Το 2022 να μπει τέλος στην τραγική θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Απόψεις
Το 2022 να μπει τέλος στην τραγική θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

« Απραξία ή ημίμετρα, με κριτήριο το πολιτικό κόστος, η στρατηγική του “βλέποντας και κάνοντας”, χωρίς οργανωμένο σχέδιο, η απόρριψη των οδηγιών των επιστημόνων και των μέτρων προστασίας που πρότεινε η αξιωματική αντιπολίτευση οδήγησαν σε θλιβερές πρωτιές της Ελλάδας στην Ε.Ε. και παταγώδη αποτυχία στην αναχαίτιση της πανδημίας»

Το δύσκολο 2022, η τραυματισμένη αλλά όρθια ελληνική κοινωνία οφείλει να διεκδικεί, να αγωνίζεται, να υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια και την επιβίωσή της.

Της Χρυσάνθης Καμπουράκη*

Οι πολιτικοί στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εναρμονίζονται με τις κοινωνικές απαιτήσεις και ανάγκες, το δε αίτημα πρόωρων εκλογών, που έθεσε, και βρήκε μεγάλη αποδοχή, θα είναι πλέον το κεντρικό, επαναλαμβανόμενο πολιτικό ζητούμενο το 2022.

Να μην ολοκληρωθεί η πιο ζημιογόνα και ολέθρια τετραετία της μεταπολίτευσης, που κοστίζει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε το 2022 χρονιά πολιτικών αλλαγών, για την προστασία της κοινωνίας από την ασυδοσία των λίγων, για την ενίσχυση του ΕΣΥ, του κράτους δικαίου, των κοινωνικών αγαθών, της Δημοκρατίας, του κόσμου της εργασίας, της μεσαίας τάξης, των συνταξιούχων, της κοινωνικής πλειοψηφίας...

Η χρονιά που έφυγε άφησε πολλές και μεγάλες πληγές στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας. Η πανδημική έξαρση, οι 21.000 απώλειες, η αποτυχημένη διαχείριση, οι παραλείψεις, οι παλινωδίες, η αδιαφορία, η εγκατάλειψη του ΕΣΥ από την κυβέρνηση της Ν.Δ., η μη αποσυμφόρηση των ΜΜΣ, των μαζικών χώρων εργασίας και των σχολείων δημιούργησαν την υγειονομική τραγωδία, που βιώνει τραυματικά η χώρα μας.

Απραξία ή ημίμετρα, με κριτήριο το πολιτικό κόστος, η στρατηγική του “βλέποντας και κάνοντας”, χωρίς οργανωμένο σχέδιο, η απόρριψη των οδηγιών των επιστημόνων, των μέτρων προστασίας που πρότεινε η αξιωματική αντιπολίτευση, η αλαζονεία της αυταρχικής, επιτελικής κυβέρνησης, που αυθαίρετα και επικίνδυνα κήρυττε τη λήξη της πανδημίας, μέσα από μια επικοινωνιακή διαχείριση, ενώ το 5ο κύμα της πανδημίας είναι προ των πυλών, οδήγησαν σε θλιβερές πρωτιές της Ελλάδας στην Ε.Ε. και παταγώδη αποτυχία στην αναχαίτισης της πανδημίας.

Σελίδα βέβαια άλλαξε στο ημερολόγιο, αλλά το 2022 θυμίζει το ζοφερό παρελθόν του 2012-2014, τη φτωχοποίηση των νοικοκυριών, την ενεργειακή φτώχια, την οικονομική εξαθλίωση των πολλών, ενώ όσοι τολμούσαν τότε να αναφερθούν σε αυτά τα αδιέξοδα θεωρούνταν λαϊκιστές, αντιευρωπαϊστές και νοσταλγοί της δραχμής. Σήμερα η ξέφρενη ακρίβεια, η ανοχή στα καρτέλ και στους κερδοσκόπους, ο τριπλασιασμός του ρεύματος και η νέα ενεργειακή φτώχια βυθίζουν στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά. Έχουμε, όπως και τότε, πολλά θύματα της ενεργειακής πανδημίας το 2021, καθώς καταγράφηκαν 82 θάνατοι από ακατάλληλες μορφές θέρμανσης, φωτιές ή αναθυμιάσεις, 19 τον Δεκέμβριο.

Ναυάγιο για την αδιάφορη, αδρανή κυβέρνηση, που διασύρει για άλλη μια φορά τη χώρα μας, θεατής των εξελίξεων, χωρίς παρεμβάσεις υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Συνεχίζει όμως να κατασπαταλά το δημόσιο χρήμα, με απευθείας αναθέσεις, για φανταχτερά ρεβεγιόν, δημιουργώντας κυνικά μια τεχνητή ευφορία, ενώ στην αγκαλιά της πρωτεύουσας υπάρχουν τόσοι άστεγοι και άνθρωποι που ψάχνουν ξανά από τα σκουπίδια, αφού η πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. τροφοδοτεί μια νέα ανθρωπιστική κρίση.

Φροντίζει όμως διαρκώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα συμφέροντα της διαπλοκής, να πλουτίζουν οι λίγοι, με την πανδημία ως ευκαιρία εκχώρησης των “φιλέτων” του κράτους, τα δημόσια εργαλεία αντιμετώπισης των κρίσεων, ζημιώνοντας το δημόσιο συμφέρον. Υποβάλλει παράλληλα σε αφαίμαξη τους πολίτες, ευνοώντας τα ιδιωτικά συμφέροντα, χωρίς διατίμηση των ειδών προστασίας κατά την πανδημία, χωρίς δωρεάν τεστ, rapid και μοριακά, όπως γίνεται στις χώρες της Ε.Ε., αφήνοντας τους πολίτες έρμαια της αισχροκέρδειας των “ημετέρων”.

Αντίθετα, συνεχίζει την πολιτική της διάλυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς καμιά στήριξη των πληττόμενων από τα τελευταία περιοριστικά μέτρα, ενώ κινδυνεύουν με λουκέτο επιπλέον 40.000 επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και απειλούνται 130.000 εργαζόμενοι. Θλιβερή, εξάλλου, επιφύλαξε την πρωτιά της Ελλάδας στην Ε.Ε. και για τον κόσμο της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν τις αποδοχές των εργαζομένων, αντίθετα στην Ελλάδα η κυβέρνηση της Ν.Δ., ακραία νεοφιλελεύθερη παραφωνία, καθηλώνει τα δύο τελευταία χρόνια τον κατώτατο μισθό στον “πάτο”. Καταδικάζει 1,5 εκατομμύριο μισθωτούς στη φτωχοποίηση των καθαρών αποδοχών 400-580 ευρώ, εισόδημα που ολοένα μειώνεται, με την έκρηξη των αυξήσεων, καθιστώντας δύσκολη την επιβίωσή τους.

Μαζί με όλη την κυβερνητική προπαγάνδα, για να κρατηθούν στην εξουσία, προσπαθούν, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, να τον πείσουν ότι με όλες τις συσωρευτικές καταστροφές, που ασταμάτητα επιφέρουν εις βάρος του ελληνικού λαού, δημοσκοπικά παραμένουν σχεδόν αλώβητοι. Δύο δημοσκοπήσεις, ωστόσο, δυτικών πρεσβειών και μιας μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας, έγκυρες με ακριβή στοιχεία στις εκλογές του 2012, του 2015 και του 2019, δίνουν στη Ν.Δ. τώρα ποσοστό 23%, με 70-90 βουλευτές. Η φθορά της Ν.Δ. είναι ασταμάτητη, από τον περασμένο Φεβρουάριο, μη αναστρέψιμη, χάνοντας σταθερά κάθε μήνα μία ποσοστιαία μονάδα και τον Αύγουστο με τις πυρκαγιές έχασε τρεις μονάδες.

Αν έχει το πολιτικό θάρρος η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μη στηρίζεται τεχνητά στην εξουσία, να παραιτηθεί. Να ανοίξει, με την αυγή του 2022, ο δρόμος των εκλογών, καθώς η πολιτική αλλαγή είναι ζήτημα διάσωσης της ζωής και λυτρωμού της κοινωνίας. Καμιά πολιτική δύναμη, εξάλλου, δεν μπορεί να ευδοκιμεί, όταν δυστυχούν οι πολίτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., άλλωστε, καταθέτει, για μια ακόμη φορά, σε δημόσιο διάλογο συγκεκριμένο, ολοκληρωμένο σχέδιο, με μέτρα σε όλους τους άξονες αντιμετώπισης της πανδημίας και οικονομικής στήριξης των πληττόμενων κλάδων της εστίασης, του πολιτισμού και των εργαζομένων.

Είναι ανάγκη να δώσουμε σε όλα τα μέτωπα τις μάχες της ζωής και της προστασίας της δημόσιας υγείας, με την κοινωνία και τους πολίτες να αποτελούν την πυρηνική προτεραιότητα του κυβερνητικού προγράμματός μας. «Το 2022 λοιπόν», σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «μπορεί και πρέπει να γίνει η χρονιά της μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Η χρονιά μιας νέας αρχής. Για τις ζωές μας, για την κοινωνία, για την Ελλάδα».

Χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία, περισσότερο φως, αγάπη, δημιουργία και αλληλεγγύη!

* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Ν. Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και πρώην υποψήφια βουλευτής.

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News