Η αποτυχημένη κυβερνητική διαχείριση των κρίσεων

Απόψεις
Η αποτυχημένη κυβερνητική διαχείριση των κρίσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Την πανδημική, υγειονομική κρίση ακολούθησε η οικονομική, η κρίση Δημοκρατίας, η ενεργειακή, η κρίση ακρίβειας και η ουκρανική, διαγράφοντας ζοφερό το παρόν και το μέλλον του λαού και της χώρας μας»

Η ελληνική κοινωνία ζει τον εφιάλτη πολλαπλών κρίσεων, τις οποίες τροφοδοτεί η κυβερνητική ανεπάρκεια, οι συνειδητές παραλείψεις και η ταξική μεροληψία της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπέρ της οικονομικής ολιγαρχίας, αφήνοντας απροστάτευτη την κοινωνική πλειοψηφία.

*Της Χρυσάνθης Καμπουράκη

Την πανδημική, υγειονομική κρίση ακολούθησε η οικονομική, η κρίση Δημοκρατίας, η ενεργειακή, η κρίση ακρίβειας και η ουκρανική, διαγράφοντας ζοφερό το παρόν και το μέλλον του λαού και της χώρας μας.

Αλυσιδωτές, ανεξέλεγκτες σημειώνονται οι αυξήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα βασικά είδη διατροφής, καθιστώντας εφιάλτη την καθημερινότητα των πολλών, των νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του πρωτογενούς τομέα, υπονομεύοντας την επιβίωσή τους. Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία δεν έγιναν ακόμη αισθητές, ενώ θα επιδεινώσουν σύντομα την έκρηξη ακρίβειας. Το εισόδημα μειώνεται, η ανεργία αυξάνεται, η αγοραστική δύναμη περιορίζεται, ο τζίρος πέφτει, τα κόστη παραγωγής έγιναν απρόσιτα και οι οικονομικές δραστηριότητες φρενάρονται.

Στα πρόθυρα βρίσκεται, επιπρόσθετα, μια νέα ανθρωπιστική, επισιτιστική κρίση και η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπαίζει τους πολίτες, με τα μέτρα- “ασπιρίνες”, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, ενώ, από την άλλη, χαρίζει δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στον μεγάλο πλούτο, στους “ημετέρους”, φίλους και χορηγούς, επισύροντας τη δυσαρέσκεια και τη δυσπιστία των δανειστών. Έβγαλαν “κόκκινη κάρτα” στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, την οποία πλέον δεν εμπιστεύονται στη διαχείριση των πόρων των 32 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο δε Αλέξης Τσίπρας πρότεινε, με επιστολή του, στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία μιας ειδικής, διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου, εποπτείας και λογοδοσίας για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, διαφανούς αξιολόγησης και επανεξέτασης του τρόπου χρηματοδότησης δράσεων και αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου και του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ο πληθωρισμός, συν τοις άλλοις, καλπάζει, καθώς ζούμε τη χειρότερη ακρίβεια των 40 τελευταίων ετών, η οποία, όπως εκτιμάται, θα αφαιρεί από τους μισθωτούς έως και 4 μισθούς τον χρόνο. Την επέτρεψε η κυβέρνηση της Ν.Δ., με τις λανθασμένες στρατηγικές επιλογές της, με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και τη βίαιη εξάρτηση από το πανάκριβο φυσικό αέριο, εξυπηρετώντας τα κέρδη ιδιωτικών εταιρειών. Την ευνοεί επιπλέον η έλλειψη κυβερνητικών ουσιαστικών προστατευτικών μέτρων, ο μη έλεγχος των καρτέλ και των κερδοσκόπων, η επιδότηση της αισχροκέρδειας, η έλλειψη πλαφόν στις τιμές, η μη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη και η μη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση «της δικαιολογίας και της περιορισμένης ευθύνης» επιρρίπτει, ωστόσο, τις αιτίες της ξέφρενης ακρίβειας σε εξωγενείς παράγοντες και στον πόλεμο, αρνούμενη να πάρει πρωτοβουλίες για την ανακούφιση της κοινωνίας. Έχει λυγίσει τις εναπομείνασες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει στεγνώσει από ρευστότητα την πραγματική οικονομία και έχει νεκρώσει την αγορά. Κατάφερε επίσης το ιδιωτικό χρέος να σκαρφαλώσει στα 249 δισ. ευρώ και να αυξήσει σχεδόν κατά 50 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος της χώρας μας.

Η αποτυχημένη επιπρόσθετα διαχείριση της πανδημίας, χωρίς ουσιαστικά μέτρα αποτροπής της εξάπλωσής της και λόγω της αποδυνάμωσης του ΕΣΥ, οδήγησε στις εκατόμβες νεκρών, στη θλιβερή πρωτιά των 27.000 σχεδόν απωλειών συνανθρώπων μας, με το περίπου 70% εκτός ΜΕΘ. Η αντισυνταγματική εξάλλου εκδίωξη 7.500 ανεμβολίαστων υγειονομικών, η απειλή της απόλυσής τους καθώς και η κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων συνδέονται με το σκοτεινό σχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. τής ιδιωτικοποίησής τους.

Παραδίδει το ΕΣΥ στα ιδιωτικά συμφέροντα και αναθέτει σε ιδιώτες τα χειρουργεία, που θα επιβαρύνουν οικονομικά τούς εξουθενωμένους πολίτες. Τα περιφερειακά νοσοκομεία τα μετατρέπει σε Κέντρα Υγείας, διαλύει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ επιβάλλει “κόφτη” σε φάρμακα και εξετάσεις. Βάζει ξανά τους εργολάβους να κερδοσκοπούν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και πλήττει το σημαντικότερο δημόσιο κοινωνικό αγαθό, αυτό της Υγείας, ενισχύοντας την υγειονομική κρίση που βιώνει ο πληθυσμός στην Ελλάδα.

Στην ουκρανική κρίση, τέλος, επέδειξε πρωτοφανή πολιτική επιπολαιότητα, επικίνδυνη διαχείριση, αποστέλλοντας στην Ουκρανία πολεμικό υλικό και μάλιστα αποδυναμώνοντας την άμυνα των ανατολικών νησιών μας. Χωρίς την ισορροπία της διπλωματίας, εγκαταλείποντας την πολυδιάστατη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επέτρεψε στην Τουρκία να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων, να παίζει τον ρόλο του διαμεσολαβητή και να ενισχύει τη γεωπολιτική θέση της. Στην καθυστερημένη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο τελευταίος έθεσε την ατζέντα του διαλόγου και τις διεκδικήσεις του, χωρίς να έχουν γίνει ξεκάθαρα τα κέρδη που αποκόμισε σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

Οι αποτυχίες λοιπόν της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε όλα τα μέτωπα καθιστούν τη διέξοδο καταφυγής στις πρόωρες εκλογές εθνική και κοινωνική ανάγκη. Σε εκλογική ετοιμότητα και συναγερμό βρίσκονται τα κόμματα, ωστόσο το κυβερνών κόμμα είναι σε πανικό, γιατί το απειλούν η τιμωρία και η ήττα. Αναζητά σωτηρία στη δεύτερη, επί θητείας του, αλλαγή του εκλογικού νόμου, για εξασφάλιση αυτοδυναμίας με λιγότερο ποσοστό, και την εξασφάλιση ως μπόνους 50 εδρών και όχι 40, που είχε ψηφίσει, παραδεχόμενο την κατάρρευσή του και τη διάψευση των δημοσκοπήσεων.

Ό,τι ωστόσο “θεσμικούς ακροβατισμούς” και αν κάνει, είναι ήδη δεύτερο κόμμα - ο λαός του έχει στείλει το λογαριασμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα είναι πρώτο κόμμα, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές. Η συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων θα δώσει μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία και θα συγκροτήσει μια προοδευτική συμμαχική κυβέρνηση. Ο κυρίαρχος λαός θα της αναθέσει τη νέα διακυβέρνηση της Ελλάδας, με εντολή να επαναφέρει «τη Δημοκρατία στην εξουσία», να βελτιώσει την καθημερινότητά του, διασφαλίζοντας το λαϊκό εισόδημα και τα κοινωνικά αγαθά, αντιμετωπίζοντας τις κρίσεις με κριτήριο το δημόσιο και εθνικό συμφέρον.

* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου και πρώην υποψήφια βουλευτής.

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News