Οι «φθαρμένοι κρίκοι» στην αλυσίδα της αντιπυρικής

Απόψεις
Οι «φθαρμένοι κρίκοι» στην αλυσίδα της αντιπυρικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου αύριο Κυριακή 1η Μαΐου

Επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου αύριο Κυριακή 1η Μαΐου, για να ξεκινήσουμε απ’ αυτό με την ελπίδα και την ευχή να περάσουμε το εξάμηνο της αντιπυρικής με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

*Της Αγγέλας Δουλγεράκη

Ελπίδα και ευχή που απαιτεί κι από εμάς να προσέξουμε το περιβάλλον που θα αφήσουμε στα παιδιά μας. Να προστατεύσουμε την περιουσία μας, αλλά και να προστατεύσουμε τη ζωή μας, όπως και των άλλων - δε φαντάζομαι ότι διαφωνούμε και πολύ με αυτό. Άρα, δεν καίμε χωρίς να το γνωρίζουν οι Αρχές, δεν ψήνουμε και μετά ξεχνάμε να σβήσουμε τα κάρβουνα, δεν κάνουμε εργασίες που παράγουν θερμότητα και σπινθήρες, δεν αφήνουμε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας να δραστηριοποιούνται στα παραπάνω, καθώς οι βιολογικοί παράγοντες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ασφαλείας. Δεν ξεχνάμε: «Είδαμε φωτιά, καπνό, δεν περιμένουμε, ενημερώνουμε άμεσα την Πυροσβεστική στο 199, όπως και στο 112».

Έτσι, επιχειρησιακά κινούμενοι κι εμείς, φεύγουμε από τη θεωρία και πάμε στην πράξη, βασιζόμενοι σε αυτά που ακούσαμε στο Ράδιο 98,4 διά στόματος του αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Λεονταράκη, για το τι έχουμε και ποιες είναι οι ελλείψεις και οι αδυναμίες του σχεδιασμού, που προκαλούν ποικίλα ερωτηματικά.

Έχοντας μάλιστα την εικόνα από τις αναφορές των Υπηρεσιών, μιλά για «φθαρμένους κρίκους» στην αλυσίδα της πυρόσβεσης, που, αν μη τι άλλο, θα πρέπει να απαντήσουν σημείο-σημείο οι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπουργείων που εμπλέκονται (κρατάμε βέβαια και τις υποσχέσεις περί 500 νεοπροσληφθέντων δασοκομάντος, οι 50 μόνιμοι στην Κρήτη, παραμονή στο νησί όλων των πυροσβεστών χωρίς μετακινήσεις, κι ενίσχυση των εναέριων μέσων κατά ένα ακόμα ελικόπτερο). Επαναλαμβάνει, δε, ότι η Πολιτική Προστασία πρέπει να έχει συνέχεια κι όχι να είναι δεμένη στο πολιτικό-κομματικό “άρμα” της εκάστοτε κυβέρνησης, που διώχνει έμπειρα στελέχη του χώρου και τοποθετεί άπειρους σε θέσεις “μάχης”.

Στους «φθαρμένους κρίκους» αυτής της αλυσίδας καταγράφει την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση υπηρεσιών αιχμής. Οι ΟΤΑ, για παράδειγμα, χρηματοδοτούνται με πληθυσμιακά κριτήρια κι έτσι το παράδοξο είναι ότι ο Δήμος Ηρακλείου παίρνει πολλά περισσότερα απ’ ό,τι ο ορεινός Δήμος Βιάννου, με μεγάλες δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες και κτηνοτρόφους. Στους «φθαρμένους κρίκους» η καταγραφή της Πυροσβεστικής, ότι διαπιστωμένα 100 σημεία του αγροτικού-κτηνοτροφικού δικτύου είναι δύσκολα προσπελάσιμα, εξαιτίας των ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Στους «φθαρμένους κρίκους» οι Διευθύνσεις Δασών, που με το ένα πόδι πατούν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και με το άλλο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, παλεύουν εδώ και 10 μήνες για τη μετάβασή τους στο δεύτερο, με πολιτική απόφαση και με ό,τι συνεπάγεται από αυτή την καθυστέρηση (επιβεβαιώνεται κι από τον διευθυντή της Γιώργο Παπαδόπουλο). Ως εκ τούτου, ο καθορισμός και ο καθαρισμός για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών φαντάζει πολυτέλεια αξίας 17.000 ευρώ, όταν οι απαιτήσεις είναι περισσότερες των 100.000, όπως εκτιμάται από τους ιδίους.

Όταν ο ίδιος σημειώνει δημόσια ότι, δυστυχώς, φέτος δε θα μπορούν να έχουν ως Υπηρεσία τον ρόλο που είχαν σε πρότερα χρόνια, όταν μια Υπηρεσία με 6 δασολόγους και 3 δασοπόνους πρέπει να κινήσει τα νήματα της αντιπυρικής, είναι επιβαρυμένη με τους Δασικούς Χάρτες κι όποιες άλλες υποχρεώσεις υπάρχουν.

Στην ίδια αλυσίδα δεμένο το “άρμα” της μιζέριας της εξαγγελίας-υπόσχεσης για πολιτικούς, ψηφοθηρικούς και επικοινωνιακούς λόγους. Όπως η έλλειψη στέγης-φιλοξενίας για τους 50 μόνιμους δασοκαμάντος, που θα τους στείλουν αρχές Ιουνίου, αλλά θα πρέπει να έρθουν όταν έχουν ένα κεραμίδι με τα στοιχειώδη πάνω από το κεφάλι τους, που βρέθηκε στην 126 Σ.Μ. από την Περιφέρεια και πρέπει να επιδιορθωθεί. Όπως η εξέταση των αιτημάτων Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής προς την Περιφέρεια για την αλλαγή των φθαρμένων ελαστικών πυροσβεστικών οχημάτων ή προμήθειας των σωλήνων νερού που χρησιμοποιούν. Μα, το Πολιτικής Προστασίας πού είναι; Στους «φθαρμένους κρίκους» αυτής της προσπάθειας, που ξεκινά σε δύο ημέρες, και η λήξη προθεσμίας καθαρισμού των οικοπεδικών χώρων από τους ιδιοκτήτες τους, πριν παρέμβουν αρμοδίως οι Δημοτικές Υπηρεσίες με το αζημίωτο.

Ευχή, οι κρίκοι που φθείρονται να αντέξουν σε πιέσεις, ελλείψεις, υποχρηματοδοτήσεις, φλόγες και εξαγγελίες, που στροβιλίζουν νοτιάδες και βοριάδες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News