Βαρδάκης: Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης είναι μια κακογραμμένη έκθεση ιδεών

Απόψεις
Βαρδάκης: Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης είναι μια κακογραμμένη έκθεση ιδεών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

*Του Σωκράτη Βαρδάκη

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022, κατέστησα σαφές ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν επιφυλάσσει τίποτα θετικό για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες του κόσμου.

Αντιθέτως, πρόκειται για μια διαιώνιση των ιδεοληψιών της Νέας Δημοκρατίας, ταυτόσημη των περικοπών από την Υγεία, τα δημόσια νοσοκομεία, τις υγειονομικές και έκτακτες δαπάνες για την πανδημία, και της μείωσης κατά 1,7 δισ. των κοινωνικών δαπανών για πρόνοια, στήριξη των ανέργων και παροχών υγείας.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού στο 4,8% τον Νοέμβριο και οι αυξήσεις- “φωτιά” που έχουν πάρει τα βασικά αγαθά, όπως και τα ενεργειακά προϊόντα, με ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο (180,9%), πετρέλαιο θέρμανσης (45,2%), ηλεκτρισμό (37,8%) και καύσιμα (24,9%), απειλούν με νέο κύμα φτωχοποίησης εργαζόμενους, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα νοικοκυριά αδυνατούν πλέον να καλύψουν βασικές ανάγκες, τον βιοπορισμό της οικογένειάς τους. Παράλληλα οι αγρότες καλούνται φέτος να πληρώσουν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στη διπλάσια τιμή, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΤΟΕΒ Μεσαράς, που πλήρωσε το καλοκαίρι του 2020 για ηλεκτρικό ρεύμα 47.000 ευρώ, ενώ το καλοκαίρι του 2021 πλήρωσε 91.287 ευρώ.

Μετά από το φιάσκο των ενισχύσεων και την ιδιωτικοποίηση και απαξίωση των λαϊκών αγορών, η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στους αγρότες, αλλά και στους καταναλωτές, στους οποίους μετακυλίεται το κόστος.

Την αλήθεια για την κοινωνική μέριμνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη τη λένε οι ίδιοι οι αριθμοί: Έδωσε κοινωνικό μέρισμα 175 εκατ. ευρώ το έτος 2019, 54 εκατ. ευρώ το 2020 και 330 εκατ. ευρώ για το έτος 2021.

Στον αντίποδα το κοινωνικό κράτος, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα μνημόνια, περιλάμβανε 629 εκατ. ευρώ για το έτος 2016, 750 εκατ. ευρώ το 2017 και 780 εκατ. ευρώ για το 2018. Εν μέσω οικονομικής δυσχέρειας η απελθούσα κυβέρνηση με τον Νόμο 4611/19 νομοθέτησε τη 13η σύνταξη, την οποία φρόντισε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να καταργήσει με συνοπτικές διαδικασίες.

Το πρόσωπο του κοινωνικού κράτους του κ. Μητσοτάκη το είδαμε, άλλωστε, και μετά τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου που έπληξε τον νομό Ηρακλείου. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να προχωρήσει σε ανούσια διαγγέλματα και υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα, αφού οι πληγέντες έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού και της προσφοράς των εθελοντών, διαβιώντας τρεις μήνες μέσα σε οικίσκους χωρίς ρεύμα.

Ο πόλεμος της Ν.Δ. αφορά και τον κόσμο της εργασίας συνολικά. Η υποτυπώδης αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί εμπαιγμό, την ώρα που η ακρίβεια οδηγεί σε φτωχοποίηση, το οκτάωρο έχει καταργηθεί, έχει επικρατήσει διά νόμου η αδήλωτη και απλήρωτη υπερεργασία, έχουν καταργηθεί στην πράξη οι συλλογικές συμβάσεις και, φυσικά, λόγω της αδυναμίας εμφάνισης στο σύστημα των ενσήμων των μονομερών αναστολών, οι εργαζόμενοι αδυνατούν να τύχουν επιδόματος ανεργίας.

Η Ν.Δ. απέδειξε στην πράξη ότι είναι το κόμμα της λεηλασίας, της αναξιοπρέπειας, της αδιαφάνειας και του πελατειακού κράτους. Η μελέτη Τσιόρδα επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό «πολιτικοί απατεώνες», που εδώ και καιρό αποδίδεται στους βουλευτές της. Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης είναι μια κακογραμμένη έκθεση ιδεών, που φτωχοποιεί και οδηγεί τον λαό σε τεράστια αδιέξοδα.

* Ο Σωκράκης Βαρδάκης είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News