Απόψεις

Δυσλειτουργία στη συνύπαρξη του Δήμου Αγίου Νικολάου και Αντιπεριφέρειας Λασιθίου

«Τέτοιες πρακτικές λειτουργίας δεν είναι προς όφελος των θεσμών και των διακριτών ρόλων των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς δημιουργούν την αίσθηση στον πολίτη ότι υπάρχουν κέντρα και παράκεντρα λήψης αποφάσεων»

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη δυσλειτουργία στη συνύπαρξη του Δήμου Αγίου Νικολάου και της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου.

*Του Αντώνη Ζερβού

Τέτοιες πρακτικές λειτουργίας δεν είναι προς όφελος των θεσμών και των διακριτών ρόλων των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς δημιουργούν την αίσθηση στον πολίτη ότι υπάρχουν κέντρα και παράκεντρα λήψης αποφάσεων.

Πριν λίγο καιρό η Αντιπεριφέρεια προχώρησε στη δημοπράτηση έργου στην Αμμουδάρα, παρακάμπτοντας τον Δήμο Αγίου Νικολάου, αφού δε ζητήθηκε καν η γνώμη του, ή μάλλον γιατί στην αλληλογραφία που υπήρξε είχαν τεθεί σαφείς όροι για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

Δυστυχώς επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο και πάλι με θέμα το φράγμα/λιμνοδεξαμενή στον Κρούστα.

Κάποιοι εμφανίζονται ξαφνικά ως σωτήρες για ένα θέμα που εξελίσσεται εδώ και χρόνια.

Όπως στην πρώτη περίπτωση, όπου ομάδα πολιτών ή τοπικοί φορείς, λόγω πολιτικής αντιπαράθεσης με την παρούσα δημοτική Αρχή, προχωρούν σε επαφές και σχεδιασμούς με την Περιφέρεια αγνοώντας τον συνολικό σχεδιασμό του Δήμου για όλα τα παραπάνω θέματα. Το ζήτημα είναι ότι η Περιφέρεια, στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, ενδίδει σε αυτή τη λογική και αγνοεί ότι δεν μπορεί να προχωρά σε δράσεις αγνοώντας τον Δήμο. Οι ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού είναι ισότιμοι, αν το αγνοούν οι τοπικοί παράγοντες. Η μικροπολιτική μάς θίγει όλους και κυρίως τους πολίτες.

Για το θέμα λοιπόν του φράγματος/λιμνοδεξαμενής στον Κρούστα, θα ήθελα να ενημερώσω υπεύθυνα αγνοώντας τα βαρύγδουπα πρωτοσέλιδα της 10ης/12/2021 από την Αντιπεριφέρεια:

  1. Το ζήτημα της εκμετάλλευσης των υφιστάμενων υδάτων του Κρούστα άρχισε να συζητιέται το 1999, όταν ο Δήμος Αγίου Νικολάου υπέγραψε σύμβαση με το ΙΓΜΕ τον Νοέμβριο της πρώτης χρονιάς της πρώτης μου θητείας (1999-2002), με πρόεδρο του Κρούστα τον Νικ. Λασθιωτάκη. Η μελέτη αυτή παραδόθηκε το 2006. Και είναι στην κατοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Άρα ήξερε. Αλλά το απέκρυψε.
  2. Σε υπόμνημα 13 σελίδων που παρέδωσα στον αντιπεριφερειάρχη αλλά και στους κ. Ι. Ανδρουλάκη και Μ. Χανιωτάκη, τον Αύγουστο του 2020, για τα ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο Αγίου Νικολάου ώστε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για την επιτυχία μεγάλων στόχων, στη σελ. 8 αναφέρω:

«...Άρδευση

  1. Δίκτυα/πομόνες,
  2. Λιμνοδεξαμενή Φουρνής/Καστελίου Φουρνής,
  3. Λιμνοδεξαμενή Κρούστα,
  4. Φράγμα Καθαρού (Τσιμπιστής).

Τα δύο τελευταία έργα είναι υδροαρδευτικά. Πολύ σημαντικά λόγω της ύπαρξης υδάτινων πόρων που χάνονται, ιδιαίτερα του Κρούστα...».

Βέβαια πριν τον αντιπεριφερειάρχη είχε προηγηθεί η πλειοδοσία του φίλου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη.

  1. Την περίοδο αυτή, με τον σημερινό πρόεδρο Ι. Βάρδα και τον αντιδήμαρχο Γ. Βάρδα, αναζητείται κατάλληλη περιοχή για την απόκτηση έκτασης για λιμνοδεξαμενή, αφού η προταθείσα περιοχή του πιθανού φράγματος έχει προβλήματα στεγανότητας.
  2. Πρόσφατα, στη συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, στο Εμπορικό Επιμελητήριο, εδώ στον Άγιο Νικόλαο, και μέσα από το πρόγραμμα “Νέαρχος”, ζητήσαμε τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης της μελέτης αυτής.

Επειδή υπάρχει λοιπόν αναζωπύρωση του θέματος τον τελευταίο καιρό από τον Δήμο, ήρθαν κάποιοι να εκμεταλλευτούν το θέμα, γνωστού όντος και του εσωτερικού θέματος του Δήμου με την υδροδότηση του οικισμού του Θεολόγου Κριτσάς από τον Κρούστα.

Ενημέρωσα τον αντιπεριφερειάρχη για να είμαι παρών κατά τη συνάντηση με κατοίκους του Κρούστα, αλλά δε θεωρήθηκε αναγκαίο.

Λυπάμαι που βρίσκομαι στην πολύ δύσκολη θέση, για δεύτερη φορά, να βρίσκομαι ως θεσμικό πρόσωπο σε αντιπαράθεση με την Αντιπεριφέρεια. Αλλά δεν μπορώ και να μην προασπίσω το κύρος του θεσμικού μου ρόλου.

Ο μη σεβασμός του διακριτού θεσμικού ρόλου ενός εκάστου δεν είναι προς όφελος του πολίτη.

* Ο Αντώνης Ζερβός είναι δήμαρχος Αγίου Νικολάου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια