Χαρίτσης: Η ακρίβεια δεν είναι μια ενοχλητική παρένθεση αλλά αποτέλεσμα κυβερνητικών επιλογών

Απόψεις
Χαρίτσης: Η ακρίβεια δεν είναι μια ενοχλητική παρένθεση αλλά αποτέλεσμα κυβερνητικών επιλογών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εδώ και μήνες η κυβέρνηση πορεύεται ταλαντευόμενη ανάμεσα σε αποσπασματικά μέτρα και σε μια εξωφρενική αδράνεια που συνοδεύεται από διαβεβαιώσεις για το παροδικό του φαινομένου και τις προοπτικές της επικείμενης ανάπτυξης»

Μόλις προχθές παρακολουθήσαμε ένα ακόμα επεισόδιο στο κυβερνητικό σίριαλ της επιτελικής ανικανότητας: το πρωί, ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης και, ακόμα χειρότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλαν μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά είδη·

*Του Αλέξη Χαρίτση

Μέσα σε μία ώρα ο Υπουργός Οικονομικών, είχε σπεύσει να τους διαψεύσει. Το χαρακτηριστικό αυτό επεισόδιο δεν αποτυπώνει μόνο την πασιφανή πλέον ασυνεννοησία μίας κυβέρνησης που έχει χάσει τον έλεγχο. Συμπυκνώνει ταυτόχρονα τη στρατηγική της σε ένα κρίσιμο μέτωπο που απειλεί την κοινωνική συνοχή: το μέτωπο της ακρίβειας.

Εδώ και μήνες η κυβέρνηση πορεύεται ταλαντευόμενη ανάμεσα σε αποσπασματικά μέτρα (ή ακόμα χειρότερα μόνο τις εξαγγελίες αυτών) και σε μια εξωφρενική αδράνεια που συνοδεύεται από διαβεβαιώσεις για το παροδικό του φαινομένου και τις προοπτικές της επικείμενης ανάπτυξης. Χτες όμως η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε μία ακόμη αύξηση του πληθωρισμού που για τον Δεκέμβριο 2021 σημείωσε ρεκόρ δεκαετίας στο 5.1%. Αποδεικνύεται ότι το κύμα ανατιμήσεων έχει γίνει πια καθεστώς. Δεν είναι μια ενοχλητική παρένθεση, αλλά μια πραγματικότητα που απειλεί τόσο το εισόδημα των πολιτών, όσο και τη βιωσιμότητα χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η πραγματικότητα αυτή δεν οφείλεται γενικά και αόριστα στη διεθνή κρίση. Οφείλεται στην κυβερνητική στρατηγική της αδράνειας που λειτουργεί καταλυτικά στο μετασχηματισμό της υπαρκτής διεθνούς κρίσης σε εθνική καταστροφή. Το παράδειγμα της ενέργειας είναι το πιο χαρακτηριστικό. Αυτή τη στιγμή τα υπέρογκα τιμολόγια αφενός.

*Ο Αλέξης Χαρίτσης είναι τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βουλευτή Μεσσηνίας

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News