Απόψεις

Η «απομονωμένη» Τουρκία και η φαιδρή προπαγάνδα

Η Γερμανία “πάγωσε” τη δρομολογούμενη επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων

Του Στέλιου Φενέκου*

Ξεπερνάει τα όρια της συγκαταβατικότητας, που απαιτεί η ευγένεια, πλέον, να ακούμε κάθε μέρα στο δημόσιο βήμα τους κομματικούς προπαγανδιστές να προσπαθούν να πείσουν τους πάντες ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη διεθνώς και ότι αυτό εν πολλοίς οφείλεται στη δική μας δυναμική πολιτική.

Η Γερμανία “πάγωσε” τη δρομολογούμενη επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. χωρίς να υπάρξει συμφωνία επί των προτεινόμενων μέτρων, παρά τις πιέσεις από τη γαλλική (και από τον Μπορέλ που υποστήριξε τα μέτρα) και την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι διακυβεύεται η ίδια η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, αρνήθηκε την επιβολή κυρώσεων για τις παράνομες τουρκικές εξαγγελίες και ενέργειες για τα Βαρώσια, προτάσσοντας τη δικαιολογία ότι η νέα κυβέρνηση δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο να μελετήσει τις επιλογές, καθώς και τις επιπτώσεις των όποιων αποφάσεων ληφθούν.

Με την προσέγγιση της Γερμανίας συντάχθηκε η Ιταλία, ενώ η Ολλανδία εξέφρασε γενική επιφύλαξη ως προς το ενδεχόμενο λήψης των όποιων μέτρων.

Εδώ και μήνες αναφέρομαι στο μεγάλο μας λάθος να αποδεχτούμε να βγει η συζήτηση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας από το τραπέζι, χάριν ενός ανεδαφικού και πλασματικού εν πολλοίς διαλόγου, αφού η Τουρκία, όπως δείχνει καθημερινά και παρά τις παραπειστικές της ενέργειες, δεν άλλαξε ουσιαστικά τους στόχους της.

Και πολλές φορές έχω αναφερθεί στην αστήρικτη θέση των κομματικών υπερφίαλων προπαγανδιστών. Γιατί η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκει υποστηρικτές στην Ε.Ε., αφού ευρωπαϊκές χώρες έχουν επενδύσει πολλά στην τουρκική οικονομία, όπως είναι η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και άλλες λιγότερο.

Και οι χώρες αυτές θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην της επιβληθούν κυρώσεις αλλά και για να τη διασώσουν οικονομικά.

Και οπωσδήποτε επισήμανα - και συνεχίζω να το επισημαίνω - ότι κάναμε σφάλμα να εναγκαλιζόμαστε τόσο σφιχτά με τη Γερμανία (σε σημείο που να μας χειραγωγεί), αφού πάντα θα προστατεύει την Τουρκία, πιέζοντάς μας να αποδεχόμαστε τις πολιτικές της, που σκοπό έχουν να κατευνάσουν τις οιεσδήποτε αντιδράσεις και κυρώσεις που οφείλει να λάβει η Ε.Ε. εναντίον της για την επιθετική της συμπεριφορά προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Είμαι περίεργος να ακούσω αύριο πάλι αυτούς τους υπερφίαλους προπαγανδιστές, που παραπλανούν τον ελληνικό λαό, πώς θα δικαιολογήσουν ξανά την αντιεπιστημονική και αβάσιμη, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, θέση τους.

 * Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών, υποναύαρχος ε.α.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια