Μετάλλαξη Όμικρον: Τοπίο στην ομίχλη

Απόψεις
Μετάλλαξη Όμικρον: Τοπίο στην ομίχλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον» οδηγεί το ένα μετά το άλλο τα ευρωπαϊκά κράτη σε αυστηρότερα μέτρα, ενώ αγώνας δρόμου γίνεται για να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, ώστε να θωρακιστεί όσον το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού»

Δύσκολο είναι να γίνουν προβλέψεις για το πώς θα κυλήσει το 2022, καθώς η πανδημία δημιουργεί ένα ρευστό τοπίο.

*Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Η εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον» οδηγεί το ένα μετά το άλλο τα ευρωπαϊκά κράτη σε αυστηρότερα μέτρα, ενώ αγώνας δρόμου γίνεται για να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, ώστε να θωρακιστεί όσον το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.

Εντός συνόρων, η σταθεροποίηση που καταγράφεται στον αριθμό των κρουσμάτων μεταφέρει τις όποιες κυβερνητικές αποφάσεις για αυστηρότερα μέτρα για τη νέα χρονιά. Ωστόσο, ήδη έχουν αρχίσει να εξετάζονται διαφορετικά σενάρια σε περίπτωση που το εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων και σε μεγαλύτερη πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Δεδομένο είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση την περίοδο των εορτών και είναι αναγκαία η τήρηση των μέτρων, για να μη γίνουν βήματα πίσω. Η οικονομία και η κοινωνία πρέπει να μείνουν ανοικτές, και όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή στην «επιχείρηση Ελευθερία» τόσο ευκολότερα θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Να σημειωθεί πάντως εδώ πως υπάρχει μια... χαραμάδα αισιοδοξίας, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφεται επιτάχυνση στους εμβολιαστικούς ρυθμούς. Αυτό αφορά τόσο στην πρώτη όσο και στην αναμνηστική δόση, με περισσότερους από 100.000 εμβολιασμούς να γίνονται κάθε μέρα.

Οι εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο έχουν αντίκτυπο και στο «τερέν» της οικονομίας. Τα μηνύματα από το πεδίο της ανάπτυξης - που αποτυπώνονται και στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε το Σάββατο - είναι θετικά.

Ωστόσο, η μετάλλαξη «Όμικρον» αποτελεί τον... άγνωστο Χ σε αυτή την εξίσωση και οι όποιες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με φειδώ.

Ταυτόχρονα πρέπει να βρεθεί και η «χρυσή τομή» ώστε να μπουν σε εφαρμογή μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων χωρίς να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η νέα χρόνια ξεκινά με πολλές προκλήσεις και με μεγάλες αβεβαιότητες. Η «μάχη» διεξάγεται σε πολλά μέτωπα και ακόμα δε φαίνεται... φως στο τούνελ.

*Η Κατερίνα Κοκκαλιάρη είναι πολιτική συντάκτρια

Φωτογραφία αρχείου Pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News