Η νέα χρονιά και οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης

Απόψεις
Η νέα χρονιά και οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το οικονομικό περιβάλλον δεν έχει ακόμα ξεπεράσει τα προβλήματα της 10ετούς κρίσης και σήμερα χρειάζεται νέες προσπάθειες αποτελεσματικής και αξιόπιστης πολιτικής πρακτικής»

Στους πρώτους μήνες της νέας δεκαετίας, στις αρχές του 2020, στην επικαιρότητα κυριάρχησαν τα φαινόμενα της τουρκικής προκλητικότητας εις βάρος Ελλάδας και Κύπρου, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η παγκόσμια κρίση υγείας, με την εξάπλωση του κορωνοϊού.

*Του Γιώργου Α. Ζερβάκη

Η οικονομία στη 10ετία της κρίσης στηρίχθηκε από μια Ευρώπη που δεν ήταν προετοιμασμένη ως οντότητα, οικονομική και πολιτική, να ανταπεξέλθει στην κρίση που εκδηλώθηκε. Και η οικονομία κλονίστηκε από τη λήψη αναγκαίων μέτρων, για να μπορέσουμε να θέσουμε υπό περιορισμό τον ιό, και σήμερα βασική στόχευση είναι τα βασικά παραγωγικά οικονομικά γρανάζια να συνθέσουν έναν ενάρετο κύκλο αναπτυξιακής και κοινωνικής διάστασης.

Το οικονομικό περιβάλλον δεν έχει ακόμα ξεπεράσει τα προβλήματα της 10ετούς κρίσης και σήμερα χρειάζεται νέες προσπάθειες αποτελεσματικής και αξιόπιστης πολιτικής πρακτικής. Και αν χρειάζονται μέτρα που θα προσδίδουν εξέλιξη στην επιχειρηματικότητα, αντίστοιχα χρειάζονται πολιτικές για ένα στρατηγικό και λειτουργικό κράτος χωρίς αγκυλώσεις, μειώνοντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τις στασιμότητες. Με μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση σε κρίσιμα σημεία της Δημόσιας Διοίκησης, της Αυτοδιοίκησης, της Εκπαίδευσης, της Υγείας, της Δικαιοσύνης.

Η πολιτική πρέπει να αποδεικνύει ότι έχει την ετοιμότητα να επιφέρει μια φυγή εξωστρέφειας για τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας, αντικαθιστώντας τη φθοροποιό αβεβαιότητα του ασταθούς εκλογικού κύκλου, με την πολιτική της ευθύνης, διαμορφώνοντας νέες απαντήσεις για μια εθνική πορεία χωρίς χαμένες ευκαιρίες.

Στην επόμενη, διαφορετική μέρα για τη χώρα και την κοινωνία, ξεπερνώντας τις συνέπειες όχι μόνο της κρίσης, αλλά και των στρεβλών πολιτικών που ασκήθηκαν για χρόνια, απαιτείται μια εθνική στρατηγική κατεύθυνση μακράς πνοής, που στους βασικούς της άξονες θα ακολουθείται χωρίς παρεκκλίσεις από την κεντρική κυβέρνηση, από τη διακυβέρνηση σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Μια στρατηγική κατεύθυνση που να οριοθετεί τον οδικό χάρτη και τις στοχεύσεις που αυτός χρειάζεται, με καταγεγραμμένη την κλίμακα μεγάλων αναγκών και μεταρρυθμίσεων, αξιοποιώντας με διαφορετική λογική το σύνολο των πόρων που διαθέτει η Ε.Ε., εγκαταλείποντας τη λογική και την εικόνα ενός μονοδιάστατου περιφερειακού μοντέλου, που εξαντλείται στην απορροφητικότητα.

Η διαφορετικότητα μιας τέτοιας στρατηγικής κατεύθυνσης μάς καλεί να ξεπεράσουμε παγιωμένες αγκυλώσεις πολιτικού χαρακτήρα, εγγενείς με τα ελλείμματα και τις δυσλειτουργίες του πολιτικού συστήματος, της δημόσιας πολιτικής.

Βασικός άξονας της εθνικής στρατηγικής είναι μια αποτελεσματική και στοχευμένη διαδικασία, με κατεύθυνση πλήρους συμβατότητας με τους κοινοτικούς κανονισμούς και τις συμφωνίες για τους χρηματοδοτικούς πόρους. Μια εθνική στρατηγική ριζικής μετατόπισης του οικονομικού μοντέλου, που θα είναι ο μοχλός απελευθέρωσης προς έναν αναπτυξιακό, επενδυτικό και μεταρρυθμιστικό ορίζοντα.

Ο κύκλος της 10ετούς κρίσης έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα για την πορεία της χώρας. Και μέσα από νέες συνθήκες, έχουμε να προσδιορίσουμε τι χρειάζεται να αλλάξει, πώς θα επιτύχουμε μια χώρα παραγωγική και οικονομικά επιτυχώς ανασυγκροτημένη, παίζοντας ρόλο στο διεθνές περιβάλλον. Με ένα κράτος βέλτιστης οργανωτικής και λειτουργικής επάρκειας, στην κεντρική και περιφερειακή του διάσταση, μεταρρυθμίζοντας υποδομές, πολιτικές και στρατηγικές, για την ανάπτυξη και τη συνοχή της χώρας.

Φωτογραφία αρχείου Unsplash

* Ο κ. Γιώργος Α. Ζερβάκης είναι εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News