Συντάξεις: Ο Κωστής Χατζηδάκης και οι επόμενοι τρεις μήνες

Απόψεις
Συντάξεις: Ο Κωστής Χατζηδάκης και οι επόμενοι τρεις μήνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτική κριτική ως προς την έκδοση των συντάξεων με διαδικασία fast track

Το παρόν κείμενο αφορά πολιτική κριτική στο πλαίσιο της πρόσφατης κυβερνητικής απόφασης ως προς την έκδοση των συντάξεων με διαδικασία ”fast track” (sic). Η νεόφερτη αυτή αντίληψη αφορά μία διαδικασία που επονομάζεται και διαδικασία των “συντάξεων εμπιστοσύνης” (sic). Αυτά αφορούν πολιτικές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τον... “εμπνευσμένο” γενικό τίτλο: “Δουλειές ξανά” (sic).

*Του Πέτρου Μηλιαράκη

Πέραν της - καταρχάς - γενικής αυτής εισαγωγής, επιβάλλεται να διευκρινιστεί ότι το παρόν κείμενο δεν ασχολείται με τις λοιπές ρυθμίσεις, αλλά αφορά αποκλειστικώς στο συνταξιοδοτικό, που εντάσσεται πλέον στο περίγραμμα του κράτους δικαίου με βάση τον Νόμο 4921/2023 (ΦΕΚ75/Α/18-4-2022) και στα άρθρα 48 και επόμενα (Κεφάλαιο Γ). Ισχύουν δε οι σχετικοί κανόνες δικαίου από τη δημοσίευσή τους στο οικείο ΦΕΚ.

Υπ’ όψιν ότι οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν “βαρύγδουπες” σε “κρότο” πολιτικές που εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης και θέσπισε η Βουλή. Υπ’ όψιν επίσης ότι, σύμφωνα με την πολιτική του υπουργείου, «με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιδιώκεται δραστική επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής συντάξεων... στόχος είναι να δοθεί τέλος στην ομηρία των ασφαλισμένων, που πολλές φορές αναγκάζονται να περιμένουν χρόνια για να λάβουν τη σύνταξή τους, για την οποία έχουν πληρώσει εισφορές, χωρίς να έχουν άλλους πόρους για τον βιοπορισμό τους, εκτός από την προκαταβολή σύνταξης» (sic). Με τούτα φερόμενα ως δεδομένα, οι κυριότερες ρυθμίσεις της τροπολογίας είναι οι εξής:

  1. Ο ΕΦΚΑ εκδίδει πράξη απονομής κύριας σύνταξης (ή απορρίπτει τη σχετική αίτηση, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις απονομής της), εντός προθεσμίας τριών μηνών.
  2. Μετά την πάροδο των τριών μηνών, οι πράξεις απονομής της σύνταξης εκδίδονται, σύμφωνα με τα δεδομένα του ασφαλιστικού ιστορικού που είναι καταγεγραμμένα στο Πληροφοριακό Σύστημα “ΑΤΛΑΣ”.

Τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί δεν επαληθεύονται (!) πριν από την έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης, αλλά ελέγχονται εκ των υστέρων. Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία της διαδικασίας “ταχείας απονομής” της σύνταξης (“fast track”).

  1. Ειδικά, για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 και είναι εκκρεμείς μέχρι τη θέση σε ισχύ της διάταξης, η πράξη απονομής σύνταξης εκδίδεται στη βάση των στοιχείων που είναι καταγεγραμμένα στα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ. Στην περίπτωση αυτή, οι δηλώσεις γίνονται δεκτές χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση παραστατικών που τις τεκμηριώνουν. Γι' αυτό και η διαδικασία εδώ θα είναι ακόμη ταχύτερη και θα στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του κράτους προς τον ασφαλισμένο (“συντάξεις εμπιστοσύνης”). Υπ’ όψιν δε ότι ο έλεγχος των προσκομιζόμενων στοιχείων και δικαιολογητικών θα γίνεται εκ των υστέρων.
  2. Καθιερώνεται προθεσμία τριών μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και προθεσμία έξι μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.

Καλόπιστες παρατηρήσεις και προσδοκίες

Με βάση το προαναφερόμενα - που ο γράφων καλοπίστως εύχεται πράγματι να λάβουν χώρα και να υλοποιηθούν - σημαίνει ότι με κατεπείγουσες διαδικασίες όλες οι αιτήσεις συνταξιοδοτήσεων που υπεβλήθησαν πριν την 31η Μαρτίου 2022 θα δικαιωθούν άμεσα! Και τούτο διότι, όταν για τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης δεν μπορεί να παρέλθει τρίμηνο, κατά μείζονα λόγο, λογική ακολουθία και πολιτική συνέπεια θα πρέπει οι εκκρεμούσες συντάξεις μέχρι την 31η Μαρτίου 2022 να εκδοθούν άμεσα! Ταυτοχρόνως, με αφετηρία την 31η Μαρτίου 2022, εντός τριών μηνών θα πρέπει να εκδοθούν και οι επικουρικές συντάξεις.

Οι αμέσως επόμενοι τρεις μήνες

Επειδή δε δε θα πρέπει να αναφερόμαστε με φληναφήματα, υπ’ όψιν του κυρίου υπουργού ότι θα παρακολουθείται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα των τριών μηνών, τόσο για τις εκκρεμείς συντάξεις πριν την 31η Μαρτίου 2022, όσο και για τις ήδη εγκεκριμένες συντάξεις κατά το μέρος που θα αφορούν στην παροχή της επικουρικής σύνταξης.

Για τη συνέπεια των πολιτικών της κυβέρνησης θα κριθεί άμεσα εάν σε ήδη χορηγηθείσες συντάξεις υπάρξει παροχή και της επικουρικής σύνταξης! Και τούτο διότι τα αρμόδια όργανα αναφέρουν ότι ασχολούνται με συντάξεις που αφορούν τέσσερα-πέντε έτη πριν! Ας υποθέσουμε ότι τα πράγματα είναι ακριβώς όπως το υπόσχεται η “κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη” και ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης. Με ημερομηνία αφετηρίας την 31η Μαρτίου 2022, θα επανέλθουμε την 1η Ιουλίου 2022, για να ασκήσουμε κριτική στον κύριο υπουργό και στην κυβέρνηση, διότι εάν δε λαϊκίζουν κυβέρνηση και υπουργός, τότε μέχρι την 1η Ιουλίου 2022 θα πρέπει να έχουν χορηγηθεί για ήδη εγκεκριμένες συντάξεις οι επικουρικές συντάξεις, και μάλιστα αναδρομικά! Πάντως, οι εκλογές είναι πολύ κοντά και τότε θα “μετρηθούν και θα κοστολογηθούν όλα”!

* Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC - EU).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News