Σε αναμονή η «Ανάσταση» της κοινωνίας

Απόψεις
Σε αναμονή η «Ανάσταση» της κοινωνίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αδιέξοδο επιβίωσης οδηγούνται λαϊκά νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις συνεχείς ανατιμήσεις και τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος

Η “Ανάσταση” της ελληνικής κοινωνίας αργεί, καθώς συνεχίζεται ο “Γολγοθάς” της και χειμάζεται βυθισμένη στα αδιέξοδα των πολλαπλών κρίσεων, με αποκορύφωμα την κρίση ακρίβειας, την οποία η κυβέρνηση της Ν.Δ. γιγαντώνει.

*Της Χρυσάνθης Καμπουράκη

Ο ελληνικός λαός βίωσε το πιο φτωχικό Πάσχα των τελευταίων δεκαετιών, αφού 7 στους 10 πολίτες έκοψαν και είδη πρώτης ανάγκης. Δραματική σημειώθηκε η μείωση της κίνησης στα μαγαζιά τροφίμων και κρεάτων, αλλά και στην ευρύτερη αγορά, μιας και η καταναλωτική δύναμη των κατοίκων έχει περιοριστεί βίαια.

Σε αδιέξοδο επιβίωσης οδηγούνται τα λαϊκά νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις συνεχείς ανατιμήσεις και τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος. Προ πολλού, ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει κατακτήσει τη θλιβερή πρωτιά σε όλη την Ευρώπη στην ακρίβεια ενέργειας και στη χονδρική τιμή ρεύματος, ενώ εξασφαλίζει χαμηλότερο εισόδημα στους πολίτες, πιο χαμηλό και από τον λογαριασμό του ρεύματος.

Πενιχρή, επομένως, σταγόνα στον ωκεανό, αλλά και εμπαιγμός ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού, 7,5%, ενώ ο πληθωρισμός αγγίζει το 9%. Αναγκάστηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να κάνει μια μικρή αύξηση, υπό την πίεση του πρόσφατου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπου και εξαγγέλθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα 5+1 άξονες ρεαλιστικών λύσεων αντιμετώπισης των κοινωνικών και οικονομικών αδιεξόδων. Αυτά μαστίζουν βάναυσα τη χώρα μας, λόγω των επιλεγμένων, εφαρμοζόμενων αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών, υπέρ της οικονομικής ελίτ.

Αδιάφορη, άτολμη, απλός θεατής, χωρίς παρεμβάσεις, η κυβέρνηση της Ν.Δ., από την άλλη πλευρά, αφήνει τους πολίτες στο έλεος της κρίσης και της αισχροκέρδειας, ευνοώντας αμύθητα κέρδη για τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες παρόχους ενέργειας. Υποβάλλει σε αφαίμαξη τον ελληνικό λαό με τη «ληστρική, παράνομη και παράλογη» ρήτρα αναπροσαρμογής, την οποία εφάρμοσε από τις 5 Αυγούστου 2021, αλλά πέρασε... απαρατήρητη από τα φιλικά στη Ν.Δ. συστημικά ΜΜΕ.

Τα δράματα που δημιούργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην ελληνική κοινωνία πολλαπλασιάζονται, καθώς παράλληλα επιλέγει ανελέητα να καταδικάσει στο “σκοτάδι” δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, κόβοντας καθημερινά το ρεύμα σε πάνω από 1.000 από αυτά, σε όλη τη χώρα, τα οποία αδυνατούν να πληρώσουν τους - σε δυσθεώρητα ύψη - λογαριασμούς ρεύματος.

Κυνικές, χωρίς αιδώ και ενσυναίσθηση είναι, εξάλλου, οι δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης της Ν.Δ., προσβλητικές για τους απελπισμένους πολίτες, θεωρώντας τους «τζαμπατζήδες», προσθέτοντας ανάλγητα ότι «ο τζάμπα πέθανε». Να πουν όμως στον ελληνικό λαό γιατί το κόμμα της Ν.Δ. χρωστά 340 εκατ. ευρώ, ζημιώνοντας το δημόσιο συμφέρον, και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χρωστούν οι προβεβλημένοι αξιωματούχοι της, που υβρίζουν τους πολίτες. Γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξασφαλίζει αστρονομικούς μισθούς στα “γαλάζια” golden boys, διευθυντικά στελέχη και συμβούλους, με προεξάρχοντα του χορού του ξέφρενου πάρτι τον πρόεδρο της ΔΕΗ, κ. Στάσση, που του δίνουν 360.000 ευρώ μισθούς τον χρόνο, ενώ καταδίκασε τον ελληνικό λαό στη βίαιη φτωχοποίηση και στο τραγικό αδιέξοδο επιβίωσης;

Νομοθετική πρωτοβουλία, ωστόσο, πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., καταθέτοντας στη Βουλή τροπολογία για τη μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής, χωρίς να προχωρήσει η σχεδιασμένη διακοπή της ρευματοδότησης. Σκοπός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η προστασία των ασθενέστερων νοικοκυριών, αναμένοντας να κριθεί από τα δικαστήρια το θέμα της αυθαίρετης ρήτρας αναπροσαρμογής, που εξασφαλίζει “ουρανοκατέβατα” κέρδη στις εταιρείες παροχής ενέργειας. Η Ελλάδα βέβαια είναι σήμερα η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που μετακυλίει 100% το κόστος της αισχροκέρδειας στους καταναλωτές, αρνούμενη επιπλέον τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών, μη θέλοντας να εφαρμόσει κοινωνικές πολιτικές, ούτε να βοηθήσει τους πολίτες.

Όλη αυτή η πραγματικότητα, επιπρόσθετα, εδράζεται σε ένα γενικότερο πλέγμα αντιδημοκρατικών πολιτικών, που διασύρουν πανευρωπαϊκά την Ελλάδα. Δεν αποκαλύπτονται μόνο στον εργασιακό μεσαίωνα που επέφερε, όχι μόνο στα αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια, στον δογματισμό και στην απόρριψη κάθε διαβούλευσης στις απευθείας αναθέσεις 7 δισ. ευρώ που λεηλάτησαν το δημόσιο συμφέρον, αλλά και στην ισοπέδωση του πυρήνα της Δημοκρατίας, της ελευθεροτυπίας. Καταπέλτης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η επίτροπος Διαφάνειας και Αξιών, κ. Γιούροβα, καλεί τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να λάβουν μέτρα, για να προστατεύουν τους δημοσιογράφους, που προβαίνουν σε έρευνα υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει υλοποιήσει διώξεις δημοσιογράφων, οι οποίοι έφεραν στο φως αλήθειες για το σκάνδαλο Novartis. Το, δε, Ευρωκοινοβούλιο, που συνεδρίασε για το Κράτος Δικαίου, έκανε άγρια επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, επειδή υπολείπεται κατά πολύ, και για τη συσκότιση του σκανδάλου Novartis, παραλληλίζοντας την Ελλάδα με την Ουγγαρία.

Η ελληνική κοινωνία όμως «διεκδικεί ελπίδα και προοπτική», πολιτική αλλαγή, μέσα από μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., για τη δική της “Ανάσταση” και για να τερματιστεί ο “Γολγοθάς” στον οποίο καταδικάστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση. Η μεγάλη, άλλωστε, γιορτή της Χριστιανοσύνης, το Πάσχα, είναι αφετηρία ελπίδας για ένα καλύτερο κόσμο και «ο λαός μας ξέρει να βρίσκει δρόμους “Ανάστασης” και να κάνει τον “Γολγοθά” του νέα αρχή».

* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και πρώην υποψήφια βουλευτής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News