Δεσμεύσεις για την ενέργεια

Απόψεις
Δεσμεύσεις για την ενέργεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή το Προσυνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην Κοζάνη σχετικά με το ενεργειακό πρόβλημα

Με αφορμή το Προσυνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην Κοζάνη σχετικά με το ενεργειακό πρόβλημα που βιώνουμε, παραθέτω μερικές σκέψεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν δεσμεύσεις της παράταξης, με όρους ανακούφισης των καταναλωτών αλλά και απεγκλωβισμού του κράτους από το μεγάλο κόστος παραγωγής ενέργειας και της ανάγκης «εισαγωγής» ηλεκτρικού ρεύματος.

*Γράφει ο Χρήστος Στρατάκης.

Καταρχάς, θα πρέπει να δεσμευτούμε για τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε στέγες ή σε άλλο κατάλληλο χώρο σε όλους τους πολίτες με τη διαδικασία του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), δυναμικότητας ανάλογης με τη συνολική κατανάλωση του κάθε νοικοκυριού/επιχείρησης.

Οι τράπεζες μπορούν να δανειοδοτούν, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, αυτές τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ, ανεξάρτητα από την πιστοληπτική ικανότητα των καταναλωτών, τα δε φωτοβολταϊκά πάνελ και ο λοιπός ηλεκτρολογικός εξοπλισμός (inverters) μπορούν να αποτελούν ενέχυρο για την τράπεζα μέχρι την εξόφλησή τους από ποσοστό της αξίας της ενέργειας που θα παράγουν. Η εκχώρηση αυτή (το ενέχυρο) μάλιστα, να αποτελεί και προϋπόθεση της χορήγησης των εν λόγω δανείων.

Τέλος, εκτιμώ ότι η δέσμευσή μας αυτή θα έχει ευρεία απήχηση στην κοινωνία εξαιτίας των υψηλών χρεώσεων ηλεκτρικού ρεύματος και θα είναι μια δέσμη μέτρων ανακούφισης και ελάφρυνσης κυρίως των αδύναμων οικονομικά καταναλωτών.

*Ο Χρήστος Στρατάκης είναι Γεωπόνος και Πληροφορικός BSc-MSc και μέλος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News