Κρατικός Προϋπολογισμός 2022: Πέρα και έξω από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες

Απόψεις
Κρατικός Προϋπολογισμός 2022: Πέρα και έξω από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2022 σηματοδοτεί μεγαλύτερη ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης-κεφαλαίου

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2022 σηματοδοτεί μεγαλύτερη ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης-κεφαλαίου, επιβεβαιώνοντας πως, είτε σε ανάπτυξη είτε σε κρίση, ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για να αβγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

*Γράφει ο Μανόλης Συντυχάκης.

Επιβεβαιώνει ότι η ανάπτυξη, είτε «πράσινη» είτε «βιώσιμη» είτε «δίκαιη», όποιας «απόχρωσης» και μορφής διαχείρισης είναι, δεν παύει να είναι καπιταλιστική.

Παρά την ανείπωτη τραγωδία και τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι πολλών περιοχών της χώρας από τις καταστροφικές πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς, ο Προϋπολογισμός του ’22, σε συνέχεια του ’21, προβλέπει ψίχουλα μπροστά στο εύρος των καταστροφών και την ανάγκη θωράκισης της χώρας.

Ακόμη, δεν έχουν ξεκινήσει σχεδιασμένα βασικά αντιπλημμυρικά έργα. Ακόμη υπάρχουν δεκάδες άστεγοι από τους σεισμούς στην Κρήτη και όσοι διαμένουν σε οικίσκους δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και ο χειμώνας είναι βαρύς.

Δεν έχουν αποζημιωθεί στο 100% κατοικίες, υποδομές και επαγγελματικός αγροτικός εξοπλισμός που καταστράφηκε...

Δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ σε αγρότες-ελαιοπαραγωγούς που έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, ενώ η κυβέρνηση πετσόκοψε τις ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους.

Αποδεκατισμένες από μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό είναι οι δημόσιες δομές και υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικού Σώματος, Δασικών Υπηρεσιών, υπηρεσιών ελέγχου και καταγραφής φυσικών καταστροφών, οι τεχνικές και πολεοδομικές υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών.

Και αντί η κυβέρνηση να πάρει υπόψη της τις επείγουσες και αυξημένες ανάγκες του λαού για έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας, προστασίας της ανθρώπινης ζωής για να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα, όπως στο Μάτι, στη Μάντρα και αλλού, παρουσιάζει νέα επιχειρηματικά πρότζεκτ και «σχέδια ανασυγκρότησης» πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων περιοχών, επιδιώκοντας να μετατρέψει την καταστροφή σε ευκαιρία για τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Γι’ αυτό πήγαν ο πρωθυπουργός και άλλα κυβερνητικά στελέχη και μέλη της «επιτροπής ανασυγκρότησης» στην Ιστιαία. Να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» του λαού της περιοχής, «πλασάροντας» πιο εύκολα τα νέα επιχειρηματικά σχέδια.

Το ίδιο έκαναν και στο Αρκαλοχώρι. Ο πρωθυπουργός, για λογαριασμό της κυβέρνησης, κούνησε το δάκτυλο στους σεισμόπληκτους επιρρίπτοντάς τους την ευθύνη για την ισοπέδωση από τον καταστροφικό σεισμό, επιχειρώντας να κάνει τον λαό συνυπεύθυνο για το δικό της έγκλημα εγκατάλειψης - ως συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., αλλά και να αποσπάσει τη συγκατάθεσή τους στα νέα επιχειρηματικά σχέδια της ΤΕΡΝΑ στην περιοχή όπου χτίζεται το νέο ιδιωτικό αεροδρόμιο.

Τα μεγάλα λόγια περί «ολιστικού σχεδίου ανασυγκρότησης» στη Βόρεια Εύβοια και τα περί «σχεδίου ανοικοδόμησης» στο Αρκαλοχώρι αποσκοπούν στο να κρύψει αυτήν την αλήθεια και να καλύψουν τον ταξικό, αντιλαϊκό του χαρακτήρα.

Ο λαός όμως δεν «τσιμπά»! Έφτιαξε τις δικές επιτροπές αγώνα διεκδίκησης. Κρίνει την κυβέρνηση αυστηρά, με κριτήριο τα δικά του συμφέροντα και ανάγκες, και δε θα σταματήσει μέχρι την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων του.

Επί της ουσίας, τα σχέδια της κυβέρνησης που πατάνε στην καμένη γη της Βόρειας Εύβοιας και στα ερείπια της Κρήτης τα αξιοποιεί ως ευκαιρία για να προωθηθούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου που αναζητεί πεδία κερδοφορίας.

Στη μεν Βόρεια Εύβοια προωθούνται «πράσινες» μπίζνες με τους επενδυτές να ορίζονται ως «ανάδοχοι» των καμένων περιοχών για την εγκατάσταση νέων μεγάλων αιολικών πάρκων.

Στην Κρήτη μετατρέπουν την ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου - με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, και του ΠΑΣΟΚ, της τοπικής διοίκησης - σε μια απέραντη «πίστα» του νέου αεροδρομίου για τις «μπλε» μπίζνες της κοινοπραξίας της ΤΕΡΝΑ και του ινδικού ομίλου.

Αυτή την ανάπτυξη υπηρετούν όλα τα άλλα κόμματα, γι’ αυτό και εξειδικεύουν τους περιφερειακούς σχεδιασμούς στα νέα δεδομένα που δημιούργησαν πυρκαγιές και σεισμοί, για να προωθηθούν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στον Τουρισμό, στην Ενέργεια, στον αγροτοδιατροφικό και στον κατασκευαστικό τομέα.

Όλες οι μελέτες πολεοδομικού και χωρικού σχεδιασμού, η δημιουργία νέου φορέα διαχείρισης δασικών εκτάσεων, οι νέοι πρότυποι οικισμοί στις σεισμόπληκτες περιοχές και οι σκέψεις για την ίδρυση φορέα διαχείρισης της ανοικοδόμησης σεισμόπληκτων περιοχών επιβεβαιώνουν ότι κύριος προσανατολισμός δεν είναι το πώς θα ανακουφιστούν οι πληγέντες, αλλά η προώθηση των επιχειρηματικών πρότζεκτ, η σταδιακή ιδιωτικοποίηση κρατικών αρμοδιοτήτων του χωροταξικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας.

Φυσικά, σ’ ένα περιβάλλον φιλικό στις επενδύσεις και την κερδοφορία των επιχειρηματιών δεν μπορούν να μείνουν απ’ έξω οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, οι οποίοι επιστρατεύονται για να τους υπηρετήσουν.

Το πιο χαρακτηριστικό και εμβληματικό ιδιωτικό έργο που υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη στην Κρήτη είναι ο νέος ΒΟΑΚ. Έργο αναγκαίο μεν, αλλά με πρόσχημα τα εκατοντάδες ατυχήματα, για τα οποία ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις, η κυβέρνηση της Ν.Δ. ετοιμάζεται να «φορτώσει» τα έξοδα κατασκευής και συντήρησης στον λαό με τη μορφή διοδίων, «ευέλικτων», όπως λένε, για να μην υπάρξουν λαϊκές αντιδράσεις. Σε αυτή την ανάπτυξη συμφωνούν, εκτός της Ν.Δ., και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Οι δε αναπτυξιακοί Οργανισμοί, Α.Ε. σε Δήμους και Περιφέρειες αναλαμβάνουν ρόλο διασύνδεσης της τοπικής και περιφερειακής Διοίκησης με τα επιχειρηματικά «πράσινα» και «ψηφιακά» σχέδια μέσω ΣΔΙΤ, ώστε να «τρέξουν» επιχειρηματικά πρότζεκτ. Θα αξιοποιηθούν για το χαράτσωμα των δημοτών, στη λογική της ανταποδοτικότητας «πληρώνω για να έχω», αλλά και ως όχημα για παραπέρα ανατροπές εργασιακών σχέσεων.

Πάνω από 200 αρμοδιότητες πέρασαν τα τελευταία χρόνια στους Δήμους, χωρίς όμως χρηματοδότηση και χωρίς το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό.

Οι δήμαρχοι, τα Δημοτικά Συμβούλια χρησιμοποιούνται είτε ως «αμορτισέρ» για την εκτόνωση των λαϊκών αντιδράσεων και την αποποίηση των ευθυνών της κεντρικής εξουσίας, είτε ως «τροχονόμοι» των επιχειρηματικών συμφερόντων, είτε ακόμα και ως «αυτοφωράκηδες», για προβλήματα που παρουσιάζονται στους Δήμους τους.

Για το 2022 προβλέπονται οι ΚΑΠ σε 2,656 δισ. ευρώ, ενώ τα λεγόμενα ίδια έσοδα (τέλη-φόροι) θα ξεπεράσουν την κρατική χρηματοδότηση και θα ανέλθουν σε 2,722 δισ. ευρώ!

Η κρατική χρηματοδότηση για τους Δήμους σε σχέση με το 2009 - αφετηρία της κρίσης - έχει μειωθεί πάνω από 62%. Η μείωση αυτή και η κατακόρυφη αύξηση των ιδίων εσόδων είναι η τρανή απόδειξη ότι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων έχει ως άμεσο στόχο την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών.

Κρατικός Προϋπολογισμός και προϋπολογισμοί σε Δήμους-Περιφέρειες αποτελούν έναν αλληλοσυμπληρούμενο μηχανισμό αναδιανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου από τους πολλούς στους λίγους, προς όφελος του κεφαλαίου.

Όταν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα, όπως και δήμαρχοι-περιφερειάρχες των κομμάτων τους αναφέρονται «στα παρακρατημένα των ΟΤΑ», για να γίνουν στοιχειωδώς πιστευτοί, πρέπει πρώτα να ζητήσουν την κατάργηση των μνημονιακών νόμων. Προφανώς, είναι αυταπάτη αν περιμένει κάποιος/α ότι εκείνοι που έφεραν και ψήφισαν μνημόνια τώρα θα ζητήσουν την κατάργησή τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους το ΚΚΕ καταψήφισε τον Κρατικό Προϋπολογισμό του ’22.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, τα αναγκαία υλικά, η γνώση, το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό για να σχεδιαστεί η οικονομία της χώρας και ο παραγόμενος πλούτος να επιστρέφει στον ίδιο τον λαό, από τον λαό, με εργατική-λαϊκή εξουσία.

Μόνο τότε μπορεί να υπάρξει οργανωμένο σχέδιο αντιπυρικής -αντιπλημμυρικής- αντισεισμικής προστασίας, για να μπορέσει να ζήσει ο λαός στον τόπο του με μόνιμη δουλειά και αξιοπρεπές εισόδημα, με αναβαθμισμένες υποδομές και υπηρεσίες πλήρως στελεχωμένες, οδικό δίκτυο ασφαλές χωρίς διόδια, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, Παιδεία, πολιτισμό και αθλητισμό, με εξασφαλισμένη φθηνή λαϊκή κατοικία, ποιότητα ζωής υψηλού επιπέδου, προστασία του περιβάλλοντος και αξιοποίησή του από τον λαό.

Αυτά μπορεί να τα εξασφαλίσει ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στη γη, στα δασικά οικοσυστήματα και στον θαλάσσιο φυσικό πλούτο.

Κανείς δεν πρόκειται να τα χαρίσει. Το κεφάλαιο δεν παραχωρεί, καταληστεύει τον πλούτο που παράγει ο εργαζόμενος λαός. Αυτά θα κατακτηθούν με αγώνες, διότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό - προϋπόθεση για να ζήσει καλύτερα και με αξιοπρέπεια.

* Ο Μανόλης Συντυχάκης είναι μέλος της Ε.Π. Κρήτης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News