Ενεργειακή μετάβαση: Οι πέντε φάσεις συνειδητοποίησης του κόστους

Απόψεις
Ενεργειακή μετάβαση: Οι πέντε φάσεις συνειδητοποίησης του κόστους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έπειτα από δύο χρόνια η χώρα μας, και γενικότερα όλος ο πλανήτης, σιγά-σιγά αντιλαμβάνεται στην τσέπη του το πραγματικό κόστος εφαρμογής της βίαιης «πράσινης» μετάβασης»

Τον Αύγουστο του 2019 ο κ. Bruno le Maire, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, αποκάλυψε τις πραγματικές οικονομικές διαστάσεις των «πράσινων» φόρων.

* Του Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου

Πιο συγκεκριμένα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κ. Bruno le Maire δήλωσε: «Η εκτίμηση, που είναι δική μας, αν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, είναι 1.000 δολάρια ετησίως, κατά κεφαλήν, τα επόμενα χρόνια» [1] & [2].

Δεδομένων των παραπάνω, τον Σεπτέμβριο του 2019 υπολογίσαμε το κατ’ εκτίμηση συνολικό ποσό των «πράσινων» φόρων, τους οποίους σχεδιάζουν ορισμένοι να επιβάλουν σε όλους τους κατοίκους της υφηλίου μεταξύ των ετών 2020 και 2050, και ειδικότερα τους «πράσινους» φόρους οι οποίοι αναλογούν στη χώρα μας [3].

Το ύψος των κεφαλικών «πράσινων» φόρων, τους οποίους εκτιμάται ότι θα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, απεικονίζεται στον πίνακα 1.

Τα ποσά του πίνακα 1 είναι αστρονομικά. Κι όμως, σε τέτοια ποσά είχε αναφερθεί ο Γάλλος υπουργών Οικονομικών. Το ύψος των «πράσινων» φόρων, οι οποίοι εκτιμήθηκε ότι θα επιβληθούν στους Έλληνες φορολογούμενους μέχρι το έτος 2030, ανέρχεται σε 111,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Εάν αυτοί οι φόροι επεκταθούν μέχρι το 2050, τότε το σύνολο των “πράσινων” φόρων θα ανέρχεται στα 301,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και ερχόμαστε στο σήμερα

Έπειτα από δύο χρόνια η χώρα μας, και γενικότερα όλος ο πλανήτης, σιγά-σιγά αντιλαμβάνεται στην τσέπη του το πραγματικό κόστος εφαρμογής της βίαιης «πράσινης» μετάβασης: ενεργειακό χάος, ακρίβεια και αδυναμία να ζεσταθούν τα νοικοκυριά.

Είναι στη φύση του ανθρώπου να μην κατανοεί από την αρχή τις πιθανές επιπτώσεις ενός προβλήματος. Οι άνθρωποι, όταν αντιμετωπίζουν ένα ζήτημα, σύμφωνα με μια παλιά θεωρία (Anthony Downs, 1972), ακολουθούν έναν «Κύκλο προσοχής του ζητήματος». Αυτός ο κύκλος, σύμφωνα με τον Downs, περιλαμβάνει 5 φάσεις:

  1. Η φάση πριν από το πρόβλημα,
  2. Ανησυχητική ανακάλυψη και ευφορικός ενθουσιασμός,
  3. Συνειδητοποίηση του κόστους της εφαρμοζόμενης πολιτικής,
  4. Σταδιακή πτώση του έντονου δημόσιου ενδιαφέροντος,
  5. Η φάση μετά το πρόβλημα.

Σχηματικά, τα 5 στάδια φαίνονται στο σχήμα 1.

Όσον αφορά λοιπόν την τρέχουσα κατάσταση, μόλις εισερχόμαστε στην τρίτη φάση αυτού του κύκλου, όπου οι άνθρωποι, οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι πολίτες, αρχίζουν να συνειδητοποιούν το κόστος των «πράσινων» πολιτικών. Στην πρώτη φάση οι επιστήμονες προσπαθούσαν να βάλουν το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Αυτή ήταν η δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1980. Από την έναρξη των συζητήσεων βρεθήκαμε στη δεύτερη φάση, στην οποία υπήρξε «ανησυχητική ανακάλυψη και ενθουσιασμός ευφορίας». Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βοηθούσαν πολύ στη δημοσιοποίηση του θέματος. Από την πλευρά της πολιτικής, οι άνθρωποι υποστήριξαν ότι οι κλιματικές πολιτικές θα βελτιώσουν το κλίμα και το περιβάλλον και ταυτόχρονα θα ωφελήσουν την οικονομία («πράσινες» θέσεις εργασίας).

Το 2021 μπήκαμε στην τρίτη φάση. Στη φάση της συνειδητοποίησης του κόστους της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Τώρα που αρχίζουν να εφαρμόζονται εν τη πράξει οι βίαιες «πράσινες» πολιτικές, οι άνθρωποι αρχίζουν να το αισθάνονται στην τσέπη τους. Και αυτό πονάει. Στην Ε.Ε. αυτόν τον χειμώνα, ειδικά όταν θα κάνει κρύο, πολλοί άνθρωποι θα κάτσουν κυριολεκτικά στο σκοτάδι και στο κρύο στα σπίτια τους, ανίκανοι να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Στο τρίτο στάδιο οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι οι κλιματικές πολιτικές τούς κάνουν φτωχότερους και ψυχρότερους. Το πόσο θα διαρκέσει η τρίτη φάση του «Κύκλου προσοχής του ζητήματος» είναι αδύνατο να προβλεφθεί. Θα μπορούσε ίσως να πάρει τουλάχιστον 10-15 χρόνια. Ας ελπίζουμε να βρισκόμαστε στην απαρχή ενός νέου κινήματος το οποίο θα απαιτήσει να επανεξεταστεί το κόστος της «πράσινης» μετάβασης. Υπομονή λοιπόν, κι όποιος αντέξει τα επόμενα 10-15 χρόνια σκληρής «πράσινης» λιτότητας και κρύου. Μέχρι να μπούμε στις επόμενες δύο τελευταίες φάσεις...

Παραπομπές

  1. https://www.journaldeleconomie.fr/1%C2%Α0000%C2%A0dollars-par-et-par-habitant-c-est-le-cout-de-la-lutte-contre-le-rechauffement-climatique_a7709.html
  2. Στα Ελληνικά (από Google Translate): https://translate.google.com/translate?sl=fr&tl=el&u=https%3Α%2F%2Fwww.journaldeleconomie.fr%2F1%25C2%25Α0000%25C2%25A0dollars-par-et-par-habitant-c-est-le-cout-de-la-lutte-contre-le-rechauffement-climatique_a7709.html 3. https://www.defence-point.gr/news/quot-ayti-einai-ί-synoliki-kai-atomiki-epivarynsi-mnimonio-tis-symfonias-toy-parisioy-quot

* O δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος είναι PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News