Τα μονοκλωνικά ως ρουσφέτι

Απόψεις
Τα μονοκλωνικά ως ρουσφέτι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως περνούν οι δεκαετίες, αλλάζουν μεν τα αγαθά αλλά οι νόμοι των πελατειακών σχέσεων δεν αλλάζουν…

Πριν τέσσερις δεκαετίες, το μεγαλύτερο ρουσφέτι που μπορούσε να κάνει ένας βουλευτής ήταν να παρέμβει στον τότε κρατικό ΟΤΕ για να βάλουν τηλεφωνική γραμμή στο σπίτι κάποιου ψηφοφόρου του. Οι αναλογικές γραμμές ήταν είδος εν ανεπαρκεία, υπήρχε μακρά λίστα αναμονής για χρόνια και οι μικρές αγγελίες ήταν γεμάτες με πωλητήρια τηλεφωνικών γραμμών έναντι αδρού αντιτίμου. Η μεταφορά γραμμής ήταν πολύ γρηγορότερη από την τοποθέτηση καινούργιας.

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Αυτά συμβαίνουν όταν κάποιο αγαθό δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτησή του. Αν είναι ιδιωτικό, ανεβαίνει διαρκώς η τιμή του μέχρι να εξισορροπηθεί στο ανώτατο σημείο η προσφορά με τη ζήτηση. Αν είναι κρατικό, αναπτύσσονται αυτομάτως γύρω του δίκτυα πελατείας ή διαφθοράς. Θυμάμαι ότι τη δεκαετία του ’80 απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα του Τύπου η αποκάλυψη συμμορίας γιατρών και υπαλλήλων του ΟΤΕ, που έναντι αδρής αμοιβής παρέκαμπταν τη νόμιμη διαδικασία και τοποθετούσαν τηλέφωνα σε σπίτια κατά προτεραιότητα.

Οι γιατροί έβγαζαν πλαστές βεβαιώσεις ότι στο σπίτι υπήρχε βαριά άρρωστος (ώστε να υπάρχει άμεση ανάγκη για τηλεφωνική γραμμή), κι οι υπάλληλοι του ΟΤΕ περνούσαν τις βεβαιώσεις και ενέκριναν τη γραμμή χωρίς κανέναν έλεγχο. Το εκπληκτικό στην αποκάλυψη εκείνης της συμμορίας ήταν ότι εξέδιδαν και πλαστές βεβαιώσεις ότι στο σπίτι τού αιτούντος τηλεφωνική γραμμή υπήρχε ενοικιαστής πυροσβέστης (!). Είχαν ανακαλύψει ένα παραθυράκι του νόμου που έλεγε ότι οι πυροσβέστες έχουν προτεραιότητα (για να τους καλούν από την υπηρεσία σε περίπτωση μεγάλης φωτιάς) και το είχαν εκμεταλλευτεί δεόντως.

Γιατί θυμήθηκα αυτά τα vintage σκάνδαλα, θα αναρωτηθείτε... Διότι, όπως περνούν οι δεκαετίες, αλλάζουν μεν τα αγαθά αλλά οι νόμοι των πελατειακών σχέσεων δεν αλλάζουν. Σήμερα τα μονοκλωνικά είναι αγαθό που διατίθεται σε περιορισμένο αριθμό (λόγω χαμηλής παγκόσμιας παραγωγής), η ζήτησή του όμως είναι τεράστια και (τώρα με την “Όμικρον”) θα βαίνει διαρκώς αυξανόμενη. Κάθε πολίτης που εμφανίζεται θετικός στον κορωνοϊό είναι εν δυνάμει πελάτης.

Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται όποιος δει θετικό τεστ (δικό του ή κάποιου κοντινού του προσώπου) είναι να βρει τρόπο να πάρει μονοκλωνικά για προληπτικούς λόγους. Δεν ξέρουν ούτε το πρωτόκολλο, ούτε τους ιατρικούς περιορισμούς χορήγησης, ούτε την προτεραιοποίηση. Όλοι τους θέλουν μονοκλωνικά, ψάχνουν μονοκλωνικά, απαιτούν μονοκλωνικά. Έχετε επίγνωση τι τεράστια πίεση είναι αυτή και με ποιους θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους μπορεί να εκδηλωθεί;

Οπότε οι ιθύνοντες του υπουργείου Υγείας ή των ιατρικών επιτροπών που έχουν την ευθύνη θα πρέπει όχι απλώς να έχουν τον νου τους, αλλά να διαθέτουν ηθική ακεραιότητα, καθαρή σκέψη και ατσάλινα νεύρα. Η πίεση που δέχονται και που θα δεχτούν είναι τεράστια, εδώ δεν παίζεται μια τηλεφωνική γραμμή αλλά ζωές. Και η περίπτωση του Πολάκη με τα μονοκλωνικά τού πατέρα της δημάρχου Τήλου κατέδειξε πόσο εύκολα μπορεί αυτό το καίριο θέμα να μετατραπεί σε αντιπολιτευτικό όπλο. Γρηγορείτε το, λοιπόν, εσείς οι υπεύθυνοι.

Πρώτη δημοσίευση στο liberal.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News