “Να μη σε ’ξερα θάλασσα, να μπω να κολυμπήσω”.

Μέχρι τότε η φασολάδα θα κοστίζει όσο και το μπον φιλέ...

* Η Ειρήνη Ζαχαριαδάκη είναι αρχιτέκτονας μηχανικός, MSc, MBA, προϊσταμένη Τμήματος Κτηριακών Έργων/Συντήρησης Σχολικών Κτηρίων Δήμου Μαλεβιζίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News