Πόσες θέσεις εργασίας δημιουργούν τα φωτοβολταϊκά

Απόψεις
Πόσες θέσεις εργασίας δημιουργούν τα φωτοβολταϊκά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μήπως η κυβέρνηση κοροϊδεύει με φρούδες ελπίδες τον κόσμο της δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας και προσπαθεί να τους παραπλανήσει ότι οι νέοι της περιοχής θα βρουν νέες δουλειές και θα παραμείνουν στις περιοχές με “πράσινες” υποσχέσεις και “πράσινα” φούμαρα;»

Κατά την επίσκεψή μου στη Σπάρτη και στην Καλαμάτα, με σκοπό να ενημερώσω τους κατοίκους της περιοχής για την ίδρυση της Πανελλήνιας Πατριωτικής Ένωσης και την απόφαση να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, ως και για τις αρχές και τους σκοπούς της, πληροφορήθηκα από την εφημερίδα “Ελευθερία” Μεσσηνίας ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της Motor Oil και της ΔΕΗ για τη δημιουργία ενός πάρκου φωτοβολταϊκών 100 MW στη Μεγαλόπολη και αντιστοίχου στην περιοχή της Πτολεμαΐδας.

Του δρ. Πρόδρομου Εμφιετζόγλου*

Τα εν λόγω φωτοβολταϊκά θα συνδυαστούν με μονάδες παραγωγής και αποθήκευσης “πράσινου” υδρογόνου, οι οποίες θα γίνουν είτε στην Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη, ή μάλλον, προτιμότερον, στις εγκαταστάσεις της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

Και γεννώνται τα ερωτήματα:

* Πόσες νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στις λιγνιτικές περιοχές της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης;

* Πόσες χρειάζεται ένα φωτοβολταϊκό πάρκο για να λειτουργήσει, 10 ή 15; Καθότι οι επιστημονικές έρευνες και τυχόν δοκιμές θα γίνουν στις εγκαταστάσεις της Motor Oil.

Δηλαδή, θα κλείσει ο κ. Μητσοτάκης τις λιγνιτικές μονάδες των εν λόγω δύο περιοχών και θα προσφέρει επενδύσεις, επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών και φρούδες ελπίδες για παραγωγή υδρογόνου, το οποίο θα είναι και οικονομικό!!!

Ήτοι, θα χαθούν 25.000 θέσεις εργασίας νέων στην Πτολεμαΐδα και 5.000 στη Μεγαλόπολη και θα αντικατασταθούν από 15+15 = 30 άτομα, που θα εκτελούν χρέη φύλαξης και τυχόν καθαρισμού των φωτοβολταϊκών στοιχείων!

Ως προς την παραγωγή και αποθήκευση του “πράσινου” υδρογόνου, υπάρχουν πάρα πολλές αμφιβολίες για το πότε θα καταστεί τούτο εφικτό και αν το κόστος θα είναι εύλογο. Η απλή λογική, πάντως, εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για πώς η περίσσια ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ηλεκτρόλυση του νερού προς παραγωγή υδρογόνου, που θα πρέπει να διαφυλαχθεί σε ειδικά δοχεία, από τα οποία θα πρέπει να γίνει μεταφορά σε μονάδες φυσικού αερίου, για να το ενισχύσουν ή για άλλους σκοπούς, με κατάλληλα δίκτυα. Όλη αυτή η διαδικασία θα στοιχίσει πολλαπλά έναντι της απλής και εύλογης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ή και άνθρακα.

Μήπως η κυβέρνηση κοροϊδεύει με φρούδες ελπίδες τον κόσμο της δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας και προσπαθεί να τους παραπλανήσει ότι οι νέοι της περιοχής θα βρουν νέες δουλειές και θα παραμείνουν στις περιοχές με “πράσινες” υποσχέσεις και “πράσινα” φούμαρα;

Οφείλουν όλες οι κυβερνήσεις, άρα και η σημερινή, να λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

* Ο δρ. Πρόδρομος Σ. Εμφιετζόγλου είναι πρόεδρος του Ομίλου Εταιρειών Μηχανικής Πανελλήνιας Πατριωτικής Ένωσης.

Φωτογραφία αρχείου Shutterstock

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News